Procurorii au finalizat ancheta în cazul violenţelor fără precedent de la Pungeşti: protestatarii care au distrus gardul companiei Chevron, amendaţi
0La aproape un an de la violenţele fără precedent înregistrate în localitatea vasluiană Pungeşti, 40 de persoane care au participat la proteste, acuzate că au distrus gardul perimetrului deţinut de compania Chevron în zonă, au fost sancţionate de procurorii vasluieni cu amenzi cuprinse între 100 şi 300 de lei, iar alţi doi protestatari au fost absolviţi de orice vină.
În urma cercetărilor, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au decis clasarea infracţiunilor de tulburare de posesie, distrugere calificată şi tulburare a ordinii şi liniştii publice de care erau acuzate cele 42 de persoane. În ceea ce priveşte infracţiunea de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, Parchetul Judecătoriei Vaslui şi-a declinat competenţa către Parchetul Tribunalului Vaslui.
În motivarea soluţiei, procurorii arată că pericolul social al faptelor săvârşite de cei 42 de protestatari în 7 decembrie 2013 la Pungeşti a fost unul redus.
”Referitor la gradul de pericol social al faptelor săvârşite de persoanele în cauză, apreciem că acesta este redus, având în vedere atingerea minimă adusă valorilor sociale apărate de lege, luând în considerare şi lipsa antecedentelor penale în ceea ce-i priveşte pe autori. În consecinţă, faptele privite în contextul lor obiectiv şi subiectiv nu prezintă gradul de pericol social concret al unei infracţiuni, motiv pentru care se vor aplica sancţiuni cu caracter administrativ.”, se arată în rezoluţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui.
In ceea ce priveşte infracţiunea de distrugere calificată de care erau acuzaţi cei 42 de protestatari, anchetatorii susţin că, pentru a se face încadrarea în această faptă, ar fi trebuit să existe persoane moarte sau vătămate corporal: ”Deşi în plângere a fost reclamată distrugere calificată, apreciem că, în mod corect, s-au încadrat faptele săvârşite la infracţiunea de distrugere. Doar un prejudiciu evaluat exclusiv de persoana vătămată la 550.000 de lei nu poate duce la concluzia că fapta săvârşită de învinuiţi este distrugere calificată, atât timp cât textul incriminator mai prevede şi o altă condiţie pe lângă cea a dezastrului provocat de distrugerea intenţionată, şi anume cea privind vătămarea corporală gravă sau moartea unor persoane determinată de această distrugere, condiţie ce nu este îndeplinită în cazul de faţă”.
În privinţa acuzaţiei de tulburare de posesie, deşi protestatarii au pătruns de terenul deţinut de compania Chevron, cu forţa , procurorii Parchetului Judecătoriei Vaslui nu au reţinut nici această infracţiune, arătând că: ”persoanele cercetate s-au aflat în perimetrul respectiv maxim o oră şi, de aceea, fapta nu există”.
Pe aceeaşi temă:
FOTO Sătenii din Pungeşti se plâng că sunt legitimaţi de jandarmi când ies din case
ANTIŞISTUL Cum se infiltrează Biserica, pe şest, la protestele anti-şist
Aleşii din Pungeşti au votat interzicerea exploatării gazelor de şist şi organizarea unui referendum. Viceprimar: „Nu cred că hotărârea va fi considerată legală“
VIDEO Au sosit primele utilaje ale Chevron la Vaslui. Locuitorii din Pungeşti au format un lanţ uman în semn de protest la adresa americanilor
Intrigile din spatele „revoluţiei” de la Pungeşti. Primarul din comună, dispărut fără urmă. Elevii şi profesorii au primit interdicţie de a participa la revoltă
Cine şi cum a transformat vizita vasluienilor la exploatarea Chevron din Polonia într-o şuşanea mioritică