Universităţile Politehnica şi Vest din Timişoara îşi deschid porţile studenţilor şi profesorilor din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea de Vest din Timişoara FOTO UVT
Universitatea de Vest din Timişoara FOTO UVT

UPT oferiră oportunităţi de integrare a cercetătorilor ucrainieni în colectivele de la ei, acces la echipamente de cercetare sau posibilităţi de predare de cursuri, iar UVT e deschisă pentru transferul unor proiecte şi programe academice de la Universitatea Cernăuţi.

După ce, cu câteva zile în urmă, întindea o mână de ajutor refugiaţilor din Ucraina, prin punerea la dispoziţie a 120 de locuri de cazare în căminele proprii, Universitatea Politehnica Timişoara lansează o nouă iniţiativă pe care şi-o doreşte generalizată la nivel naţional şi chiar internaţional - Solidaritate în Cercetare şi Educaţie cu Ucraina.

„Aceasta constă în oferirea de oportunităţi de integrare a cercetătorilor ucrainieni în colectivele de cercetare ale universităţii, oferirea de cazare în spaţiile Universităţii Politehnica Timişoara, acces la echipamentele de cercetare şi la facilităţile universităţii, posibilitatea de predare de cursuri în domeniile lor de specialitate, fie prin preluarea unor discipline, fie prin organizarea de cursuri facultative de specialitate pentru studenţi şi cadre didactice. De asemenea, posibilitatea de colaborare cu instituţiile partenere ale universităţii atât în domenii de cercetare şi de transfer tehnologic către agenţii economici, cât participarea la activităţi interculturale organizate în universitate.“, explică iniţiatorii.  

În acelaşi timp, Universitatea Politehnică Timişoara lansează apelul pentru identificarea de urgenţă de fonduri la nivel naţional care să fie alocate în acest scop, prin granturi de cercetare şi integrare a solicitanţilor ucrainieni în mediul academic din România precum şi simplificarea formalităţilor de angajare pentru astfel de situaţii. 

„Solicităm ca acest proces să iniţializat cât mai repede, să fie deschis şi nebirocratic. În acelaşi timp am finalizat şi procedura de înscriere la programe de studii de licenţă, master sau doctorat pentru tinerii care au studiat în Ucraina. Vom oferi şi un număr de burse de doctorat din venituri proprii, similare cu cele pentru studenţii români”, a declarat Florin Drăgan, rectorul UPT (foto). 

Florin Drăgan


Sursa UPT 

Universitatea Politehnica Timişoara propune multiplicarea acestui mecanism la nivelul României, a Uniunii Europene şi în special la ţările care se învecinează cu Ucraina. 
 

Universitatea de Vest din Timişoara colaborează cu Universitatea din Cernăuţi

În vara dramaticului an 1940, conducerea Institutului Social Banat – Crişana a întocmit un Raport prin care a argumentat şi a propus strămutarea Universităţii din Cernăuţi la Timişoara, pentru a o salva de ocupaţia sovietică. 

„Din Raport a rezultat o profundă înţelegere a menirii unei instituţii universitare în capitala Banatului. Aceste idei reprezentau un vechi deziderat al bănăţenilor, după etapa de realizare a Şcolii Politehnice din Timişoara, pentru realizarea unei instituţii universitare complete. 

Din păcate, demersul întreprins de conducătorii Institutului Social Banat – Crişana a rămas atunci fără finalizare, Universitatea din Cernăuţi intrând în reţeaua universitară a Uniunii Sovietice.

După 82 de ani de la acele evenimente, ne aflăm din nou în momente istorice grele, când sunt necesare noi alternative, care să asigure continuitatea relaţiei între cele două instituţii. 

Şi acum, în spiritul unei relaţii de parteneriat şi colaborare dintre cele două comunităţi universitare, UVT îşi exprimă deschiderea pentru asigurarea sprijinului necesar şi pentru stabilirea oportunităţii de transfer a unor proiecte şi programe academice de la Cernăuţi la Timişoara, inclusiv prin primirea temporară de cadre didactice şi studenţi, pentru a evita întreruperea parţială a fluxului activităţilor cu studenţii de la Universitatea din Cernăuţi, asigurându-le acestora logistica necesară.“, arată universitarii timişoreni. 

Ei precizează că în funcţie de necesităţi, se va încerca găsirea unor soluţii legale de acordarea unui sprijin în finalizarea studiilor pentru studenţii ucraineni afectaţi de context. 

„Universitatea de Vest din Timişoara îşi asumă o legătură simbolică, dar vie, cu Universitatea din Cernăuţi, împrejurările istorice din secolul trecut oferind tuturor un exemplu de solidaritate, mai ales în contextul dificil din prezent. Institutul Social Banat – Crişana, fondat acum un secol de părintele şcolii româneşti de sociologie empirică, Dimitrie Gusti, a fost reînfiinţat după 1990 de un colectiv de cercetători din cadrul Departamentului de Sociologie din UVT, actualizând tradiţia sociologiei gustiene. Ca o continuitate peste timp, în directă legătură istorică cu preocupările bănăţenilor pentru destinul şi soarta românilor de dincolo de graniţe, Universitatea de Vest din Timişoara îşi afirmă din nou deschiderea totală pentru susţinerea comunităţii universitare din Cernăuţi, greu încercate în acest război nedrept”, a transmis Marilen Pirtea, rectorul UVT.


Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Sunt dialoguri între SUA şi Rusia care nu sunt publice, nu le vedem, dar există” INTERVIU

Cernăuţi mulţumeşte Timişoarei pentru ajutorul primit. Generatoarele trimise de vor fi folosite de Compania de Apă

Firmele şi companiile italiene din România vor să angajeze refugiaţi din Ucraina. Întâlnire cu ministrul Muncii, pentru a găsit cadrul legislativ

Femeile care fug cu copiii de războiul din Ucraina sunt în siguranţă la Timişoara. Un hotel mare din oraş le oferă cazare

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite