EXCLUSIV Încă un masterat inventat în biografia lui Victor Ponta
0Ediţia românească a enciclopediei „Who’s Who“ arată că prim-ministrul României ar avea, din 2004, un master la Oxford. Reprezentanţii universităţii britanice spun că Victor Ponta a urmat doar un curs de vară.
Victor Ponta a fost implicat recent în două scandaluri legate de cariera sa universitară: el a fost acuzat că şi-ar fi plagiat lucrarea de doctorat, dar şi că a trecut în CV absolvirea unui master în Italia, master pe care, de fapt, nu l-a făcut. Pe lista nelămuririlor care pun sub semnul întrebării cariera universitară a primului ministru al României se adaugă o scurtă prezentare publicată în „Who's Who România", ediţia din 2011, unde se precizează nu doar că el ar fi făcut un masterat în Catania, Italia, dar şi că ar avea un „Master în ideologii politice Oxford - Exeter College", diplomă obţinută în anul 2004.
În cazul masteratului din Catania, ziarul „Adevărul" a dovedit deja că, în fapt, era vorba despre un curs de perfecţionare. Acum este pus sub semnul întrebării şi pretinsul masterat de la prestigioasa universitate britanică, din moment ce diploma nu este menţionată nici în CV-ul demnitarului.
Universitatea Oxford nu recunoaşte masterul
De remarcat însă că, în prezentarea de pe site-ul Guvernului, Victor Ponta afirmă că, în perioada iulie-august 2004, a luat parte la „Summer Programme in History, Politics and Society", în cadrul Exeter College, la Universitatea din Oxford, Marea Britanie. Mai mulţi reprezentanţi ai acestei instituţii de învăţământ ne-au confirmat că Victor Ponta a urmat aici doar nişte cursuri ale unei şcoli de vară. Aceleaşi cadre didactice au precizat, în exclusivitate pentru ziarul „Adevărul", că aceste cursuri nu sunt de masterat, aşa cum se arăta în „Who's Who". „Domnul Ponta a luat parte doar la o şcoală de vară organizată de Universitatea Oxford şi ţinută în Exeter College.
De asemenea, domnul Ponta nu a fost niciodată student într-un program de lungă durată la Exeter College", a declarat Frances Cairncross, rector al Exeter College, Marea Britanie. Pentru clarificarea situaţiei, a fost nevoie şi de un punct vedere al reprezentanţilor Universităţii Oxford, deoarece Exeter College aparţine de această instituţie. Replica acestora a fost, însă, la fel de categorică. „Vă putem confirma că Victor Ponta nu a obţinut o diplomă de masterat de la Universitatea Oxford", a declarat Gaelle Jolly, Assistant Information Officer din cadrul departamentului de informare „Press & Information Office" al Universităţii Oxford.
Conform reprezentanţilor Universităţii Oxford, taxa pentru şcoala de vară în 2004 era de aproximativ 1.830 de lire. „Persoanele care au urmat acel curs de vară au primit şi un certificat", a explicat Gaelle Jolly, Assistant Information Office în cadrul Universităţii Oxford.
Încă o confirmare privind diferenţa dintre o banală şcoală de vară şi un masterat a venit şi din partea unui profesor al Universităţii Oxford. „Nu este vorba de o diplomă de masterat, în cazul în care aceasta a fost obţinută la o şcoală de vară. Dacă domnul Ponta are o diplomă de masterat, ar trebui să poată să dovedească asta printr-un certificat. Dacă nu poate face asta, atunci cel mai probabil nu deţine o astfel de diplomă. Reprezentanţii Colegiului Exeter sunt singurii care pot confirma asta şi, după câte înţeleg, v-au confirmat deja că nu a făcut un masterat acolo", a explicat şi Marc Stears, profesor de Teorie politică în cadrul Universităţii Oxford.
Informaţiile din biografie, trimise de Ponta
În urma unei solicitări a ziarului „Adevărul", reprezentanţii „Who's Who" au asigurat că toate datele publicate în carte au fost primite chiar de la Victor Ponta, în urma unui interviu direct. „CV-urile persoanelor care sunt incluse în enciclopedie sunt colectate personal de un editor al redacţiilor noastre din fiecare ţară. Interviul cu domnul Ponta a avut loc în 2006 şi a fost realizat de fostul nostru editor Mihaela Andreea Psatta. Vă trimitem şi notiţele luate de ea în timpul interviului. Acestea au fost transcrise încă de atunci şi adăugate în baza noastră de date din Elveţia. Putem să vă confirmăm că toate informaţiile privind CV-ul domnului Ponta le-am primit chiar de la domnia sa.
De asemenea, înainte de a publica o nouă ediţie, invităm toate personalităţile să îşi corecteze sau să îşi aducă la zi CV-urile. Domnul Ponta a primit prima astfel de solicitare a noastră pe e-mail, în 19 mai 2006, iar mai apoi în fiecare an, cu câteva luni înaite de a edita o nouă ediţie. Domnul Ponta nu şi-a corectat niciodată CV-ul. Trebuie să înţelegeţi, desigur, că noi trebuie să ne bazăm pe informaţiile pe care le primim de la personalităţi", a declarat pentru ziarul „Adevărul" Martin Nikodemus, reprezentant al Editurii „Who's Who".
De asemenea, după cum a precizat reprezentantul „Who's Who", în baza de date a editurii există transcrieri ale notiţelor făcute de jurnalişti în timpul interviurilor. Astfel, ziarului „Adevărul" i-au fost puse la dispoziţie datele notate de Mihaela Andreea Psatta în timpul interviului din 2006. Şi în respectivele transcrieri apar cele două masterate - cel din Catania, care a fost de fapt un curs de perfecţionare, şi cel din Oxford - care a fost de fapt o şcoală de vară.
Contactat de ziarul „Adevărul", premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles, a declarat că „toate detaliile legate de acest aspect le veţi obţine de la purtătorul meu de cuvânt, Andrei Zaharescu. Ţin să mulţumesc ziarului «Adevărul» pentru interesul arătat faţă de activitatea mea universitară". Până la închiderea ediţiei, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, nu a răspuns solicitărilor noastre telefonice.
"Ţin să mulţumesc ziarului «Adevărul» pentru interesul arătat faţă de activitatea mea universitară."
Victor Ponta prim-ministrul al României
"Nu este vorba de o diplomă de masterat, în cazul în care aceasta a fost obţinută la o şcoală de vară. Dacă nu poate arăta o diploma de master, atunci cel mai probabil nu deţine o astfel de diplomă."
Marc Stears profesor, Universitatea Oxford
Ce este enciclopedia internaţională „Who's Who"
„Who's Who" este o renumită editură elveţiană, specializată în publicarea unor enciclopedii ale biografiilor personalităţilor din diferite ţări. Editura a fost înfiinţată în Elveţia, în anul 1978, iar prima ediţie, apărută tot în 1978, a prezentat personalităţile din Austria.
Au urmat ediţii publicate în Germania, Polonia, Ungaria, Rusia, Turcia, Grecia sau România. În total, de-a lungul anilor, editura a publicat enciclopedii în 11 ţări. Conform prezentării de pe site-ul editurii, bibliografiile puse la dispoziţie de „Who's Who" conţin informaţii cât se poate de corecte, mai ales că toate CV-urile din carte sunt redactate după o întâlnire faţă în faţă între reporterul „Who's Who" şi personajul intervievat.
„Informaţiile cuprinse în fiecare biografie publicată provin dintr-un interviu purtat personal. Pe această cale unică, în care se investeşte mult timp, informaţiile privind personalităţile marcante pe plan internaţional, naţional şi local din fiecare ţară în parte sunt culese direct cu ajutorul unui chestionar Who's Who internaţional. Pentru a contura imaginea individuală a unei personalităţi - devenită din ce în ce mai importantă în ultima vreme -, gama de întrebări acoperă mai mult decât datele profesionale de bază", se specifică într-un comunicat trimis de „Who's Who" cu ocazia lansării ediţiei pentru România.
Jurnaliştii „Adevărul" au folosit drept punct de plecare în redactarea acestui articol ediţia a şasea a „Who's Who România", cu precizarea că prima ediţie dedicată ţării noastre a apărut în anul 2006. Dacă între timp conţinutul enciclopediei s-a modificat, pentru că s-au adăugat alte şi alte personalităţi, trebuie menţionat că Victor Ponta a fost prezentat încă din prima ediţie, iar apoi textul a fost republicat în aceeaşi formă. În ediţia a şasea, la care ne referim, pe lângă premierul României mai sunt prezentate alte aproximativ 7.900 de biografii ale unor personalităţi din România.
Scandalul plagiatului şi episodul Catania
Revista britanică „Nature" publica în urmă cu mai bine de trei săptămâni un articol în care premierul Victor Ponta era acuzat că ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat. Informaţiile au fost preluate imediat de presa din întreaga lume, provocând un uriaş scandal. Întrunit pentru a dezbate acest caz, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că teza de doctorat a primului minstru conţine peste 80 de pagini copiate după alţi autori fără citarea surselor.
A desfiinţat comisia
Chiar în timpul dezbaterilor, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a desfiinţat respectiva comisie, anunţând schimbarea atribuţiilor şi componenţei sale. Astfel, decizia luată a fost considerată nulă de către Guvern, urmând ca alt consiliu, în noua organizare, să se pronunţe la o dată ulterioară, lucru care încă nu s-a întâmplat. „Chestiunea cu plagiatul a fost o mizerie politică. Am muncit foarte mult pentru teza mea de doctorat, sunt foarte mândru de ceea ce am făcut", declara, la momentul respectiv, Victor Ponta, pentru un post de televiziune.
Scandalul vieţii academice a premierului nu s-a oprit aici. În urmă cu o săptămână, „Adevărul" a dovedit că el nu a absolvit nici masteratul din Italia, aşa cum susţinea în CV-ul său iniţial, modificat înainte de a fi numit în fruntea Guvernului.
„Referitor la solicitarea dumneavoastră, pot să vă confirm că Victor Ponta nu a fost niciodată masterand la universitatea noastră", a fost răspunsul trimis de Antonino Recca, rector al Universităţii din Catania. Prim-ministrul a reacţionat pe blogul său, prezentând o diplomă a respectivei instituţii de învăţământ, care atestă însă că el a participat la un curs de formare, nu la unul de master.
Mai jos redăm biografia lui Victor Ponta din "Who is Who", urmată de CV-ul de pe site-ul Guvernului - care a fost modificat după episodul Catania