ASEARĂ: „Domnul K, eliberat” la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renumitul dramaturg român Matei Vişniec şi-a prezentat romanul în faţa publicului târgoviştean. Matei Vişniec a sosit pentru prima dată în Cetatea Chindiei. Înainte de prezenţa sa fizică, au ajuns la Târgovişte piesele sale de teatru, aplaudate la scenă deschisă.

Matei Vişniec, despre care se spune că este dramaturgul român cel mai jucat în lume, a participat la evenimentele prin care oamenii de cultură din oraş au marcat 130 de ani de la naşterea marelui actor târgoviştean Tony Bulandra.

În foaierul Teatrului Municipal s-a organizat pentru prima dată în România „Salonul de o zi al cărţii de teatru”, unde au expus volume de teatru şi critică edituri consacrate din ţară.

Dan Ţopa, directorul Teatrului Municipal Târgovişte, a mai venit cu o idee originală – deschiderea în incinta instituţiei pe care o conduce a unui magazin permanent de carte de teatru. Un stand important a fost consacrat operei dramatice a lui Matei Vişniec. De altfel, scriitorul şi-a lansat în cadrul manifestărilor de la Târgovişte romanul „Domnul K eliberat”.

Cartea a văzut lumina tiparului după 20 de ani

„Acest roman are un rol esenţial în viaţa mea. L-am scris în momentul eliberării mele la Paris, în septembrie 1987. Parisul a fost o revelaţie. În acelaşi timp, în adâncul meu încercam să-mi dau seama ce înseamnă această enormă libertate fizică. Mi-a ieşit acest roman destul de negru şi, fiindcă în România venise Revoluţia din decembrie 1989, am zis că nu poate fi publicat, fiind aşa de negru, şi l-am lăsat să «doarmă». La acel moment, societatea avea nevoie de optimism”, mărturiseşte autorul.

„Domnul K, eliberat” este cel de-al treilea roman al lui Matei Vişniec, care însă scrie teatru de mai bine de 40 de ani. Din când în când, după cum a remarcat criticul de teatru Daniela Magiaru, dramaturgul Matei Vişniec este „trădat” de  omul Matei Vişniec.

image

„Acest roman poate fi enunţat matematic astfel: Se ia libertatea unui om, apoi i se redă şi se află ce se face cu ea. În această situaţie este pus personajul, Domnul K. Într-o dimineaţă, deţinutul din celula 50 se trezeşte eliberat şi se gândeşte ce să facă el cu atâta libertate şi nu vrea să părăsească închisoarea. Citind «Domnul K, eliberat», recunoşti imediat un text marca Matei Vişniec. Romanul ne propune să gândim şi să acţionăm cu propria minte”, afirmă Daniela Magiaru.

„Domnul K, eliberat” a stat în sertar mai bine de 20 de ani, până când autorul a hotărât că este momentul să vadă lumina tiparului.

„Evoluţia societăţii după momentul 1989 m-a convins că romanul acela destul de negru trebuie publicat. Mi-am pus întrebarea ce trebuie făcut pentru a transforma libertatea în civilizaţie? Recunosc, romanul nu reuşeşte să răspundă la întrebări atât de complicate, dar ne pune totuşi pe gânduri”, spune Matei Vişniec.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite