Muzeul Judeţean Olt împlineşte 70 ani. Ce surprize a pregătit pentru vizitatori
0De vineri, 13 mai 2022, şi până miercuri, 18 mai 2022, la Muzeul Judeţean Olt vor avea loc activităţi diverse dedicate împlinirii a 70 de ani de existenţă. Ateliere, expoziţii, lansări de catalog, găzduite atât la sediu, cât şi la secţia externă de la Chilia şi la galeria „Artis“.
Seria evenimentelor aniversare debutează vineri, 13 mai 2022, cu o întâlnire în cadrul căreia foştii directori şi foştii şi actualii angajaţi vor primi diplome în semn de preţuire.
La 13,00, în holul de la intrare în muzeu, are loc un miniconcert de muzică clasică susţinut de soprana Arlinda Morava, ataşat cultural al Republicii Albania la Bucureşti, acompaniată la pian de Adriana Alexandru.
Tot vineri, la ora 13,15, la sala de expoziţii are loc vernisajul expoziţiei „Arta mobilierului pictat. Unelte şi culoare”, realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional „Astra” Sibiu.
Evenimentele continuă sâmbătă, 14 Mai 2022, la ora 11,00, cu lansarea cărţii ROMVLA. SERIA RAPOARTE ARHEOLOGICE. II. RAPORT PRIVIND CERCETĂRILE ARHEOLOGICE DIN ANUL 2013 (Ediţie bilingvă română – engleză), Editura Casa Cărţii de ştiinţă, 2022.
Vor fi prezenţi şi vor vorbi despre importanţa acestor descoperiri: prof. dr. Eugen Nicolae – Directorul Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” Bucureşti al Academiei Române, prof. univ. dr. Petre Gherghe - Universitatea din Craiova, conf. univ. dr. Mircea Negru - Universitatea Spiru Haret din Bucureşti, Universitatea din Bucuresti – membru asociat CICSA, lector. univ. dr. asociat al Universităţii din Craiova, care este şi coordonatorul volumului şi responsabilul şantierului arheologic Reşca-Romula (2003-prezent).
Lansarea cărţii va fi urmată de vernisajul expoziţiei „ROMVLA. Rezultatele cercetărilor arheologice din perioada 2013-2018ô, realizată în parteneriat cu Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” Bucureşti al Academiei Române.
Evenimentele continuă luni, 16 mai 2022. La ora 11,00 se deschid, în incinta muzeului, atelierele de restaurare şi pictură pe sticlă, unde vor fi prezenţi elevi de la Colegiul ”Nicolae Titulescu”, coordonaţi de prof. Adriana Vâlcea. Pe tot parcursul zilei se vor derula vizite la muzeu şi la galeria de artă ”Artis”.
Marţi, 17 mai 2022, la ora 11,00, se deschid din nou atelierele de restaurare şi pictură pe sticlă şi vor continua vizitele programate în secţiile muzeului.
Miercuri, 18 mai 2022, când se serbează şi Ziua Internaţională a Muzeelor, la Secţia de Etnografie de la Chilia, comuna Făgeţelu, unde se regăseşte Colecţia „Nicolae M. Nica“, va avea loc un simpozion cu tema „Viitorul muzeelor: recuperaţi şi reimaginaţi”.
Tot miercuri, dar în Slatina, la Galeria „Artis“, se deschide expoziţia de artă plastică realizată de artistul plastic Cătălin Popa.
Ateliere de desen şi pictură, realizate în incinta muzeului şi în parcul din faţa muzeului, în jurul fântânii arteziene, vor funcţiona pe tot parcursul zilei, elevi de la – elevi de la Liceul Vocaţional ”Nicolae Titulescu” şi de la Colegiul Naţional ”Radu Greceanu” anunţându-şi deja participarea.