Braga de Severin, produsă după o rețetă veche de 100 de ani, ajunge și în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Face parte dintr-o familie care produce bragă de peste 100 de ani. Domnica Oprescu, fostă Bairam, duce mai departe tradiția familiei și vinde bragă pentru severineni.

Domnica Oprescu provine din celebra familie de comercianți de la începutul secolului XX, Bairam. Ducând mai departe tradiția de peste un secol a familiei, femeia produce și vinde bragă și astăzi, în aceeași casă în care o făceau și bunicii și părinții săi, în urmă cu un secol.

„În casa asta se face bragă de peste 100 de ani. Bunicul meu a venit aici din Albania Mare, în anul 1900, iar tatăl meu a preluat afacerea în 1920. E o tradiție de familie, eu am crescut în acest mediu și mi-a plăcut întotdeauna ceea ce mă învățau părinții mei. De la 9 ani lucrez cu înghețata și braga”, își amintește Domnica.

„Exact în casa în care activăm acum, părinții mei făceau bragă, înghețată, halviță și tot felul de bunătăți. Când eu eram copil, aveau și prăvălie unde vindeau baclava, sarailie, rahat, pricomigdale, fondante, sugiuc, fursecuri. Toate erau făcute de ei, în mod tradițional”, completează ea. 

image

Când a împlinit 18 ani, a luat frâiele afacerii în propriile mâini. De atunci se ocupă de această îndeletnicire definitorie pentru familia sa. A avut și norocul ca părinții să îi lase afacerea la cheie.

„Aveam clienți, toate erau puse la punct. Toată lumea știa de familia Bairam, de pe „strada Mare”. Dar mi-am adus și eu contribuția. În afara faptului că am continuat tradiția familiei, am reușit, împreună cu soțul meu, să utilăm și să modernizăm casa în care ne vindem produsele de un secol.

Deși avem utilaje moderne, braga se face întotdeauna cu suflet și cu multe ore de muncă. Se face numai pe foc de lemne. Se fierbe în jur de cinci ore, se răcește, se pune la fermentat, încă 7-8 ore și abia după aceea se strecoară”, mai spune Domnica.

A trimis bragă de Severin, în Spania
În 1959, familia Bairam a trecut prin momente grele, după ce le-a fost confiscată o parte din avere.

„În `59, comuniștii i-au luat prăvălia tatălui meu, i-au luat și aurul și chiar libertatea. Dar până la urmă ne-am descurcat, pentru că priceprea nu a putut nimeni să ne-o ia”, susține Domnica Oprescu.

Relația bună cu clienții și calitatea produselor au făcut ca braga produsă de ea să ajungă în mai toate orașele țării și chiar în străinătate.

image

„Am avut întotdeauna o relație bună cu clienții noștri, avem oameni care cumpără tot timpul de la noi. Este un lucru foarte important într-o astfel de afacere de familie. Spre exemplu, actualii studenți, care pe vremea liceului erau clienții noștri fideli, vin din București, Cluj sau Timișoara și cumpără bragă în cantități mari, pentru a avea rezerve acolo. Am trimis bragă până și în Spania, tot unor clienți fideli”, conchide femeia.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite