Ceauşescu, găsit vinovat pentru străzile neasfaltate din cel mai periculos cartier din România: „Să-l întrebăm pe Ceauşescu de ce nu a asfaltat în Iţcani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartierul Iţcani, din Suceava, este zona cea mai puţin dezvoltată din municipiul reşedinţă de judeţ, fiind desemnat la începutul acestui an de un site de imobiliare cel mai periculos cartier din România. Mai multe străzi din Iţcani nu sunt asfaltate, edilul Sucevei, Ion Lungu, găsindu-l responsabil pe Nicolae Ceauşescu.

Ion Lungu a spus că Iţcaniul nu a fost asfaltat pe vremea lui Ceauşescu nu de către Lungu, uitând probabil că este primar al Sucevei încă din 2004, în vara anului trecut obţinând un al patrulea mandat.

„Iţcaniul a rămas de căruţă de pe vremea lui Ceauşescu. Iţcani nu a fost asfaltat în perioada lui Ceauşescu nu de către Lungu. Dumnezeu să-l ierte, să-l întrebăm pe Ceauşescu de ce nu a asfaltat străzile în Iţcani. Eu am încercat să fac câte ceva, am asfaltat acolo vreo cinci străzi de pământ, de când sunt primar, asfaltăm în continuare. 

Încerc să repartizez bugetul echitabil, pe cartiere. Nu a fost văduvit de fonduri Iţcaniul, ba chiar din contră, a primit mai mult decât alte cartiere. Dar decalajul care exista acolo nu putem să-l recuperăm în doar câţiva ani”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Aceasta este primar în Suceava încă din anul 2004, aflându-se la cel de-al patrulea mandat. Edilul Sucevei a promis că în 2017 va încerca să asfalteze strada Constantin Moraru din cartierul Iţcani. 

image

                                           Ion Lungu, primarul municipiului Suceava

Conform unui studiu privind calitatea vieţii şi siguranţa locuitorilor din 42 de oraşe din România, municipiul Suceava se află pe penultimul loc, mai rău decât aceştia trăind doar locuitorii oraşului Alexandria din judeţul Teleorman.

Cercetarea s-a bazat pe evaluările acordate de români oraşelor şi cartierelor în care locuiesc, criteriile de evaluare fiind costul general al vieţii, accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale.

Conform sondajului, cel mai nesigur cartier din România este considerat cartierul sucevean Iţcani, oraşul reşedinţă de judeţ „prinzând” topul naţional al celor mai rele zone de locuit şi cu cartierul Burdujeni, plasat pe locul 16 al celor mai nesigure cartiere din România.

Storia.ro, site-ul de imobiliare lansat de OLX.ro în 2016, a făcut public un studiu realizat în perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017. Site-ul respectiv a desfăşurat un complex studiu asupra siguranţei/calităţii vieţii în 42 de oraşe din România. La cercetarea Storia.ro au participat 93.532 de români din toată ţara. Studiul se bazează pe evaluările acordate de români oraşelor şi cartierelor în care locuiesc. La această cercetare au răspuns nu mai puţin de 2.584 de suceveni, care au acordat oraşului lor nota 60,63, nota maximă fiind 100.

În urma studiului, Oradea este oraşul cu cel mai ridicat grad de siguranţă. Clasamentul continuă cu Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Sfântul Gheorghe şi Timişoara. Capitala României se clasează abia pe poziţia a noua, iar zona Ilfov pe a zecea. La polul opus, oraşele desemnate în cadrul cercetării ca fiind cele mai puţin sigure sunt Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călăraşi, Târgovişte, urmate de Vaslui, Piatra Neamţ, Galaţi şi Reşiţa.

La nivel de regiuni istorice, Transilvania a primit cel mai bun scor de siguranţă, fiind urmată de Crişana şi Bucureşti şi Ilfov. La polul opus, Maramureş şi Moldova au obţinut cel mai mic punctaj, fiind evaluate ca fiind cele mai nesigure regiuni din ţară.

Rugaţi să evalueze zonele în care locuiesc, cei 2.584 de suceveni au răspuns studiului Storia.ro şi au desemnat cartierul Iţcani drept cel mai nesigur din Suceava. De altfel, în urma notelor acordate de suceveni, Iţcaniul poate fi considerat cel mai nesigur cartier din România. Calitatea proastă a vieţii în Suceva a determinat participanţii la acest studiu să acorde note foarte mici şi cartierului Burdujeni, care se plasează în acest top naţional pe locul 16. În ordine, sucevenii consideră că cele mai bune/sigure zone de locuit în Suceava sunt: Universităţii, Obcini, zona Policlinicii şi cartierul George Enescu.

La nivel naţional, cele mai sigure cartiere sunt Grigorescu (Cluj-Napoca), Otopeni (Ilfov), Aviaţiei (Bucureşti), Gheorgheni (Cluj-Napoca) şi Racadău (Braşov). Aşa cum am spus, topul celor mai nesigure cartiere este deschis de Iţcani (Suceava), urmat fiind de Brestei (Craiova), Alecu Russo (Bacău), Calea Caransebeşului (Reşita) şi Bora (Slobozia).

Alte ştiri pe această temă:

Topul celor mai rău famate cartiere din România. Cum a ajuns o mahala anonimă să surclaseze Ferentariul

Zeci de străzi din Buzău figurează la Primărie ca fiind asfaltate, chiar dacă nu au văzut niciodată bitumul

Drumul judeţean din Maramureş care n-a „văzut” niciodată asfaltul. Şoferii păcăliţi de GPS, rămân împotmoliţi la Româneşti

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite