Suceava: Tinerii, mai darnici decât vârstnicii la bacşiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Tinerii, mai darnici decât vârstnicii la bacşiş
Suceava: Tinerii, mai darnici decât vârstnicii la bacşiş

Majoritatea sucevenilor spun că lasă un ban în plus la nota de plată

Clienţii barurilor, restaurantelor sau ai teraselor dau bani chelnerilor doar dacă sunt bine serviţi.

Majoritatea sucevenilor nu se zgârcesc atunci când ies în oraş, chiar dacă au o situaţie financiară dificilă în această perioadă. Lăsatul bacşişului la bar, restaurant sau la club a intrat în obiceiul celor mai mulţi dintre clienţi. Aceştia consideră că a lăsa un ban în plus la nota la plată reprezintă un gest de respect faţă de munca prestată de chelneri, ospătari sau bucătari. Bacşişul variază în funcţie de calitatea servirii, ospitalitatea personalului şi prestanţa acestuia. „Ofer bacşiş celor care mă apreciază ca şi client. Rolul cel mai important îl are rapiditatea cu care sunt servită şi calitatea produselor“, a spus Mioara Zamfir, secretară, care lasă cel mult 10 lei bacşiş.


O parte dintre clienţi consideră însă că lăsarea unui ciubuc se impune doar în anumite situaţii. „Eu dau bacşiş pe merit. Dacă vreau o friptură aproape de ora închiderii, când bucătarul e cu mâna pe clanţă, ştiu să fiu generos. Cineva care doar mă serveşte la masă primeşte salariu“, a spus Marcel Leonte, contabil.


Elevii şi studenţii
nu se uită la bani


Terasele, barurile, restaurantele sau cluburile din oraş sunt frecventate în special de oameni care au cel puţin un venit mediu. Aceştia sunt darnici cu chelnerii, doar dacă sunt mulţumiţi de comportamentul personalului. „Clienţii noştrii sunt aceiaşi încă de la deschidere. Totuşi elevii şi studenţii sunt cei mai cu dare de mână. Nu pot să nu-i numesc însă şi pe ceilalţi clienţi, mai în vârstă, ale căror bacşişuri nu sunt atât de dese dar sunt mai consistente“, a declarat Bogdan M., ospătar. Clienţii trecuţi de o anumită vârstă au o mentalitate diferită.


Pentru ce să las bacşiş, ce ei nu primesc salariu?“, a spus Valeria Năstase, pensionar. Alţi vârstici sunt mai indulgenţi. „Bacşişul se lasă numai când servirea este într-adevăr deosebit de rapidă şi bună“, a declarat Antoaneta Giosu, pensionar.

Părerea barmanului

Barmanii suceveni spun că cei mai zgârciţi sunt clienţii cu venituri mari. În plus, cei mai bogaţi au şi pretenţiile cele mai mari. Pe de altă parte, cei care servesc în restaurantele sucevene spun că sunt mulţumiţi de comportamentul persoanelor cu venituri medii, care, pe lângă că au limbajul decent, lasă aproape întotdeauna ciubuc.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite