Târgovişte: Tot mai multe adolescente devin mame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul mamelor minore este în creştere. Aproape 50 de minore din judeţ au devenit anul acesta mămici. Protecţia Copilului spune că o cauză este lipsa de informare a adolescentelor.

Tot mai multe adolescente devin mămici, în judeţul Dâmboviţa. Cifrele puse la dispoziţie de autorităţile responsabile de protejarea copiilor arată o creştere de  20% a numărului de mămici minore, în primele cinci luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

“În perioada 1 ianuarie - 1 iunie 2008 au fost înregistrate 39 de mame minore, iar în aceeaşi perioada a acestui an, 49 de mame minore, dintre care nouă asemenea mămici au fost sub 15 ani. Se observă o creştere a numărului mamelor minore din cauza lipsei de informare, a lipsei de educaţie”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa.

Adolescentele nu-şi părăsesc copiii

Chiar dacă au dat naştere unor prunci la vârste fragede, adolescentele mămici nu şi-au părăsit bebeluşii. Nouă fete devenite mămici au 14 ani, iar tăticii sunt şi ei minori.

“În general, sunt crescuţi în familie, nu îi părăsesc”, a declarat Cerasele Gurgu, consilier la DJASPC.

“S-a întâmplat să rămân însărcinată. La început, mi-a fost frică să le spun părinţilor. Nu m-am protejat pentru că am crezut că nu mi se va întâmpla tocmai mie, iar prietenul meu mi-a zis că va avea el grijă. Până la urmă, au aflat şi ai mei. Acum copilul creşte lângă mine şi mă ajută părinţii, pentru că altfel nu m-aş descurca”, a declarat o mămică din Dâmboviţa în vârstă de 17 ani, care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea.

13 bebeluşi părăsiţi în spital

În schimb, au fost părăsiţi, de la începutul anului, 13 copii în spitale. Aceştia au fost daţi în plasament la asistenţi maternali profesionişti. Numărul abandonurilor este în scădere, anul trecut înregistrându-se 18 cazuri în aceeaşi perioadă. Pentru doi dintre ei a fost deschisă procedura de adopţie internă.

Din păcate, procesul este greoi, pentru că autorităţile trebuie să îi caute micuţului părinţii. Acest lucru poate dura luni bune, dar consimţământul părinţilor este obligatoriu, pentru adopţie. În cazul în care nu există acest acord, părintele îşi poate cere, la un moment dat, copilul.

Astfel, după câţiva ani, şi-l poate lua acasă, chiar dacă l-a abandonat încă de la naştere.

Asistenţa maternală, sursă de venit

În judeţul Dâmboviţa sunt 880 de copii în îngrijirea asistenţilor maternali. Cei mai mulţi asistenţi au în grijă câte doi copii. Există însă şi o familie care are grijă de şapte copii. Pentru femeile care au trecut de 45 de ani şi îşi găsesc mai greu un loc de muncă, îngrijirea unui copil a devenit o soluţie pentru asigurarea unui venit.

Salariul unui asistent maternal profesionist este echivalentul salariului unui asistent social cu studii medii încadrat în funcţie de vechimea în muncă. Astfel, acesta poate porni de la 600 de lei, la care se adaugă indemnizaţii pentru hrană şi pentru îmbrăcăminte, precum şi sporul de vechime.

În acest an, Direcţia pentru Protecţia Copilului Dâmboviţa nu a mai angajat asistenţi maternali, fiind deja aproape 500 de persoane încadrate pe aceste posturi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite