Fermierii din Mehedinţi vor primi ajutoarele de minimis pentru culturile calamitate în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii care au avut de suferit pagube însemnate în vara anului trecut din cauza grindinei vor primi despăgubiri de la stat abia acum. Banii vor intra în conturile fermierilor prin Direcţia Agricolă Mehedinţi.

Guvernul a adoptat recent o hotărâre  prin care se acordă sprijin pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice manifestate în perioada ianuarie-august 2014, în sectorul vegetal.

În judeţul Mehedinţi urmează să primească acest ajutor 141 de fermieri din comunele Bălăciţa, Pădina, Corcova, Broşteni, Gârla Mare şi Vrata, suma totală acordată fiind de 909.025 lei pentru o suprafaţă de 2705 hectare. Din păcate nu toţi fermierii care au avut de suferit din cauza intemperilor vremii vor primi acest ajutor din cauza faptului că primăriile nu au întocmit la vremea respectivă procesele verbale pentru culturile calamitate.

„Este vorba de Hotărârea de Guvern 865 care a operat anul trecut şi fermierii încă nu şi-au primit banii, ne cerem scuze fermierilor că nu au primit banii, a fost independent de voinţa noastră. Direcţia pentru Agricultură a întocmit ordinele de plată pentru toţi fermierii, este vorba de 141 de fermieri care au depus cereri conform hotărârii de guvern pentru o suprafaţă totală la nivelul judeţului Mehedinţi de 2705 hectare. Vreau să vă spun că nu toate comunele intră în această hotărâre pentru că n u toţi au întocmit procese verbale la vremea producerii fenomenului”, precizează ing. Monica Lungu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Mehedinţi.

Doar în urma vijeliei însoţită de grindină din data de 24 iunie 2014, au fost afectate peste 5000 de hectare de rapiţă, grâu, floarea soarelui şi porumb în localităţile Pătulele, Gârla Mare, Vânători, Vrata.

Producătorii agricoli afectaţi de fenomene hidrometeorologice nefavorabile au avut termen până în data de 7 noiembrie 2014 pentru a depune cereri de ajutor precum şi alte documente doveditoare care să ateste că desfăşoară o activitate economică cât şi paguba produsă. Procesele verbale de constatate a pagubelor au fost întocmite de comisiile locale/judeţene pentru situaţii de urgenţă până la finalul anului 2014, în conformitate cu reglementările legale.

“Hotărârea Guvernului nr.865/2014 nu a produs efecte juridice, respectiv care cei care au depus cereri de ajutor de minimis în baza acestui act normativ nu au beneficiat de nicio plată în anul 2014. Având în vedere cele menţionate, a fost necesară elaborarea unei noi Hotărâri de Guvern care să deblocheze situaţia în anul 2015, pentru a se asigura un tratament nediscriminatoriu producătorilor agricoli care au depus cereri de sprijin şi documente însoţitoare acestora conform prevederilor HG nr.865/2014. Totodată, se asigură un tratament nediscriminatoriu şi pentru toţi producătorii agricoli care au deţinut culturi în spaţii protejate şi care au fost afectaţi de fenomene hidrometeorologice, care s-au manifestat în perioada ianuarie-august 2014”, se arată într-un cmunicat de presă al Ministerului Agricuturii şi Dezvoltării Rurale.

Sprijinul acordat este diferenţiat în funcţie de cultura agricolă afectată, însă valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro.

„Pentru fiecare cultură în parte cuantumul maxim al sprijinului financiar conform ajutorului de minimis se încadrează pentru cereale şi plante tehnice la 335 de lei pe hectar. La legumele în câmp şi pepeni este de 610 lei pe hectar, la cartofi – 700 lei, la plantaţii pomicole – 1200 de lei, la plantaţii viticole – 500, sfeclă de zahăr – 400 de lei, ş.a., iar valoarea totală de minimis care se acordă unei întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul sumei de 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare în cursul exerciţiului financiar actual şi la cele două precedente. În Mehedinţi se acordă despăgubiri pentru o suprafaţă de 2705 hectare în valoare de 909025 lei pentru culturile afectate de fenomenele meteo nefavorabile din cursul anului 2014”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Mehedinţi, Ştefan Răceanu.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzută de prezenta hotărâre sunt de 28.229.000 lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2015.

Citeşte şi:

Peste cinci mii de hectare de culturi de cereale, distruse de grindină în Mehedinţi

Stroescu cere evaluarea pagubelor produse de grindină în Mehedinţi

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite