Turnu Severin: Calvarul din subteranul Minei Zegujani continuă pentru a patra zi consecutivă
0Focul izbucnit, joi dimineaţă, în subteranul Minei Zegujani nu a fost stins complet. Echipele de salvatori au reuşit să izoleze focul şi au trecut la supravegherea zonei. Ei vor stabili dacă în subteran mai există sau nu pericolul intoxicării cu bioxid şi monoxid de carbon.
De patru zile, salvatorii, ajutaţi de ortaci, lucrează la construcţia digurilor pentru a limita incendiul. Zece mineri le asigură materialele necesare echipelor de salvare, iar unii dintre ei oferă paza şi siguranţa gurei de mină pentru a împiedica intrarea persoanelor neautorizate în subteran. Din păcate, nimeni nu poate estima în cât timp va putea fi lichidat, întrucât acesta s-a extins pe o distanţă de circa 400 de metri. “Avem două diguri montate la metrul 1010 de gura minei pe galeria I 531 şi la metrul 960 pe galeria I 530 (adică pe galeria în care a izbucnit incendiul). Digurile sunt făcute din bucăţi de brad de 70 cm lungime, zidite argilă udă amestecată cu sare şi bentonită (o substanţă care are proprietăţi de aderenţă)”, ne-a precizat Adrian Giurcău, şeful Protecţiei Muncii de la Mina Zegujani. Potrivit sursei citate, salvatorii fiecărui schimb de tură ţin sub supraveghere respectiva zonă din subteran. “Măsoară temperatura şi gazele din subteran. Vor vedea dacă e monoxide de carbon şi ce concentraţie. Focul este izolat, dar nu se ştie dacă arde cu flacără deschisă. După câte am făcut, ar trebui să se stingă treptat”, a mai spus Giurcău.
Se caută sursa
Deocamdată, pagubele nu pot fi estimate şi nici nu se cunoaşte cauza producerii acestui incendiu, însă autorităţile nu exclud varianta unui scurtcircuit produs la cablul electric de alimentare a benzii transportoare. O comisie tehnică formată din specialişti ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) a declanşat o anchetă în acest caz şi va analiza dacă incendiul are cauze tehnice sau umane.
Minerii au muncit, dar n-au mai livrat nimic din luna aprilie
Stocurile de cărbune din Zegujani sunt foarte mari, iar livrările au scăzut în ultima vreme din cauza crizei financiare şi a datoriilor pe care regia de termoficare le are de achitat către Compania Naţională a Lignitului. Cu ocazia incendiului, ortacii au încercat să-şi resolve problemele, cerând ajutorul prefectului Ion Mîţu. Ei solicită deblocarea stocurilor de cărbune care au ajuns în acest moment la 46.000 tone. “Din luna aprilie, nu s-a mai livrat nici măcar o tonă de cărbune. E un cărbune de o calitate extraordinară, cel mai bun lignit din tot SNLO-ul. Să nu fiu răutăcios, dar cred că e intenţionată, pentru că fiind de o calitate foarte bună şi acum, cu căldura, se autoaprinde. Sperăm să rezovăm problema livrării cu ajutorul domnului prefect. Astfel ne mai lungim viaţa”, ne-a spus Liviu Severineanu, viceliderul de sindicat al minerilor.
Potrivit sursei citate, la Zegujani se lucrează cu un singur abataj, cu un singur front de producţie. Planul este de 15.000 tone de cărbune lunar, dar cei 170 de mineri rămaşi aici realizează în jur de 18.000 tone. Prefectul Ion Mîţu i-a asigurat pe ortaci de sprijinul său şi i-a invitat, marţi, la masa negocierilor. “Uitaţi-vă şi dumneavoastră cât cărbune este. Este normal să ne punem toţi la masă şi să găsim solutii. Nu putem să lăsăm cărbunele să zacă pe aici şi să cumpărăm din alte judeţe sau din alte ţări”, a declarat Ion Mîţu.