Renumitele mere de Batoş se vând la preţuri de nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietarii de livezi au obţinut producţie dublă faţă de anul trecut FOTO: Adevărul
Proprietarii de livezi au obţinut producţie dublă faţă de anul trecut FOTO: Adevărul

Recoltă bogată, preţuri mici. Aşa poate fi descrisă afacerea proprietarilor de livezi din judeţul Mureş, care s-au trezit cu recoltă mare pe o piaţă saturată.

    Proprietarii livezilor susţin că nu reuşesc să vândă la preţuri bune, nici măcar pentru a-şi scoate investiţiile. De exemplu, o parte din livezile de mere de la Batoş lăsate în paragină imediat după Revoluţie au fost reînviate de proprietari care au avut investit în soiuri noi, căutate pe piaţă. Acum, renumitele mere de Batoş cunoscute de români din toată ţara rămân în depozite şi sunt bătute de merele aduse din import. Emil Tămăşan,  proprietar de livadă spune” Anul acesta nu prea sunt clienţi, producţia este mare, găseşti mere peste tot. Ca să vînd recolta ar trebui să las cu mult sub preţul pieţei, munca în zadar” .

     Vasile Moldovan, un alt proprietar de livezi, care a obţinut o recoltă de două ori mai mare decât anul trecut se plânge la rândul lui: „În această situaţie suntem toţi proprietarii de livezi. Nu beneficiem de nici un sprijin, nici măcar să promovăm pe piaţă merele noastre, ne batem cu morile de vânt. Dacă recolta e bună în Occicdent, mâncăm mere din Ungaria sau Italia, nu de-ale noastre, sănătoase.”
      Singura şansă a proprietarilor sunt fabricile de oţet sau sucuri, care ar putea cumpăra o parte din producţia de mere.

citeşte şi:

Guvernul a stabilit valoarea compensaţiilor pentru producătorii de fructe din Republica Moldova

Fructele româneşti, pe cale de dispariţie. Trei sferturi din livezile din Dolj au fost puse la pământ în 20 de ani
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite