O ceremonie la cimitir scoate din buzunarul timişoreanului câteva zeci de mii de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De un moment în viaţă nu scapă nimeni: cel în care ne ducem în lumea celor drepţi. Este momentul în care rudele trebuie să se ocupe cu cele necesare pentru ceremonia de la cimitir. Iar aceasta nu poate avea loc fără „intervenţia” divină.

După ce se rezolvă problema sicriului şi a celor ataşate, urmează discuţia cu preotul din parohia de care aparţinea persoana decedată. Iar aici există două tipuri de taxe ce trebuie plătite. În primul rând există contribuţia „oficială”, cea pentru care acordă chitanţă, plus suma cu care se obţine „susţinerea” preotului şi a cantorului.

La oficial, se plăteşte o contribuţie (nu taxă, spun oficialii bisericii) în valoare medie de 150 – 250 de lei, în funcţie de biserică şi locaţia acesteia. Pentru aceasta se oferă chitanţă. Urmează „atenţia” pentru slujitorii Domnului. „Este o sumă între 50 şi 100 de lei care se oferă preotului, respectiv între 30 şi 50 de lei plătită cantorului. Vă daţi seama că nu se oferă chitanţă”, am aflat de la un preot care a dorit să rămână anonim. Vestea bună este că Biserica Ortodoxă Română a anunţat că niciun preot nu poate refuza înmormântarea celor cu familii sărace sau copii mulţi, chiar dacă nu se plăteşte acea contribuţie. De asemenea, mai există şi necesitatea unei sticle cu vin şi ulei, folosită în cadrul slujbei.

După ce s-a rezolvat problema slujbei urmează cimitirul. Aici mai ai noroc să mai scoţi din buzunar ceva bani. „Pentru fiecare gropar scoţi din buzunar câte 100 de lei, adică un total de 400 de lei, la care pentru aceştia se adaugă mâncarea şi băutura. E interesant că aceştia solicită foarte clar un tip de mâncare, de exemplu un anumit model de salam. La un moment dat, la tine vin nişte babe care îţi cer nişte bani pentru că au tras clopotele la capelă. Aici plata este undeva în jur de 30 de lei”, am aflat de la Maria Pop, o timişoreancă ce a trecut de curând prin experienţa unei mormântări.
Ultimul pas spre rezolvarea problemei înmormântării este cea a parastasului. Fiecare după posibilităţi şi dorinţă. Nu lipsesc coliva (mică şi mare), colăceii, vinul şi alte modele de băutură, plus pacheţelele pentru săraci. În total, se ajunge la 1000 – 1500 de lei.

Locul de veci în cimitir se obţine la primărie. Taxa anuală depăşeşte puţin o sută de lei pentru un loc, iar concesiunea este valabilă timp de şapte ani. Procedura birocratică este una greoaie, cu numeroase cereri şi hârtii de semnat. Cel mai bine este să se apeleze la o firmă de pompe funebre, aceasta deţine specialiştii necesari pentru a se decurca în hăţişul hârtiilor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite