Doar amenzile şi moartea îi sperie pe mureşeni
0În prezent, traversatul străzilor „la nimereală” a devenit o obişnuinţă în rândul localnicilor. Poliţiştii întreprind săptămânal câte două acţiuni de atenţionare a trecătorilor care traversează strada pe unde apucă.
Acţiunile de informare a cetăţenilor nu dau roade în aceeaşi măsură precum o fac amenzile. „E nevoie de un şoc pentru ca oamenii să înţeleagă pericolul la care se expun în momentul în care traversează neregulamentar strada. Am observat că avertismentele verbale nu au nici un efect, aşadar am decis să trecem direct la amenzi în cazul pietonilor indisciplinaţi. Pare greu de crezut, dar o amendă de acest gen le poate salva viaţa”, a declarat Florin Pop, de la IPJ Mureş.
Oamenii legii consideră că bulevardele şi intersecţiile mari sunt cele mai periculoase din oraş, deoarece chiar şi după ce culoarea semaforului devine roşie, mulţi sunt cei care decid să rişte şi să traverseze, mergând pe principiul atenţiei şoferilor şi a fricii acestora. În definitiv, ce şofer ar alege să lovească intenţionat un pieton, fie el şi neglijent? Din păcate, însă, de foarte multe ori şoferii nu au timp să frâneze, căci pietonii apar în faţa maşinilor într-o fracţiune de secundă.
Practic, accidentele rutiere provocate de neglijenţa pietonilor sunt de multe ori cauzate dintr-o grabă imposibil de explicat a persoanelor care aleg să-şi rişte viaţa în detrimentul unor secunde în plus petrecute la semafor.
Ce amenzi riscăm dacă nu traversăm pe zebră
Filtrele Inspectoratului de Poliţie Rutieră sunt amplasate săptămânal în zonele aglomerate ale oraşului, dar să nu vă mire dacă veţi fi oprit de agenţii de circulaţie pe străzi mai puţin circulate. Pietonii care traversează neregulamentar sunt amendaţi cu 137 de lei, dar cei care sunt prinşi cu fapta pot scăpa mai ieftin, respectiv cu numai 67 de lei, dacă aceştia îşi plătesc amenda în maxim 48 de ore din momentul semnării procesului verbal.