Sinistraţii de la Eşelniţa trimişi de Guvern la firmele de asigurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii afectaţi din Eşelniţa ale căror case au fost distruse în timpul inundaţiilor devastatoare din 15-16 septembrie a.c. pot să-şi ia adio de la gândul că Guvernul le va reface casele. Într-un document trimis de MAI către Prefectura Mehedinţi, care a solicitat alocarea unor sume din Fondul de Intervenţie,  se specifică că persoanele afectate aveau obligaţia să-şi asigure locuinţele şi ca atare acestea să se adreseze firmelor de asigurări.

Localităţile Orşova şi Eşelniţa au fost grav afectate de inundaţiile care au avut loc în zilele de 15 şi 16 septembrie. Potrivit Prefecturii Mehedinţi, la Orşova a fost distruse 30 locuinţe, 26 anexe, un drum naţional, 11 străzi, 4 construcţii social economice şi 10 construcţii hidrotehnice. În  total pentru reabilitare ar fi nevoie 14.545.000 lei. La Eşelniţa, situaţia dezastrului stă  în felul următor:  41 locuinţe(din care 5 distruse în totalitate), 24 anexe, 11 străzi, 14 podeţe, 10 obiective social economice, 16 construcţii hidrotehnice. Pentru refacerea acestor obiective ar fi nevoie de 14.820.000 lei. Tot în Mehedinţi ar mai fi nevoie de reabilitări  la Dubova, Sviniţa, Hinova, Devesel, Gruia, Jiana, Burila.

Prin HG 805/23 septembrie 2014, Mehedinţiul a primit atunci 14.791.000 lei, din care 10.199.000 lei a fost repartizată  Consiliului Judeţean Mehedinţi, iar restul de 3.604.000 lei a fost dirijată pentru şase comune (Pădina, Vlădaia, Şişeşti, Malovăţ şi Grozeşti). Nici atunci localităţile Orşova şi Eşelniţa nu au primit vreun ban, însă autorităţile locale au pus asta pe seama faptului că nu fusese timp suficient pentru efectuarea evaluărilor.

Aşa se face că Prefectura Mehedinţi şi Consiliul Judeţean Mehedinţi au solicitat Guvernului ajutor pentru alocarea unor sume de la Fondul de Intervenţie, prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2014, pentru executarea lucrărilor de reconstrucţie, consolidare şi reparare a locuinţelor şi anexelor gospodăreşti  distruse şi afectate de inundaţiile din perioada 15-16 septembrie a.c.

„Vom face o solicitare către rezervele de stat pentru a acorda în regim de urgenţă materiale de construcţie pentru acele locuinţe care au fost distruse în totalitate şi pentru acele locuinţe care au fost afectate şi au nevoie de intervenţie din acest punct de vedere”, a declarat Aladin Georgescu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Mehedinţi pentru un post local de televiziune.

Răspunsul la solicitarea administraţiei locale a venit din partea Diecţiei Generale pentru Îndrumarea şi Controlul Instituţiei Prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi sună în felul următor: „Ţinând seama de faptul că locuinţele/anexele gospodăreşti afectate sunt proprietatea unor cetăţeni , persoane fizice, responsabilitatea pentru executarea lucrărilor privind reconstrucţia, consolidarea şi repararea acestora cade în sarcina proprietarilor. În conformitate cu prevederile nr. 260 din 2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, republicată şi publicată în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 635 din 15 octombrie 2013, persoanele fizice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile legii, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale. În această situaţie, proprietarul se adresează societăţii de asigurări la care a încheiat poliţa de asigurare”.

Răspunsul Ministerului Afacerilor Interne putea fi oarecum anticipat dacă ne gândim că prezent la Eşelniţa în data de 16 septembrie, ministrul Gabriel Oprea  a criticat faptul că s-au acordat cu prea mare uşurinţă autorizaţii de construcţie  caselor  în zone cu risc de calamitate.

„Din păcate foarte mult case pe malul apei, spunea domnul primar că doar la o sută de ani se întâmplă, dar uitaţi că o dată la 100 de ani dacă e aşa, se întâmplă. Avem aici pompieri, jandami, poliţiştii, care ajută locuitorii să-şi dea apa din curţi. Sunt oameni speriaţi, aţi văzut bătrâna care plângea, aşa este la greu. Noi am venit aici să le arătăm oamenilor că nu sunt singuri, că suntem aici să-i ajutăm. Solicitarea iniţială a fost să aducem motorină, alimente, cazarmament. Le-am adus. Acum primarul care este aici, primarul de la Orşova, prefectul încep să facă evaluări.De ce au nevoie îi ajutăm de la Bucureşti”, spunea la acea dată  ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Probabil că reprezentanţii administraţiei publice locale au înţeles numai partea cu “de ce au nevoie îi ajutăm de la Bucureşti”.

Citeşte şi:

Sinistraţii de la Eşelniţa aşteaptă ajutor de la Guvern. „Nu mai avem nimic, decât hainele de pe noi”

FOTO Cum arată Orşova după prăpădul de luni

Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea critică modul de autorizare a caselor construite pe malul apei la Eşelniţa
 

Cum s-au împărţit banii în Mehedinţi pentru refacerea infrastructurii afectate de calamităţi şi de ce Orşova şi Eşelniţa au fost tăiate de pe listă

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite