Autorităţile acuză vântul şi lipsa ploii pentru praful din plămânii timişorenilor
0Chiar dacă autorităţile se chinuie să rezolve problema prafului, timişenii respiră tot mai mult aer „murdar”. Cum alte motive nu au găsit, cei de la Mediu dau în continuare vina pe vremea frumoasă de afară, adică nu e ploaie, praful stă în aer.
Timişoara rămâne în topul poluării cu pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni (PM 10), adică praf. Calea Aradului pare zona cea mai poluată din oraş. Din 14 februarie şi până în 12 martie s-au înregistrat, la staţia TM 5 – Calea Aradului, 11 depăşiri ale valorii limită. Dacă e vorba însă de o situaţie de la începutul anului şi până la 12 martie, atunci la staţia TM 1 s-au înregistrat două depăşiri în 2014. La staţia TM 3 – Carani - până în 12 martie s-au înregistrat două depăşiri, faţă de nici o depăşire în aceeaşi perioadă a anului 2013. La unitatea de verificare TM 5 – Calea Aradului au fost 14 depăşiri de la începutul anului, faţă de două depăşiri în 2013 şi faţă de 16 depăşiri în 2012. La graniţă, la Moraviţa, s-au înregistrat două depăşiri în 2014, nici o depăşire în 2013 şi 9 depăşiri în 2012.
„Fenomenul acesta de zile calde şi nopţi reci, fenomenele meteorologice care au încurajat adunarea poluanţilor sunt cauza acestor depăşiri. Nu ştiu dacă condiţiile meteorologie nu ne-au ajutat în 2012. Se poate ca la temperaturi scăzute şi fără vânt considerabil să se acumuleze poluanţi”, spune Doina Marin, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timişoara.