VIDEO Prefectul Sinescu şi primarul Melen au fost duşi cu cătuşe pe mâini la Tribunalul Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul Florin Sinescu (stânga) şi primarul Vasile Melen, duşi cu cătuşe pe mâini la Tribunal
Prefectul Florin Sinescu (stânga) şi primarul Vasile Melen, duşi cu cătuşe pe mâini la Tribunal

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, şi primarul comunei Brodina, Vasile Viorel Melen, au fost prezentaţi sâmbătă, la ora 12,00, la Tribunalul Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE 19.50: Judecătorii Tribunalului Suceava au decis ca prefectul Florin Sinescu şi primarul Vasile Melen să fie cercetaţi sub control judiciar.

***

Prefectul PSD al judeţului Suceava, Florin Sinescu, anunţat drept candidat al formaţiunii politice pentru funcţia de primar al municipiului Suceava în 2016, şi primarul independent al comunei Brodina, Vasile Viorel Melen, au fost prezentaţi, sâmbătă, în faţa judecătorilor Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă.

Cei doi şi-au petrecut noaptea în arestul IPJ Suceava şi au fost aduşi cu cătuşe la mâini la sediul instanţei.

Florin Sinescu a fost reţinut pentru 5 infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, dintre care una în forma continuată, conflict de interese, uzurparea funcţiei şi uz de fals, iar Vasile Melen, pentru conflict de interese, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi complicitate la această infracţiune.

DNA precizează că, în toamna anului 2012, Sinescu a intervenit în activitatea APIA Suceava, în afara cadrului legal şi oficial, în scopul aprobării, de către funcţionarii acestei instituţii, a unor subvenţii de peste 315.000 lei pentru Consiliul Local Udeşti.

"Sinescu a exercitat în mod deficitar şi subiectiv controlul de legalitate asupra hotărârilor consiliului local Udeşti, prin care s-a concesionat ilegal (fără procedura de achiziţie şi licitaţie publică), suprafaţa de 806 hectare din patrimoniul comunei, asociaţiei Acaup Adici Udeşti (formată pentru obţinerea ilegală de fonduri europene de la APIA Suceava). Astfel, i-a permis primarului Udeşti, prin intermediul asociaţiei, să obţină subvenţia în campania 2013, în valoare de aproximativ 419.000 lei, suma ce reprezintă prejudiciu creat bugetului Uniunii Europene şi totodată un avantaj patrimonial creat primarului, având în vedere ca a fost virat de asociaţie în contul Primăriei Udeşti", se arată în comunicat.

Sursa citată subliniază că prin cele două infracţiuni a fost prejudiciat bugetul UE cu peste 724.000 lei, APIA — Direcţia Antifraudă Control Intern şi Supracontrol stabilind că dosarele Consiliului Local Udeşti şi asociaţia nu îndeplineau condiţiile de integritate şi conţineau documente fictive, lucru pe care conducerea APIA Suceava i l-a adus la cunoştinţă prefectului.

Trafic de influenţă la Direcţia de Finanţe

Procurorii îl acuză pe Sinescu că a intervenit pe lângă funcţionari ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava pentru a găsi o soluţie de deblocare a conturilor Primăriei Brodina şi de a fi acceptată o declaraţie rectificativă privind o datorie din 2008 în valoare de peste 462.000 lei, care trebuia achitată de către primărie unei firme.

"Datoria avea la bază un contract de prestări servicii din 2008 privind construirea a 9 case în Brodina pentru familiile sinistrate, ca urmare a calamităţilor din 2008.

Astfel, cu complicitatea lui Melen, a fost prejudiciat patrimoniul societăţii cu peste 1,2 milioane lei, incluzând penalităţile, sumă care nu a mai fost plătită de Primăria Brodina, dar şi bugetul de stat cu valoarea datoriei, în cuantum de peste 462.000 lei (care a fost înregistrată retroactiv în contabilitatea primăriei, fiind evidenţiat ca şi arierat şi urmând sa fie achitat din bugetul de stat)", susţin procurorii.

2,6 hectare pentru socri, cu acte complet false

DNA menţionează că, în perioada iunie 2014 — ianuarie 2015, Sinescu a apelat la mai mulţi funcţionari de la instituţii aflate în coordonarea sa pentru a întocmi şi completa documentaţia în vederea obţinerii ilegale a unui titlu de proprietate pe numele unor persoane din familie pentru un teren cu suprafaţa de 26.103 mp, situat pe raza comunei Moldoviţa.

De asemenea, conform procurorilor, Sinescu a numit persoane din subordine în comisia de concurs pentru postul de şef serviciu, concurs la care a participat şi soţia acestuia, iar ulterior comisia astfel constituită a declarat-o câştigătoare pe aceasta.

Anchetatorii au mai constatat că, în 30 decembrie 2014, Sinescu a intervenit pe lângă un funcţionar din Serviciul Rutier Suceava pentru a ajuta o persoană să-şi recupereze permisul de conducere reţinut de poliţişti rutieri din Iaşi.

Maşină înmatriculată cu acte false

"În noiembrie 2012, Sinescu şi-a achiziţionat un autoturism marca AUDI A4, care a fost înmatriculat pe numele său, folosindu-se cu bună ştiinţă de documente fictive. În perioada 1 octombrie 2012 — 4 decembrie 2014, el nu a emis ordinul de încetare din funcţia de primar al comunei Udeşti, conform obligaţiilor legale, deşi Agenţia Naţională de Integritate a înaintat, în mai multe rânduri, Prefecturii Suceava un raport privind incompatibilitatea primarului, rămasă definitivă prin sentinţa civilă a Curţii de Apel Suceava. Prin încălcarea atribuţiilor de serviciu de către prefect, s-a obţinut un avantaj patrimonial pentru primarul din Udeşti, acesta încasând în perioada respectivă un venit de peste 60.000 lei, precum şi unul nepatrimonial reprezentând funcţia de primar de care a beneficiat pe nedrept în această perioadă", se mai spune în document.

În cazul lui Vasile Melen, DNA precizează că, în plus faţă de fapta cu intevenţia prefectului la AJFP pentru ca debitul Primăriei Brodina să fie evidenţiat ca şi arierat, edilul este acuzat că a iniţiat o hotărâre de consiliu local privind accesarea unui credit. Procurorii susţin că prin aceasta s-a urmărit ca Primăria Brodina să achite o datorie în valoare de 850.000 lei unei societăţi comerciale, la care inculpatul a fost asociat şi administrator până în 2012, dar pe care o administrează în fapt şi în prezent.

"Astfel, acesta a creat un prejudiciu Primăriei comunei Brodina, dar şi un avantaj patrimonial societăţii în care avea interes în mod direct. Această datorie viza lucrări reprezentând 'Apărări maluri distruse de calamităţile din anul 2008". Vasile Melen nu a respectat condiţiile în care Primăria putea accesa creditul respectiv, în sensul că suma de bani a fost împrumutată chiar de la firma către care primăria era datoare. Din acest credit, el a dispus achitarea integrală a datoriei, semnând ordine de plată, prin care suma de 850.000 lei a fost virată în contul societăţii respective", mai precizează DNA.

Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

În aceeaşi cauză, primarul comunei Udeşti, Săvel Botezatu, este cercetat în stare de arest preventiv pentru infracţiuni de fraudare a fondurilor europene.

Alte ştiri din Suceava:

Bucovinenii sunt sau nu moldoveni? Care a fost influenţa ocupaţiei austriece în Bucovina

Curentul electric a ajuns abia în anul 2015 la o şcoală din Suceava

Prefectul Sucevei, Florin Sinescu, a fost reţinut pentru 24 de ore

Veteranul de război care a stat închis patru ani într-un lagăr din Siberia: „Îmi doream să ajung acasă, să mănânc mămăligă goală şi să mă satur“

VIDEO Biserica din lemn, monument istoric, din Suceava, distrusă de un incendiu

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite