Surse de vitamina D mai bune decât puterea soarelui. Cele mai importante alimente care ajută organismul iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile de specialitate arată că ne putem „încărca“ organismul cu vitamina D doar prin simpla expunere la soare. În perioadele în care lumina soarelui este mai slabă, vitamina esenţială corpului uman poate fi „extrasă“ dintr-o serie de alimente, în cantităţi chiar mai mari decât în lumina solară.

„Soarele nu este suficient de puternic pentru organism în perioada octombrie - mai pentru de a produce vitamina D, mai ales pentru cei care trăiesc în ţările din nord“, a spus Althea Zanecosky, purtător de cuvânt al Asociaţiei Dietetice Americane, într-un articol apărut în publicaţia online prevention.com.

Mai ales în ţările nordice, aproape jumătate dintre persoanele testate la sfârşitul iernii au deficit de vitamina D, potrivit unui studiu din cadrul Universităţii din Maine, SUA.

De asemenea, pielea are nevoie de o expunere mai mare la soare pentru a produce vitamina D odată cu înaintarea în vârsta. În sezonul estival, expunerea la soare ar trebui să fie de minimum 15 minute pe zi, însă nu trebuie neglijată protecţia pielii cu crema solară şi pălărie. Însă, vitamina D poate fi obţinută din alimente.

Cele mai bogate alimente în vitamina D sunt: peşte sălbatic, carne de vită sau ficat de viţel, gălbenuşuri de ou, ciuperci shiitake, lapte (integral, fără grăsimi sau grăsimi reduse), iaurt, lapte de migdale, suc de portocale, cereale integrale, tofu, ovăz şi branză.

IMPORTANŢA VITAMINEI „D PENTRU ORGANISM

Aceasta menţine sănătatea sistemului osos din copilărie şi până la bătrâneţe. Vitamina D ajută la o mai bună absorbţie a calciului din alimente. În cazul vârstnicilor, o doză zilnică de vitamina D ajută la prevenirea fracturilor şi împiedică fragilizarea oaselor, iar la copii ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi la prevenirea rahitismului, afecţiune ce se manifestă prin arcuirea picioarelor, genunchi mari şi oase fragile, predispuse la fracturi.

Există dovezi concrete că vitamina D poate fi un ajutor de nădejde în prevenirea şi tratarea multor forme de cancer, de la cel de colon, de sân sau de prostată. De asemenea, nivelurile scăzute de vitamina D ar putea contribui la apariţia declinului cognitiv specific îmbătrânirii.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite