FOTO  Slatina, pusă pe jar de un exerciţiu de alarmare. Urmările unui cutremur, puse "în scenă" de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiul autorităţilor a avut loc într-o zonă centrală a Slatinei  (FOTO: Mugurel Manea)
Exerciţiul autorităţilor a avut loc într-o zonă centrală a Slatinei  (FOTO: Mugurel Manea)

Locuitorii municipiului Slatina au trecut prin emoţii, marţi – 25 noiembrie, după ce, prin megafoanele instalate în tot oraşul, s-a făcut auzită, de mai multe orişi timp de minute bune, alarma în caz de urgenţă majoră. Din fericire, nu a fost vorba despre o situaţie gravă, ci despre un exerciţiu de alarmare publică ce a vizat capacitatea de intervenţie a autorităţilor în cazul producerii unui cutremur.

Organizatorul principal al exerciţiului a fost Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ,,Matei Basarab” al judeţului Olt, care, împreună cu Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Slatina şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Slatina, au desfăşurat simularea unui cutremur şi a urmărilor sale marţi – 25 noiembrie, ora 11.00. Exerciţiul a fost organizat în zona intersecţiei bulevardului Nicolae Titulescu cu Aleea Independenţei, respectiv în faţa Hotelului “Parc”.

În acest sens, circulaţia rutieră în jumătate din oraş a fost complet blocată, bulevardul Nicolae Titulescu fiind închis de forţele Poliţiei.  Exerciţiul s-a desfăşurat în cooperare cu celelalte instituţii şi societăţi cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă, respectiv: Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Crucea Roşie, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, dar şi societăţile de telefonie, gaz, energie electrică şi alimentare cu apă din Slatina.

Scenariul de desfăşurare a exerciţiului a prevăzut că, în dimineaţa zilei menţionate, s-a produs un seism cu magnitudinea 6,5 grade pe scara Richter, municipiul Slatina fiind grav afectat. Au fost prinse sub dărâmături mai multe persoane, s-au prăbuşit patru case şi două scări de bloc şi au fost serios avariate reţelele electrice, de gaze, apă şi de telefonie din zona cartierului Crişan. De asemenea, au mai fost simulate: un accident chimic, un incendiu în zona Casei de Cultură a Sindicatelor, un accident rutier cu o persoană încarcerată şi o intervenţi a echipajelor specializate pentru prinderea a două persoane care încercau să sustragă bani dintr-o bancă aflată în zonă.

La terminarea exerciţiului, organizatorii s-au declarat mulţumiţi de modul cum a decurs totul, dar au precizat încă o dată că a fost vorba despre simularea unor situaţii dificile, intervenţia în cazul unor incidente reale fiind adaptată în funcţie de circumstanţe.

“Am organizat acest exerciţiu de intervenţie cu scopul pregătirii autorităţilor locale pentru intervenţia eficientă, împreună cu toate celelalte componente ale sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă, în cazul producerii unui cutremur. Consider că toate organismele şi instituţiil care au fost solicitate de noi să participe la acest exerciţiu şi-au îndeplinit atribuţiile în totalitate. Pe noi ne interesează cel mai mult să ştim, într-un moment de criză, cu cine trebuie să luăm legătura, cu cine putem să discutăm şi pe ce forţe ne bazăm pentru o intervenţie eficientă. Să nu vă gândiţi acum că, într-o situaţie reală, totul va decurge exact ca la un exerciţiu organizat şi pregătit din timp. Datele problemei se schimbă puţin: probabil că forţele noastre de intervenţie vor fi primele care vor interveni deoarece noi suntem prezenţi 24/24 ore în slujba cetăţeanului. Probabil că vom interveni împreună cu colegii noştri de la Poliţie şi de la Jandarmerie. Ar mai dura un pic până ce vor interveni celelalte structuri, într-o situaţie reală”, a declarat colonel Dorel Predescu, şeful Centrului Operaţional din cadrul ISU Olt, care a precizat că exerciţiul nu a avut legătură cu seismul de acum câteva zile, simularea fiind planificată de la începutul anului.

Exerciţiul derulat marţi de autorităţile cu atribuţii în domeniul intervenţiei în caz de urgenţă i-a luat prin surprindere pe slătineni, care, aflaţi încă sub imperiul cutremurului de săptămâna trecută, s-au speriat.

“Eu chiar m-am speriat, să ştiţi, pentru că nu am văzut şi nu am auzit nici la televizor că o să fie organizat un exerciţiu din ăsta. Dacă ştiau că vor face aşa ceva, atunci trebuia să anunţe de mai multe ori la tv sau în altă presă, nu doar o dată că nu toată lumea stă lângă televizor”, a opinat Mariana Duţu.

Mai puteţi citi:

Autorităţile din Slatina, în alertă după cutremurul de sâmbătă seară

Bucureştiul a fost zguduit de cel mai puternic cutremur din ultimii zece ani înregistrat în România: oamenii au ieşit pe străzi de frica unui alt seism

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite