Şef de Inspectorat Şcolar, condamnat de două ori pentru fals şi instigare la abuz în serviciu, încă la catedră. „Dacă legea îmi permite să predau, predau“
0Nu doar dascălii care ajung la catedră cu note de 1 şi 2 la examenul de titularizare pot constitui probleme ale sistemului de învăţământ românesc, ci şi cei care continuă să educe copiii cu toate că sunt condamnaţi penal.
Un asemenea caz este în judeţul Tulcea, unde, deşi este dublu condamnat penal la închisoare cu suspendare (2,8 ani), fostul inspector şcolar general al ISJ Tulcea Dumitru Damian predă liniştit în sistemul de învăţământ de stat. Pentru că Legea Educaţiei permite ca profesorii penali, condamnaţi cu suspendare, să continue să stea la catedră, Dumitru Damian predă muzică la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Tulcea, cunoscut şi ca Liceul Pedagogic.
În perioada 2014-2016, învăţământul tulcean era condus de actualul profesor de muzică, în calitate de inspector şcolar general. În aceeaşi calitate a intrat de două ori în atenţia procurorilor DNA Constanţa, ambele dosare soluţionându-se definitiv cu condamnarea dascălului. Ultima sentinţă a fost dată recent, după ce Damian a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA.
„Recunosc comiterea faptelor“
Concret, inspectorul şcolar a fost condamnat pentru prezentarea de documente false în cadrul proiectului european „Consiliere şi Oportunitate de Reintegrare şi Acces Liber la Educaţie (CORAL)”, implementat de ISJ Tulcea. Damian a semnat în fals mai multe înscrisuri care atestau că unul dintre angajaţii proiectului are studii superioare necesare predării Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiei.
„În cadrul proiectului a fost angajată o persoană în calitate de expert pe termen scurt, care a predat elemente de bază pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii (TIC) în condiţiile în care acesta nu deţinea diplomă de licenţă sau alte calificări din care să reiasă competenţele necesare pentru a-i permite să predea disciplina TIC”, spun procurorii DNA.
Pus în faţa dovezilor, Dumitru Damian a semnat o înţelegere cu procurorii, înţelegerea care a dus la condamnarea sa definitivă în luna iunie 2019.
„Recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina mea, astfel cum au fost descrise în cuprinsul prezentului acord, pe care l-am citit integral. Accept încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală. Îmi exprim consimţământul pentru a presta o muncă neremunerată în
folosul comunităţii”, scrie Dumitru Damian în Acordul de Recunoaştere a vinovăţiei, în urma căruia instanţa l-a condamnat la 1 an cu suspendare.
Dumitru Damian, fost inspector şcolar general FOTO: Ziarul Delta
„Munte barat” la Bacalaureat
Fostul inspector şcolar avea şi o condamnare anterioară (2,3 ani), decisă de magistraţii Curţii de Apel Constanţa în anul 2016, pentru instigare la abuz în serviciu. În calitate de şef al ISJ Tulcea, le-a determinat pe două profesoare care corectau lucrări la Bacalaureatul din toamna anului 2014 să acorde nota 8 la Geografie unei candidate.
Pentru a recunoaşte lucrarea respectivă, eleva a inserat anumite semne distinctive. „În cuprinsul acestei teze, în partea de jos a paginii a doua, figurează cuvântul munte barat cu o linie orizontală, inserat în următoarea frază: Două elemente pentru a demonstra faptul că oraşul (sic!) Franţa munte reprezintă una dintre metropolele cu funcţie culturală şi turistică”, arată procurorii.
În iunie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Dumitru Damian, inspector şcolar general pentru instigare la abuz în serviciu. Acesta a declarat în timpul procesului că a comis „un gest necugetat”, din milă, după ce a primit un telefon anonim în care i se solicita acest ajutor.
De abia în anul 2016, Dumitru Damian a fost suspendat din funcţia de şef al ISJ Tulcea, dar între timp apucase să comită şi a doua faptă penală.
Legea Educaţiei permite penalilor să predea
Ambele sentinţe de condamnare ale lui Dumitru Damian au fost contopite, astfel încât el are o condamnare de 2,8 ani cu suspendare şi o perioadă de încercare de 3 ani. De asemenea, instanţa a decis ca profesorul să execute un număr de zile de muncă în folosul comunităţii tocmai la Inspectoratul Şcolar Tulcea sau în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Tulcea.
Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, explică pentru „Adevărul” care este situaţia în astfel de cazuri: „Accesul la o funcţie didactică se face pe bază de concurs. Înscrierea la concurs presupune prezentarea cazierului. Pentru cei care sunt deja titulari şi intervine o astfel de situaţie, de regulă instanţa stabileşte interzicerea dreptului de a profesa. În acel caz şcoala decide desfacerea contractului de muncă. Dacă instanţa nu decide şi interzicerea dreptului de a profesa, atunci acei profesori pot rămâne pe funcţia didactică. Este de luat în calcul o modificare a Legii Educaţiei.”
Contactat telefonic, Dumitru Damian nu a dorit să facă niciun fel de declaraţii, rezumându-se doar la a spune: „Dacă legea îmi permite să predau, predau”.
Cazul de la Tulcea nu este singular pentru învăţământul românesc. În judeţul Constanţa, de exemplu, două educatoare la grădiniţe de stat continuă să interacţioneze cu copiii deşi sunt condamnate penal definitiv pentru că au agresat preşcolari.
Pe aceeaşi temă: