FOTO Aniversarea a 280 de ani de la aşezarea bulgarilor catolici la localitatea bănăţeană Vinga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectaculoasa catedrală romano-catolică de la Vinga FOTO Ştefam Both
Spectaculoasa catedrală romano-catolică de la Vinga FOTO Ştefam Both

S-a aniversat şi 270 de ani de la ridicarea localităţii la rangul de oraş privilegiat de către împărăteasa Maria Theresia, sub numele de Theresiopolis.

Cu ocazia zilelor aşezări bănăţene Vinga au avut loc mai multe aniversări cu valenţe jubiliare: 800 de ani de la prima atestare documentară a localităţii, 320 de ani de la naşterea episcopului catolic bulgar Nikola Stanislavich, 280 de ani de la aşezarea credincioşilor catolici bulgari la Vinga, dar şi 270 de ani de la ridicarea localităţii la rangul de oraş privilegiat de către împărăteasa Maria Theresia, sub numele de Theresiopolis.

În 1744, Vinga a primit statutul de oraş, având un magistrat şi diverse privilegii din partea împărătesei Maria Tereza, cea care a şi impus ca denumirea localităţii să fie Theresiapolis. 

Vinga a devenit centrul cultural al bulgarilor din Banat. Oraşul a funcţionat cu o anumită autonomie din partea Vienei, iar până la mijlocul anilor 1800 în fruntea lui a stat un “căpitan”, care era şi magistratul şef. La acea vreme, Vinga avea gară, poştă, mai multe banci.

Vinga - fostul opraş Tereziapolis Foto

Înainte de unirea Banatului cu România Mare, Vinga avea 4.710 locuitori bulgari,  824 maghiari, 590 români, 529 germani. Făcea parte din comitatul Timiş.

Martin Roos a vorbit despre episcopul Stanislavich

Din partea Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara participat Excelenţa Sa Martin Roos, episcop diecezan care a expus pe scurt istoricilor şi oamenilor de cultură prezenţi viaţa şi activitatea episcopului Nikola Stanislavich (1694-1750), precum şi arhivistul diecezan, Claudiu Călin, care a prezentat pe scurt biografia unui preot-martir al comunităţii din Vinga, Venceslav Havlik (1892-1951), mort în urma torturilor aplicate de către autorităţile comuniste. 

image


 

În cadrul simpozionului de la Vinga au fost prezentate teme de interes ştiinţific legate de poeţii locali (Francisc Vinganul), despre monumentele religioase, în special de factură romano-catolică de pe teritoriul localităţii (coloana Sf. Treimi, statuia Sf. Ioan Nepomuk, statuia Sf. Anton de Padova, crucile de hotar etc), despre corpul local de pompieri voluntari (întemeiat în 1878) şi despre alte subiecte istorice locale.

Cel mai important obiectiv turistic din Vinga este biserica romano-catolică cu două turle, monument de arhitectură a cărui construcţie a început în 1890 şi care a fost sfinţită în 1892. Biserica construită în stilul neo-gotic este opera arhitectului Edde Reiter.

Vinga - fostul opraş Tereziapolis Foto


 

Un moment emoţionant l-a constituit invitarea oaspeţilor din Ciprovci, Asenovo şi Nicopole să adreseze celor prezenţi câteva cuvinte, ulterior fiecare primar, delegat sau reprezentant al instituţiilor de cultură bulgare a primit, ca şi vorbitorii anteriori, medalia comemorativă a 800 de ani de la prima atestare documentară a Vingăi şi a 270 de ani de la ridicarea localităţii la rangul de oraş privilegiat în Banat. 


Citiţi şi:

FOTO Mărirea şi decăderea oraşului bulgarilor bănăţeni, Theresiapolis

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite