UPDATE Şeful Inspecţiei Fiscale, despre relaţiile dintre fiica sa şi firmele prinse cu evaziune: „Eu sunt convins că nu este nicio incompatibilitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii au descins la palatul romilor din clanul Novacovici FOTO pressalert.ro
Poliţiştii au descins la palatul romilor din clanul Novacovici FOTO pressalert.ro

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, însoţiţi de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice-I.G.P.R. au descins joi dimineaţa în 19 locaţii din patru judeţe pentru percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la un milion de euro.

UPDATE Percheziţiile realizate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş în patru judeţe într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de un milion de euro au vizat şi firme de contabilitate ai căror reprezentanţi au legături cu angajaţi ai Fiscului. Potrivit pressalert.ro, procurorii fac percheziţii la o firmă de contabilitate deţinută de Camelia Dronca, a cărei mamă lucrează la Finanţe. De asemenea, potrivit sursei citate, una dintre percheziţii se realizează la casa fiicei şefului de la Serviciul de Inspecţia Fiscală al Finanţelor din Timiş, Vasile Hurduzeu. Acesta susţine că fiica sa nu a făcut decât să înregistreze actele contabile puse la dispoziţie de reprezentanţii firmelor cercetate, responsabilitatea operaţiunilor aparţinându-le firmelor.

„Fata mea le-a ţinut la un moment dat evidenţele, dar cum ei s-au tot eschivat să facă contract şi să îi plătească, le-a pus documentele în braţe şi la revedere. A fost interogată cu privire la toate problemele astea. Ei (n.r. firmele vizate de precheziţii) sigur au probleme, dar nu din punct de vedere al contabilităţii pentru că documentele prezentate se înregistrează în mod cronologic, dar ce se întâmplă la societate numai ei ştiu”, a declarat Vasile Hurduzeu.

Şeful Inspecţiei Fiscale din cadrul DGFP Timiş a mai declarat că firmele vizate de percheziţiile realizate de Poliţie şi Parchet au fost supuse şi unor controale fiscale încrucişate. „Ei sunt prinşi în programul de control din punct de vedere fiscal şi sunt şi în cercetările de specialitate ale Poliţiei. Finanţele o să le stabilească un prejudiciu, dar a fost nevoie de nişte controale încrucişate şi urmează să se stabilească un prejudiciu”, a mai declarat Hurduzeu, potrivit căruia nu există nicio incompatibilitate între funcţia sa şi faptul că fiica lui le-a ţinut contabilitatea firmelor în cauză. „Eu sunt convins că nu este nicio incompatibilitate. Fiecare trebuie să îşi facă meseria pe care a învăţat-o. Eu dacă lucrez la Fisc nu înseamnă că fata mea nu poate să îşi practice meseria pentru că ar fi incompatibilă. Eu nu aş putea. Mie îmi interzice legea să fac ceva în sensul ăsta”, a mai declarat Hurduzeu. 

Ştirea iniţială

Aproape 60 de poliţişti, dintre care 40 specializaţi în investigarea criminalităţii economice, şi 17 luptători de intervenţie de la Poliţie şi jandarmi au descins joi dimineaţa la 19 locaţii din judeţele Timiş, Alba, Vâlcea şi Mehedinţi, la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit pressalert.ro, dosarul îi vizează şi pe membrii clanurilor Novacovici din Timişoara şi Mihai din Strehaia. Percheziţiile vizează şi sediile firmelor deţinute de persoanele cercetate. Potrivit unui comunicat emis de IPJ Timiş, percheziţiile vizează două dosare aflate în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş.

Potrivit primelor date oficiale ale Poliţiei, cele 12 persoane vizate în dosar sunt acuzate că „în perioada 2013-2015, în calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administratori, împuterniciţi) la 4 societăţi comerciale cu sedii declarate in judeţul Timiş, s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale”. Potrivit poliţiştilor, modul de operare arată că suspecţii ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia si livrarea de materiale feroase si neferoase, pentru care au diminuat artificial impozitul pe profit.

Potrivit poliţiştilor, prrejudiciul produs astfel se ridică la aproximativ un milion de euro, bani ce ar fi fost spălaţi ulterior prin diferite tranzacţii financiare.  „Astfel, cei în cauză ar fi făcut depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate de către persoane interpuse, în calitate de împuterniciţi pe conturile bancare. De asemenea, sumele depuse ar fi fost rulate în conturile bancare ale societăţilor, fiind astfel disimulată adevărata natură a provenienţei şi circulaţiei banilor”, arată poliţiştii potrivit cărora acţiunea a fost sprijinită şi de SRI.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite