Oltenii, ţinuţi în case de caniculă
0
Temperaturile ridicate din ultimele două zile nu au făcut, cel puţin până acum, probleme în rândul populaţiei aşa cum s-au temut autorităţile. De folos în acest sens par să fii fost şi măsurile anticaniculă anunţate pe toate canalele, dar şi sfaturile specialiştilor de care populaţia a început să ţină cont.
Spre deosebire de anii trecuţi, când temperaturile ridicate au creat probleme şi a încins numărul unic de urgenţe ”112”, de data aceasta, la primele zile de caniculă anunţate de meteorologi, situaţia s-a prezentat ca fiind una normală de lucru. Cel puţin aceasta este părerea specialiştilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Olt aflaţi în prima linie de luptă împotriva caniculei.
”Prognoza anunţată de Agenţia Naţională de Meteorologie pentru aceste zile de caniculă nu a ridicat problem cum s-a întâmplat anii trecuţi. Din fericire, sau din întâmplare, până acum putem spune cu certitudine că nu am fost prinşi pe picior greşit, numărul de apeluri de prim-ajutor fiind în limitele normalului pentru o asemenea perioadă. În caz de nevoie, suntem pregătiţi să suplimentăm numărul de echipaje cu personal specializat de intervenţie, dar sperăm să nu fie cazul”, a declarat dr. Marian Furtună, purtător de cuvânt al SJA Olt.
Oficialul citat a precizat că, în ultimele 48 de ore, în judeţ s-au înregistrat doar un număr de aproape 150 de apeluri telefonice la numărul special de urgenţă ”112”. Majoritatea apelurilor au constat în probleme cauzate de temperaturile mari, iar, ca şi exemplu, 10% dintre solicitări au reprezentat lipotimii şi sincope. Până miercuri, orele 14.00, în judeţ nu au existat cazuri de persoane căzute în stradă din cauza caniculei.
Medicii recomandă populaţiei ca, în zilele cu temperaturi ridicate, să evite pe cât posibil să părăsească locuinţa în intervalul orar 11.00 - 18.00, să consume 1,5 - 2 litri apă/zi chiar dacă nu apare senzaţia de sete, să evite băuturile cu conţinut de cofeină şi băuturile răcoritoare acidulate ori alcoolice – inclusiv bere.
“În perioadele cu zile caniculare este recomandabil să se facă minimum trei duşuri pe zi, evitarea băuturilor foarte reci ce pot provoca crampe de stomac, consumul de fructe zemoase şi, respectiv, purtarea unei ţinute vestimentare uşoare. Ca prime măsuri ce pot fi luate în cazul persoanelor ce sunt, totuşi, afectate de caniculă, merită ştiut că acestea trebuie extrase imediat din mediul călduros unde s-au aflat anterior şi plasate la un loc răcoros, urmat apoi de acordarea de lichide pentru rehidratare: apă, apoi, eventual - aplicarea de gheaţă pe cap, ceafă, pe abdomen şi la subsoară. De ajutor poate fi utilizarea unui ventilator pentru completa răcorire prin evaporare”, a mai precizat dr. Marian Furtună.
Mai puteţi citi pe acelaşi subiect:
VIDEO Oltenii au înroşit telefoanele de la “112” din cauza caniculei