A fost şcolită prima generaţie de mediatori
0Vineri, 21 mai, s-a încheiat primul curs de mediere desfăşurat în Târgovişte.
Instituţia medierii este relativ nouă la noi în ţară, judeţul Dâmboviţa numărându-se printre puţinele care au o filială a Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România (UNMR). “Sunt membru al uniunii de anul trecut şi în aprilie anul acesta am înfiinţat filiala, împreună cu trei colegi mediatori, Valentin Folea, Maria Sitaru şi Florin Barbu. Am obţinut posibilitatea de a funcţiona în cadrul Judecătoriei Târgovişte şi am iniţiat campania «Proces fără proces»”, spune Liliana Stoian, preşedintele filialei.
Dâmboviţenii sunt învăţaţi să comunice
În cadrul acestei campanii, se organizează cursuri pentru cei care doresc să devină mediatori. La aceste cursuri se pot înscrie persoanele care au studii superioare şi trei ani vechime în muncă, nefiind necesară o pregătire juridică. „În 14 zile, 80 de ore de curs, îi învăţăm să devină facilitatori în comunicare. Un mediator trebuie să fie un bun empatic, o persoană echilibrată, care să nu interacţioneze la nivel de interes (nevoie) cu celelalte persoane. Cursanţii dezvoltă abilităţi de comunicare pe timpul cursului”, explică Mugur Mitroi, unul din formatorii veniţi de la Centrul de Mediere Craiova pentru a susţine cursurile de mediere.
Mariana Belbiţă, cel de-al doilea formator prezent la Târgovişte, subliniază importanţa formării ca mediator. „Oamenii care dobândesc o pregătire în mediere îşi dezvoltă abilităţi necesare derulării oricărei activităţi”, spune aceasta, fapt declarat şi de cei care au finalizat cursul. „Conduc o societate comercială şi am văzut acest curs ca pe o provocare. Acum, la final, cred că el a adus un plus în viaţa de zi cu zi. Mi-a schimbat percepţia asupra conflictului, care are şi o latură pozitivă, la care nu ne gândim niciodată. Cred că fiecare persoană ar trebui să urmeze acest curs, chiar de două ori”, spune tânărul Andrei Badea.
Cursul de mediere, apreciat de judecători
Cursul a fost urmat de foarte mulţi magistraţi. „Cursul îţi dă o deschidere. În instanţă eşti legat de mâini, trebuie să urmezi legile care dau dreptate unei părţi sau niciuneia. Prin mediere, ambele părţi au de câştigat, iar mediatorul le ajută să găsească un consens. Un judecător trebuie să fie un bun mediator”, crede însuşi preşedintele Tribunalului Dâmboviţa, Ion Miloşoiu. Luiza Spătaru, vicepreşedintele Judecătoriei Târgovişte, ne împărtăşeşte de asemenea impresia asupra cursului. „La început mi s-a părut greu. Îmi dau seama că am făcut mediere intuitiv, dar acum am un plus de tehnici pe care să le folosesc. Trebuie să crezi în mediere, pentru că are rezultate”, spune Luiza Spătaru.
Doina Marcu recomandă cursul de mediere colegilor judecători. „De când a apărut instituţia medierii am fost dornică să aprofundez acest sistem. Acest curs te schimbă. M-a ajutat ca judecător, ca om, ca soţie, ca mamă şi dacă aş avea putere aş impune acest curs tuturor din sistem”, mărturiseşte Doina Marcu.
“Putem negocia orice conflict”
La curs au participat şi persoane din alte domenii. „Sunt adeptul ideii de nou şi am urmat acest curs. Cred că tehnica medierii ajută justiţia în momentul de faţă”, spune Eduard Spătaru, economist. „Cred că acest curs ar trebui urmat de 22 de milioane şi ceva de români pentru că ne învaţă lucruri simple, dar care ne sunt de folos în toate realţiile pe care le avem”, crede Gabriel Cristache, manager.
Cei 24 de dâmboviţeni care au participat la primul curs de mediere vor susţine examen pe 4 iunie, pentru a deveni mediatori. Mai sunt trei grupe de cate 24 de cursanţi care urmează să fie şcolarizaţi. Speranţa reprezentanţilor filialei Dâmboviţa a UNMR este de a forma e echipă puternică de mediatori. “Sperăm că până la sfârşitul anului viitor vom putea prelua 20% din cauzele aflate pe rol şi să degrevăm instanţa de un număr important de dosare. Putem negocia orice conflict, de orice natură: problemele între soţi, divorţurile, certurile între vecini, litigiile comerciale, litigiile civile, cele de natura protecţiei consumatorului”, explică Liliana Stoian.