Timişoara: Sălile de cinema s-au transformat în restaurant, centru medicale sau fabrică de pâine (GALERIE FOTO)
0Trecerea cinematografelor din domeniul RADEF “RomâniaFilm” spre domeniul public al Primăriei a fost amânată până pe 30 decembrie.
Mai citeşte:
Seminarii în loc de filme în săli de cinema
Cele nouă săli de cinema din Timişoara, care mai aparţin Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "RomâniaFilm", dintre care doar două funcţionale (Studio şi Timiş), aşteaptă să primească o nouă destinaţie, odată cu trecea lor sub administrarea consiliului local. Deşi transferul ar fi trebuit să aibe loc mai devreme, acest lucru se va întâmpla de abia pe data de 30 decembrie. Reprezentanţii RADEF susţin că nu se pot mişca lucrurile mai repede, pentru că sunt foarte multe săli în toată ţara.
Iată sălile de cinema care aparţin de RADEF: Cinema Capitol (cu grădina de vară), Cinema Dacia, Cinema Victoria, Cinema Arta (cu grădina de vară), Cinema Unirea, Cinema Fratelia, Cinema Freidorf, Cinema Studio, Cinema Timiş. În afară de cele două din urmă, celelalte săli urmează să fie dezafectate, ori să primească o altă destinaţie odată cu trecerea la consiliul local.
"Aceste săli de cinema necesită reparaţii, dar se pot da filme şi acum. Sigur, aparatele sunt uzate moral", a mai spus Maria Mihalcea, director regional RADEF. Cinematograful Capitol a trecut deja în proprietatea Filarmonicii Banatul.
Club de pensionari la Parc
La cinematograful Parc, aflat în Piaţa Iosefin, a funcţionat mult timp un club de bingo, iar în acet moment este sigilat. Acesta se va transforma în club pentru pensionari, prin intermediul Asociaţiei Seniorilor. Poate fi folosit şi grădina de vară a cinematografului. Sala Dacia este şi ea încuiată, fiind închiriate doar spaţiile din holul cinematografului, unde funcţionează un centru de computere. Cinema Parc a fost vândut, iar aici se construieşte deja pe fundaţia fostului cinematograf.
Cinema Victoria şi-a schimbat de mult destinaţia, aici funcţionând un centru medical. La fel şi cel din Fratelia, unde există o fabrică de pâine. Clădirile în care au funcţionat cinematografele Mehala şi Melodia au fost revendicate de foştii proprietari şi transformate.
Spectacol pentru un singur om
Cinematografele Studio şi Timiş nu vând mai mult de 250 de bilete pe lună. Au existat cazuri în care s-a făcut proiecţie şi pentru un spectator. “Nu putem întoarce omul înapoi. Nu se întâmplă des, dar au fost şi cazuri când aveam un spectator. Dar eu sunt optimistă”, a mai spus Maria Mihalcea.