Cum a fost gonit proprietarul unei brutării  de pe „moşia” primarului şpăgar de la Malovăţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Surugiu, în brutăria de la Malovăţ, care acum este închisă FOTO Corina Macavei
Ion Surugiu, în brutăria de la Malovăţ, care acum este închisă FOTO Corina Macavei

Proprietarul unei brutării din comuna Malovăţ şi-a văzut ruinată afacerea după ce primăria i-a vândut terenul de pe sub clădire. În unitatea sa aveau un loc de muncă 15 oameni, iar taxele şi impozitele erau virate la bugetul local. Nimic din toate acestea nu a contat pentru Primăria Malovăţ.

Ion Surugiu nu este singurul român care moare cu dreptatea în mână. Om credincios a avut grijă ca timp de 10 ani să doneze bisericii din comună, în fiecare lună, 1000 de pâini care erau împărţite enoriaşilor ce participau la slujba de duminică. Dar cum până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii, şi Ion Surugiu se luptă acum în instanţă pentru drepturile sale.

În anul 2000 a cumpărat de la fosta cooperativă de consum această brutărie, nu şi terenul de sub clădire. Nu şi-a făcut griji pentru acest teren fiindcă potrivit unei hotărâri date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se stipula clar că proprietarul clădirii are drept de folosinţă cu titlu gratuit pe toată perioada cât există acest imobil. Între timp, terenul a fost revendicat în baza legilor fondului funciar de un cetăţean, în sensul acesta existând trei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Proprietarul l-a mandatat însă pe Ion Surugiu să se ocupe de terenurile sale de pe raza comunei Malovăţ, inclusiv terenul de sub brutărie.

Primăria Malovăţ a trecut însă acest teren, printr-o hotărâre de Consiliu Local, din domeniul public în domeniul privat al instituţiei.

Aşa se face că, după ce a intrat în domeniul privat, terenul a fost obţinut, printr-un birou de executor judecătoresc, de o firmă care avea de recuperat bani de la Primăria Malovăţ. La rândul ei firma respectivă a vândut terenul altor persoane, astfel că patronul brutăriei s-a văzut înconjurat din toate părţile de alţi proprietari, rămânând fără căi de acces la unitatea sa. De aici până la suspendarea activităţii nu a mai fost decât un pas, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare Mehedinţi punându-i în vedere să-şi rezolve problemele cu terenul.

„Solicit, conform hotărârii din 2004, să mă pună în posesie cu toată suprafaţa de teren a lui Inescu pentru că aici sunt cinci fraţi, cu cinci pogoane, toţi au câte un pogon în afară de Inescu care nu vrea Primăria să-i recunoască dreptul. În actul de donaţie al lui Inescu scrie clar că printre vecini este şi şoseaua Târgu Jiu-Turnu Severin. E limpede ca bună ziua. Blocându-mă, neavând căi de acces să lucrez a venit DSV-ul şi pe bună dreptate mi-a suspendat activitatea până la rezolvarea litigiilor cu Primăria Malovăţ”, spune Ion Surugiu.

Un fost consilier local de la Malovăţ, Doru Ciobanu, susţine că Primăria nu avea dreptul de a trece terenul în domeniul privat fiindcă aleşii locali nu pot să treacă peste o hotărâre judecătorească a Înaltei Curţi. Dar, la Malovăţ, iată că s-a putut.

„Există hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care spune că pe suprafaţa de 1000 de metri pătraţi, unde este aşezată brutăria şi magazinul sătesc nu au voie să vândă. Eu am fost consilier local, preşedintele comisiei juridice, pe această suprafaţă de teren în perioada în care noi am vrut să-i concesionăm lui Surugiu a venit primarul şi cu fostul secretar şi au spus că urmează să-i retrocedeze terenul proprietarului Inescu Nechifor. Dumnealor cum şi-au permis să dea o hotărâre de CL peste hotărârea Înaltei Curţi şi peste hotărârea Curţii de Apel Craiova”, spune Doru Ciobanu.

De cealaltă parte, viceprimarul comunei Malovăţ, Aurel Sfetcu, spune că Ion Surugiu nu are niciun act asupra terenului pe care îl solicită.

„Domnul Surugiu nu are nicio palmă de teren, tot terenul este vândut prin executare. Un constructor a avut de primit bani de la noi şi s-a scos terenul la licitaţie, la vânzare şi l-au cumpărat diverşi proprietari care au magazine acolo. Acela a fost terenul Primăriei. Primăria nu are nimic cu domnul Surugiu, dar nu are acte, are numai vorbe”, a declarat vicele Sfetcu.

Ion Surugiu spune că toate necazurile i se trag de la fost primar al comunei Malovăţ, Gheorghe Băzăvan, actualmente arestat după un flagrant în care a fost prins luând mită de la un constructor. „Datorită faptului că nu am mers cu primarul pe mână, în 2004, la primul mandat el a fost primar pesedist, dar a trecut repede la PDL, iar eu nu l-am urmat, am refuzat. Acum este închis, dar toată activitatea de la Primăria Malovăţ este dirijată prin telefon de acest primar”, spune Ion Surugiu. Şi viceprimarul Aurel Sfetcu are probleme cu legea, în septembrie 2013 fiind declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate. Potrivit ANI, în timpul exercitării mandatului de viceprimar al comunei Malovăţ, judeţul Mehedinţi, Aurel Sfetcu a luat parte la deliberarea şi adoptarea hotărârii Consiliului Local al comunei Malovăţ privind concesionarea/arendarea suprafeţei de păşune/izlaz comunal al comunei Malovăţ pentru 2010, având un interes personal de natură patrimonială pentru sine şi soţia sa în problema supusă dezbaterilor, respectiv încheierea şi derularea contractului de arendă încheiat între Primăria Malovăţ şi soţia acestuia.

Omul susţine că a dat Primăria Malovăţ în judecată şi îi cere daune în valoare de 3 milioane de euro. Ion Surugiu produce acum pâine la Motru, în Gorj, unde a închiriat o brutărie, însă costurile foarte mari cu chiria şi cu transportul pâinii până la Malovăţ îl ruinează.

Citeşte şi:

Percheziţii ale DNA la casa unui primar din judeţul Mehedinţi, acuzat de luare de mită

Primarul de la Malovăţ îşi angajase soţia pe un post călduţ în instituţia pe care o conducea

Opt aleşi locali declaraţi incompatibili. Doi sunt din Mehedinţi: un consilier local şi viceprimarul comunei Malovăţ


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite