Verdict istoric: 62 de şpăgari trimişi la puşcărie în „Mită în Vama Siret“, primul proces de mare corupţie al anilor 2000

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vameşii din Suceava la intrarea în Curtea de Apel Suceava, la unul dintre termene FOTO Adevărul
Vameşii din Suceava la intrarea în Curtea de Apel Suceava, la unul dintre termene FOTO Adevărul

În ianuarie 2011, DNA a ridicat 66 de angajaţi ai vămii din localitatea suceveană Siret sub acuzaţiilor de trafic de ţigări şi luare de mită. 48 dintre ei au primit ieri, definitiv şi irevocabil, câte 5 ani de închisoare cu executare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis ieri, 17 martie, după mai multe amânări ale pronunţării, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava şi a dispus trimiterea în penitenciar a nu mai puţin de 48 de poliţişti de frontieră suceveni din celebrul lot “şpagă în Vama Siret”.

Dintre cei 66 de inculpaţi trimişi în judecată pe baza rechizitoriului redactat de procurorii anticorupţie suceveni, la începutul anului 2011, 62 şi-au aflat pedeapsa definitivă ieri, patru dintre aceştia fiind condamnaţi la pedepse mai lejere, după ce şi-au recunoscut faptele în faza judecării pe fond a cauzei.

48 de persoane dintre cele 66 judecate vor trebui să îşi petreacă, conform sentinţei date ieri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, câte 5 ani de închisoare cu executare. În prealabil, la termenele recente judecate la Curtea de Apel Suceava, judecătorii i-au absolvit pe şpăgari de "organizarea de grup infracţional organizat", motiv pentru care toţi au primit iniţial pedepse cu suspendare. La Înalta Curte, magistraţii au adăugat infracţiunea mai sus menţionată iar cuantumul pedepselor s-a schimbat radical.

14 inculpaţi au primit închisoare cu suspendare

14 au rămas în libertate, primind condamnări cu suspendare, Astfel, Virgil Florin Buliga a fost condamnat de judecătorii de la Curtea Supremă la 2 ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare pentru 4 ani. La fel şi Daniela Căpăţână; Ionel Marinel Gâză; Vasile Hriţuc; Adrian Iuga; Florin Dan Macovei; Alina Olivia Mandiuc; Mihaela Neamţu;  Florin Păvăloaia; Iulian Radu; Valentina Ioana Colotelo (fostă Sauciuc); Vasile Cristinel Simota Percec; Mihai Doru Tocilă; George Bogdan  Ungureanu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondate apelurile declarate de inculpaţi, aceştia trebuind să suporte cheltuielile judiciare în vreme ce  cheltuielile în urma apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, rămânând în sarcina statului. Sentinţa este definitivă.

În total, doar condamnările cu executare în acest dosar însumează 240 de ani. Pedepsele cu suspendare totalizează alţi 28 de ani.

Cum acţiona sistemul mafiot de la punctul vamal

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, la PTF Siret a fost constituit un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.

În perioada menţionată, inculpaţii, în calitate de lucrători de poliţie la PTF Siret, în baza unei înţelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina, peste limita legală admisă.

De asemenea, în perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011, Aurel Anea, în calitate de comisar de poliţie, a pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la poliţiştii de frontieră Posmangiu, Rădăcină, Strugar şi Luchian pentru a trece cu vederea încălcarea legii de către subordonaţii săi.

În aceeaşi perioadă, comisarul de poliţie Aurel Anea a pretins, primit ori acceptat sume de bani şi bunuri şi de la cei patru lucrătorii vamali, şefi de tură, Sorin Constantin Scalad, Nicu Cezar Schiopu, Lazăr Ungureanu, Simion Coroliuc, pentru a nu efectua controale asupra modului în care îşi îndeplinesc aceştia atribuţiile de serviciu. În mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de luare de mită, pentru a obţine beneficii financiare şi materiale. 

Potrivit anchetatorilor, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 de lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei. Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000 – 8.000 de lei şi 20.000 – 25.000 lei, în condiţiile în care într-o tură lucrau aproximativ 10 – 12 persoane.

Bani cu sacoşa

Camerele de supraveghere instalate de SRI în zona Vămii Siret au surprins faptul că poliţiştii de frontieră - care îşi desfăşurau activitatea în tonetele de intrare şi de ieşire din ţară - primeau mită în mod repetat. De altfel, poliţiştii de frontieră numeau aceste tonete „maşini de făcut bani". Imaginile audiovideo îi arată aranjând teancuri de bancnote şi împărţind banii între ei. Au fost situaţii în care nemulţumirea era vădită: „Astăzi, slab... N-o mers bine. Erau perioade când plecam acasă cu sacoşa cu bani. Băgai 20 de bus-uri, aveai 2.000 de dolari". Au existat situaţii în care poliţiştii de frontieră se consultau între ei dacă să ia sau nu şpagă pentru a nu exista vreun risc.

„Nu vând ţara aşa de ieftin"

Mai mult, obişnuinţa cu care se lua mită la Vama Siret devenise aproape subiect de glumă, ca-n bancurile în care vameşii se întreabă între ei ce cadou să-i ia unui coleg, iar răspunsul vine aproape firesc: „Îl lăsăm singur pe tură". „La zece cartuşe îmi pune trei sute de mii. Dă-i în p...a mea! Să se ducă înapoi! Dar ce? Eu nu vând ţara aşa de ieftin!!!", glumea agentul-şef Cristian Filipoaia într-o discuţie, interceptată la 6 decembrie 2010, cu agentul Elena Agapi.

Unii poliţişti nu mai luau mită oricum, oricât şi de la oricine. Astfel, investigatorul sub acoperire Gabriel Preda a primit o lecţie despre cum să ia şpaga: „Tu, când ai venit, îţi faci ochiul, tu deja ştii... Acela, pac, aha". El a fost învăţat să se uite la data paşaportului, la regiunea ţării din care provine mituitorul, astfel încât, când pune mâna pe bani, să ştie „pentru ce o face": „Adică tu când ai pus mâna să ştii, frate, pentru ce...", l-a sfătuit agentul Cristian Nicolovici pe Gabriel Preda.

În Vama Siret se ştia exact cuantumul şpăgii care trebuia primită în funcţie de marfa trecută prin punctul de frontieră. De exemplu, pentru 30 de cartuşe de ţigări, şpaga era de 100 de lei. Pe lângă bani, poliţiştii de frontieră mai cereau şi alte bunuri - ţigări, cafea, băutură, prăjituri şi chiar usturoi. Poliţistul Sorin Strungar i-a cerut unei persoane care trecea frontiera în România o sticlă de votcă pentru colega sa Ramona Costiuc: „Dar aveţi mai multă? Să nu vă iau de la gura copiilor".

Şpaga, colectată de şef din oră-n oră

Banii strânşi de lucrătorii de poliţie erau colectaţi din oră-n oră de către şeful de tură sau de către un alt poliţist pentru a nu fi depistată şpaga în cazul unui control. Banii erau „predaţi" fie simulând o strângere de mână, fie pe întuneric. De obicei, şpăgile erau ascunse într-o căciulă şi în dulapurile din incinta Laboratorului Criminalistic, iar la finalul programului fiecare îşi primea „partea": un poliţist care lucrase pe tura respectivă la tonetă primea între 1.000 şi 2.000 de lei.

Unele ture erau mai productive decât altele. De altfel, „bătaia" pe un post la frontieră era bine-cunoscută: „Să fii vameş e ideal. Tu îţi dai seama să faci un an numai intrare? Ca vameş? Păi, după aia, poţi să-ţi dai demisia, mă.(...) Foştii vameşi au făcut milioane de euro, fără să se deranjeze nici dacă era DNA-ul lângă ei", spunea unul dintre poliţiştii de frontieră arestat în acest dosar.

Lista completa a condamnaţilor în dosarul "şpagă în Vama Siret"

1. Constantin Doru Andrişan – 5 ani cu executare
2. Aurel Anea – 5 ani cu executare
3. Daniel Barbă – 5 ani cu executare
4. Vasile Adrian Bălici – 5 ani cu executare
5. Virgil Florin Buliga – 2 ani cu suspendare
6. Daniela Căpăţână – 2 ani cu suspendare
7. Dorel Vasile Chirilă – 5 ani cu executare
8. Andrei Ciobanu – 5 ani cu executare
9. Marcel Coroi – 5 ani cu executare
10. Mihaela Elena Cosic – 5 ani cu executare
11. Manuel Eugen Costache – 5 ani cu executare
12. Ramona Costiuc – 5 ani cu executare
13. Ilie Cozmei – 5 ani cu executare
14. Elena Cozminiuc – 5 ani cu executare
15. Cristian Filipoaia – 5 ani cu executare
16. Ionel Marinel Gîză – 2 ani cu suspendare
17. Daniel Grigoraş – 5 ani cu executare
18. Adrian Ionuţ Grosu – 5 ani cu executare
19. Traian Constantin Hai – 5 ani cu executare
20. Adrian Holca – 5 ani cu executare
21. Vasile Hriţuc – 2 ani cu suspendare
22. Toader Iliesi – 5 ani cu executare
23. Adrian Iuga – 2 ani cu suspendare
24. George Jacotă – 5 ani cu executare
25. Virgil Jităriuc – 5 ani cu executare
26. Gheorghe Constantin Lavric – 5 ani cu executare
27. Radu Lucanu – 5 ani cu executare
28. Romis Vasile Luchean – 5 ani cu executare
29. Florin Constantin Lupu – 5 ani cu executare
30. Florin Dan Macovei – 2 ani cu suspendare
31. Alina Olivia Mandiuc – 2 ani cu suspendare
32. Florin Constantin Matei – 5 ani cu executare
33. Adrian Petru Mudrac – 5 ani cu executare
34. Dănuţ Dumitru Neagu – 5 ani cu executare
35. Gheorghe Neamţu – 5 ani cu executare
36. Mihaela Neamţu – 2 ani cu suspendare
37. Rodica Nichiforiuc – 5 ani cu executare
38. Cristian Teodor Nicolovici – 5 ani cu executare
39. Gheorghe Alin Pavlovici – 5 ani cu executare
40. Florin Păvăloaia – 2 ani cu suspendare
41. Lucian Ştefan Pintilii – 5 ani cu executare
42. Silviu Georgică Pomohaci – 5 ani cu executare
43. Alexandru Luchian Posmangiu – 5 ani cu executare
44. Fănel Florin Rădăcină – 5 ani cu executare
45. Iulian Radu – 2 ani cu suspendare
46. Bogdan Constantin Rurac – 5 ani cu executare
47. Elena Anca Roheţki (fostă Agapi) – 5 ani cu executare
48. Viorel Ruşte – 5 ani cu executare
49. Vasile Ovidiu Sasu – 5 ani cu executare
50. Ioana Valentina Colotelo (fostă Sauciuc) – 2 ani cu suspendare
51. Vasile Secrier – 5 ani cu executare
52. Percec Vasile Cristinel Simota – 2 ani cu suspendare
53. George Slevoacă – 5 ani cu executare
54. Florin Sticleţ – 5 ani cu executare
55. Sorin Doru Strugar – 5 ani cu executare
56. Sorin Sumanariu – 5 ani cu executare
57. Daniel Loghin Timoci – 5 ani cu executare
58. Mihai Doru Tocilă – 2 ani cu suspendare
59. Cristinel Ţiprigan – 5 ani cu executare
60. George Bogdan Ungureanu – 2 ani cu suspendare
61. Ilie Zahariuc – 5 ani cu executare    
62. Cătălin Dumitru Zebreniuc – 5 ani cu executare.

Ştiri pe această temă:

Vama Siret, maşina de făcut bani

Şpaga de la Vama Siret ajungea în buzunarele a o treime din poliţişti. În 6 ore se strângeau şi 25.000 de lei

Poliţist şpăgar de la Siret: „Au fost şi vremuri mai bune. Plecai cu sacoşa de bani acasă: băgai 20 de bus-uri înainte, aveai 2.000 de dolari "

EXCLUSIV Caracatiţa în care a intrat "şpaga AC/DC"

 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite