Jaf în codru. Pădurile retrocedate după Revoluţie în judeţul Suceava, rase de pe faţa pământului după bunul plac al proprietarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jaful pădurilor din Suceava. FOTO: Arhivă Adevărul
Jaful pădurilor din Suceava. FOTO: Arhivă Adevărul

Mii de hectare de pădure din judeţul Suceava au fost retrocedate imediat după Revoluţie, însă noii proprietari îşi bat joc de acestea. Chiar dacă legea îi obligă să asigure paza terenurilor, 15 mii de hectare de pădure sunt lăsate pradă hoţilor de lemne, deoarece paza este inexistentă. Amenzile cu care sunt ameninţaţi proprietarii de păduri retrocedate par a nu-i impresiona în niciun fel pe aceştia.

În ultimii cinci ani, în judeţul Suceava au fost retrocedate circa opt mii de hectare de pădure şi aproximativ 1.500 de hectare de terenuri agricole. Aproape jumătate din suprafeţele de teren cu vegetaţie forestieră au fost retrocedate în baza unor hotărâri judecătoreşti, nu de comisia judeţeană, constituită la nivelul Prefecturii judeţului Suceava.

Totuşi, ca dinamică a retrocedărilor, este de precizat că din 2010 încoace suprafeţele de terenuri agricole şi forestiere validate de comisie cu amplasament, cât şi amplasamentele validate în instanţă sunt într-o pantă descendentă. Dacă în 2010 au fost validate cu amplasament, prin comisia judeţeană, 3.117 de hectare de pădure şi 874 de hectare de terenuri agricole, anul trecut au fost doar un hectar de pădure şi 4,8 hectare de terenuri agricole.

Trebuie de menţionat faptul că imediat după Revoluţie, mii de suceveni au devenit proprietari de pădure în baza legilor de restituire a proprietăţii. Mulţi dintre aceştia nu s-au îngrijit de „aurul verde” primit de la stat, astfel că multe dintre pădurile retrocedate au fost puse la pământ de hoţi.

Mare parte din cei ce au primit păduri retrocedate şi-au tăiat singuri pădurile, astfel că nu au mai avut motive pentru a încheiate contracte de pază cu ocoalele silvice din judeţul Suceava, chiar dacă legea îi obliga să facă acest lucru. Conform celor de la ITRSV Suceava, mii de hectare de pădure din localităţile Fundu Moldovei, Moldova Suliţa, Frasin şi Dolhasca nu au asigurată paza.

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava i-a anunţat de mai multe ori pe proprietarii de păduri retrocedate să-şi asigure paza pe terenurile cu vegetaţie forestieră, însă fără succes. În judeţul Suceava, sunt circa 15.000 de hectare de pădure retrocedate care nu sunt păzite şi din care sunt tăiaţi zilnic ilegal mii de arbori.

Cei care nu îşi asigură paza la păduri sunt pasibili de amendă cu o valoare între 500 şi 1.000 de lei. În ultimii cinci ani, inspectorii ITRSV Suceava au aplicat aproximativ 2.900 de amenzi în valoare totală de 310.000 de lei. Ocoalele silvice din Suceava percep pentru paza unui hectar de pădure o sumă cuprinsă între 35 şi 80 de lei, depinde de zona în care este amplasată pădurea. 

Alte ştiri din Suceava:

VIDEO O maşină răsturnată într-o râpă de pe malul Bistriţei a fost observată după nouă ore, şoferul fiind găsit mort

Descoperire de proporţii în Suceava: şapte morminte de pe vremea lui Ştefan cel Mare, găsite în curtea unei biserici

Ai mâncat vreodată „barabule pe şparhat sau pampuşte”? 20 de cuvinte ale bucovinenilor pe care niciun alt român nu le pricepe

Culmea inspecţiei fiscale la Suceava: patron avertizat de ANAF pentru un plus în gestiune de 14 bani

După 13 ani de la moartea tatălui, un sucevean a povestit cine a fost autorul. Criminalul a primit 20 de ani pentru odioasa sa faptă

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite