Turnu Severin: Şcoala Nr. 3, igienizată cu fonduri proprii şi cu un singur meşter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Şcoala Nr. 3, igienizată cu fonduri proprii şi cu un singur meşter
Turnu Severin: Şcoala Nr. 3, igienizată cu fonduri proprii şi cu un singur meşter

Responsabilii şcolilor se adaptează la criză, astfel că reabilitarea se face cu buget auster şi forţă de muncă puţină. Un astfel de caz este Şcoala Generală Nr. 3 din Severin, unde un singur meşter igienizează unul din corpurile clădirii, din fondurile proprii ale unităţii de învăţământ. 

La cea mai veche şcoală din Severin, unul dintre corpurile clădirii este pregătit pentru viitorul an şcolar de un singur meşter, de nea` Ion. E mult de muncă, omul primeşte un salariu de mizerie, dar s-a apucat de treabă pentru că este legat sufleteşte de şcoală. “Aici am dat primul meu examen din viaţă. Chiar aici, în această clasă, unde lucrez. Mi-aduc aminte şi banca în care stăteam în urmă cu 30 de ani”, ne spune meşterul Ion Isac.   
 
Meşterul Ion Isac lucrează în clasa în care a dat primul examen din viaţă
Nea Ion Isac lucrează la Şcoala nr. 3 cu jumătate de normă şi primeşte puţin peste trei milioane pe lună. E meşter bun la toate, iar în această vară s-a apucat şi de zugrăvit. Clasele din cea mai veche şcoală din oraş arătau jalnic, iar elevii nu puteau fi primiţi în aceste condiţii. Omul se străduieşte să termine până în septembrie. „Pregătim clasele pentru toamnă, pentru copii facem asta. Raşchetăm, gletuim, dăm frumos cu var... E un salariu modest, cel care aude nu crede, în jur de trei milioane şi ceva pe lună, dar asta e. Banii sunt aşa cum sunt, e criză. Muncesc până termin aici. Nu e foarte greu de unul singur, că nu trebuie să fac totul într-o zi. Vă aşteptpm la sfârşitul lşui august să vedeţi ce frumos va fi”, ne mai spune nea` Ion. 

Igienizare pe bani puţini
Văzând în luna martie că nu primeşte niciun leu pentru renovare, conducerea şcolii s-a descurcat cu economii proprii. Cu circa 35 milioane lei vechi, se igienizează cele patru clase ale vechii clădiri. Este doar o cârpeală. Ar fi nevoie de bani mulţi pentru o reabilitare în adevăratul sens al cuvântului. Acoperişul şi tocăria sunt deteriorate complet. “În momentul în care la primărie am aflat, în luna martie, că şcoala nu a primit bani pentru reparaţii, am zis că e bine să ne mobilizăm şi pe perioada de vară să ne facem igienizarea corespunzătoare, astfel încât în toamnă când se solicită avizarea sanitară a şcolii, să nu avem probleme”, ne-a declarat profesorul Daniela Ecobici, directorul Şcolii nr. 3 din muncipiu.  

Se pregăteşte o rectificare pentru şcoli
Reprezentanţii primăriei găsesc lăudabilă iniţiativa. Nu se ştie însă dacă şcoala va beneficia de ceva bani pentru o reabilitare ca la carte. “Este o iniţiativă lăudabilă. Să ne gândim că este o perioadă de criză şi poate că a trecut vremea când anumite instituţii, printre care şi şcolile, aşteptau doar de la instituţiile statului să vină banii sau oamenii care să le gestioneze problemele. Că renovarea şcolii este o problemă a comunităţii, sunt de acord, dar poate cei din interior trebuie să se implice mai mult în această chestiune”, ne-a precizat Gabi Pogaci, purtătorul de cuvânt al Primăriei Severin. În acest moment, Primăria pregăteşte o şedinţă de Consiliu Local, pentru data de 27 iulie. Printr-o rectificare bugetară, şcolile li se vor aloca bani pentru reabilitări. Numai că fondurile se acordă centrelor bugetare cele care le şi gestionează, astfel că nu se ştie dacă şcoala nr. 3 va primi sau nu fonduri.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite