TITULARIZARE 2011. Profesorii din Vest se bat şi zece pe un loc. Vezi aici cum decurge examenul de azi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de profesori din Vest susţin astăzi examenul de titularizare pentru posturile din învăţământ. Deşi salariile sunt mici, concurenţa atinge cote maxime. După ce au scăpat elevii de emoţii, urmează profesorii. Examenul de titularizare va fi supravegheat video în vestul ţării.

După ce elevii timişeni s-au plans de discriminare la Bacalaureat, din cauza camerelor, urmează rândul profesorilor să experimenteze examenele supravegheate video. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiş au decis să îi urmărească pe cei care vor susţine examenul de titularizare. La fel ca la Bacalaureat, „Big Brother-ul” pentru profesori este o premieră în judeţul Timiş. Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş spun că nu vor să ajungă să fie acuzaţi de discriminare, astfel că vor aplica acelaşi tratament cadrelor didactice. În plus, sunt şanse mari ca încăperile în care vor avea loc testele să fie bruiate, astfel încât să nu existe semnal la telefon mobil, iar şansele de fraudare să fie minime.

Lucrările susţinute de profesori urmează să fie arhivate pentru mai mulţi ani, astfel încât orice reclamaţie împotriva cadrelor didactice să implice şi reexaminarea titularizării. Pentru cele 46 de posturi titularizabile au fost depuse aproape 1.000 de dosare, astfel că mulţi dintre candidaţi se vor mulţumi cu un contract de muncă pe un an. Pentru Silvia Kuruţchi, anul acesta este a patra oară când susţine acelaşi examen la engleză. „Am venit să văd cum sunt repartizată. Dau mâine examenul pentru limba engleză. Predau de şapte ani pe la diferite licee şi este a patra oară când dau examenul de titularizare. Subiectele sunt cam tot aceleaşi, aşa că sper ca măcar de data asta să reuşesc. Eu tot timpul am luat peste nota şapte. Dacă nu iau titularizarea, cred că am să mă reorientez pe la alte firme”, a declarat Kuruţchi. Aceasta spune că nu se simte intimidată de camerele de supraveghere.

Cei care nu vor prinde un post de profesor titular vor putea ocupa un loc de suplinitor. Examenul de suplinitori va avea loc în data de 4 august, iar înscrierea pentru acest examen se face în perioada 1-2 august.

Mii de candidaţi

În judeţul Arad, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au scos la concurs 90 de posturi titularizabile. La examenul de mâine vor participa însă 1.000 de candidaţi.

Ca în fiecare an, concurenţa pentru un post în şcolile din judeţul Arad este enorm de mare. Raportul din acest an este însă aproape ireal – 11 candidaţi se bat pentru un singur post. „Cea mai mare concurenţă este la educatori, la profesorii de Limba Română şi la cei de Limba Engleză. În fiecare an ne confruntăm cu un număr mult mai mare de candidaţi faţă de cel al locurilor disponibile”, a declarat Laura Putnic, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

Camere la titularizare

Succesul camerelor de luat vederi de la Bacalaureat i-a inspirat pe toţii şefii de inspectorate să folosească camere de luat vederi. „Am decis să facem acest lucru, pentru că am văzut efectul pe care l-au avut camerele de supraveghere la Bacalaureat. Rezultatele au fost corecte şi ne dorim să înlăturăm toate suspiciunile şi în ceea ce priveşte examenul de titularizare al profesorilor“, a spus prefectul Călin Bibarţ.

Nici dascălii din Caraş-Severin nu scapă de camerele video. Şi reprezentanţii MEC din Caraş-Severin au testat încă de ieri sistemele video instalate în clase, ca să vadă dacă sunt funcţionale. La Reşiţa, examenele se susţin în patru centre: la şcolile cu clasele I-VIII nr. 7,6, 8, dar şi la „Liceul Traian Lalescu”. „Deocamdată nu sunt probleme, totul este pregătit ca la carte şi sperăm ca examinarea să decurgă normal”, a spus inspectorul general Adrian Doxan. În judeţ, şapte dascăli se bat pe un singur loc. Pentru examenul de astăzi, profesorii au depus 479 de dosare, dar numai 55 dintre ei vor avea noroc să scape la anul de febra acestui examen.

Educatoare la examen

Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Hunedoara, la nivelul întregului judeţ există peste 700 de posturi şi fracţiuni de posturi. Din totalul acestora, puţin peste 90 sunt titularizabile, iar restul, netitularizabile. „Cele mai multe dintre catedrele titularizabile se adresează educatoarelor. La polul opus se află arhitectura, unde există un singur post titularizabil”, a precizat Camelia Beşleagă, inspector de specialitate. O noutate faţă de anii precedenţi o reprezintă faptul că şi dascălii hunedoreni vor fi supravegheaţi video în acest an.

Peste 47.000 de posturi


Ministerul Educaţiei scoate la concurs 4.471 de posturi didactice titularizabile şi 42.731 de suplinitori. Anul acesta s-au înscris la concursul unic de titularizare peste 38.000 de persoane care asipră la un post la catedră. Cele mai dorite locuri sunt cele de educator, profesor de limba română, de engleză, profesor de sport, matematică, istorie, franceză sau biologie. Concursul unic de titluarizare are loc pe 13 iulie, de la ora 10.00. Primele rezultate vor fi afişate pe 18 iulie. Doar candidaţii care obţin cel puţin nota 7 au dreptul să-şi aleagă un post de titular în prima sesiune de repartizare în perioada 22 - 25 iulie. În toate sălile de concurs vor fi instalate camere video de supraveghere.

Liceele de top cu admiteri serioase


Peste 6.300 de elevi din Timiş au aflat în această dimineaţă care este liceul la care vor studia în următorii ani. După ce şi-au depus dosarele cu fişele de înscriere în care optează pentru unitatea de învăţământ dorită, tinerii s-au bucurat sau s-au întristat la aflarea rezultatelor finale.

Cei mai bine pregătiţi elevi vor studia  la Colegiul Naţional Bănăţean, unde ultima medie cu care s-a intrat anul trecut a fost 8,95. „După cum mă aşteptam, la noi, mediile de intrare au fost şi mai mari, anul acesta. Asta pentru că nu s-a intrat niciodată cu medie sub 8,5. Noi am suplimentat locurile cu o clasă, din cauza cererilor, însă din ce am văzut în ultimii ani, mediile de admitere au tot crescut”, a declarat Florica Puşcaş, director al Colegiului Bănăţean. Toţi cei trei elevi din Timş care au obţinut media 10 la Evaluările Naţionale s-au orientat însă către Liceul Teoretic „Grigore Moisil”.

Medii mari s-au cerut şi elevilor de la Colegiul Naţional „C.D. Loga“,  la Liceul „Ana Aslan“, Liceul „Grigore Moisil“ sau Liceul Pedagogic „Carmen Sylva“, unde tinerii nu au şanse să studieze dacă au media mai mică decât 8,5. Alte şcoli cer însă medii minime pentru admitere, unele chiar sub nota cinci. La Liceul „Ion Mincu”, elevul care a intrat ultimul pe listă a avut media puţin peste patru, în timp ce la Liceul „Electrotimiş” s-a înregistrat cea mai mică medie de admitere din Timişoara - 3,17. Înscrierea elevilor în liceele în care au fost admişi va avea loc în perioada 15 - 25 iulie.


cap adevarul local timisoara
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite