Banii care „zâmbesc” din gunoi: noroc chior sau şansa de a-ţi dovedi caracterul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zille trecute, doi bărbaţi, tată fiu au găsit un porofel plin cu 850 de euro. Cei doi erau la marginea oraşului, puteau să „palmeze” portofelul şi să se facă nevăzuţi. Au preferat însă să meargă la Poliţie şi să predea banii. În alte cazuri nu s-a întâmplat aşa, însă atât societatea, cât şi biserica condamnă însuşirea unui bun găsit.

Iulian Iacob (49 de ani) şi fiul său, Alex, în vârstă de 23 de ani au mers zilele trecute să mănânce o porţie de mici şi au dat peste un portofel cu 850 de euro. Cei doi nu s-au gândit niciun moment să păstreze banii şi i-au returnat proprietarului, un tânăr care se pregăteşte de căsătorie, banii fiind chiar avansul pentru nuntă.



Un al caz care a făcut înconjurul României, a fost al unei pensionare din Timişoara care a aruncat, din greşeală, la gunoi o geantă cu 10.000 de euro. „Norocosul” (foto) care i-a găsit a fost un boschetar din Timişoara. A luat banii, s-a făcut nevăzut şi în doar câteva zile a „topit” 6.000 de euro pe mâncare, băutură şi păcănele.



Un caz la fel de cunoscut este al unui fost medic timişorean, care a uitat într-un magazin o geantă cu 1.000 de lei, bani pentru un costum nou. Bătrânul chiar şi-a luat gândul de la geanta cu bani, dar reprezentanţii magazinului l-au identificat pe camere, iar după un articol publicat de „Adevărul Timişoara”, fostul medic şi-a recuperat geanta cu bani.

<br /><br />Potrivit Codului Penal, însuşirea bunului găsit este infracţiune şi se pedepeşte cu închisoare de 1 la 3 luni sau cu amendă. Nici codul bunului simţ sau rigorile Bisericii nu acceptă astfel de gesturi. <b>„Nu este permis să îţi însuşeşti ceea ce nu îţi aparţine. Fiecare credincios care găseşte ceva este obligat să restituie, pentru că se consideră furt, iar furtul este păcat atât după Vechiul Testament cât şi după Noul Testament”</b>, a spus preotul Ionel Popescu. Potrivit acestuia, banii găsiţi şi însuşiţi aduc fericirea de moment, dar mai târziu se va întoarce împotriva „norocosuluo” pentru că „<b>a săvârşit un păcat şi plata păcatului este moartea, nu neapărat fizică, ci sufletească”</b>. Preotul a mai spus că a la spovedanie cazuri de oameni care au venit şi se simţeau cu conştiinţa încărcată pentru că au păgubit pe cineva.</p>
Potrivit Codului Penal, însuşirea bunului găsit este infracţiune şi se pedepeşte cu închisoare de 1 la 3 luni sau cu amendă. Nici codul bunului simţ sau rigorile Bisericii nu acceptă astfel de gesturi. „Nu este permis să îţi însuşeşti ceea ce nu îţi aparţine. Fiecare credincios care găseşte ceva este obligat să restituie, pentru că se consideră furt, iar furtul este păcat atât după Vechiul Testament cât şi după Noul Testament”, a spus preotul Ionel Popescu. Potrivit acestuia, banii găsiţi şi însuşiţi aduc fericirea de moment, dar mai târziu se va întoarce împotriva „norocosuluo” pentru că „a săvârşit un păcat şi plata păcatului este moartea, nu neapărat fizică, ci sufletească”. Preotul a mai spus că a la spovedanie cazuri de oameni care au venit şi se simţeau cu conştiinţa încărcată pentru că au păgubit pe cineva.

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite