De ce îi fascinează usturoiul pe oamenii de ştiinţă. „Leacul împotriva tuturor relelor“ înfrânge cele mai cumplite boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii recomandă usturoiul zilnic, dar în cantităţi limitate
Specialiştii recomandă usturoiul zilnic, dar în cantităţi limitate

Usturoiul se numără printre plantele ale căror multiple beneficii pentru sănătate au fost prezentate încă din Antichitate. Specialiştii continuă şi în prezent să atribuie usturoiului proprietăţi miraculoase, comparativ cu tratamentele medicale clasice.

Un studiu medical din anul 1999 a dovedit că usturoiul conţine un compus numit ”alicină”, care are proprietăţi curative asemănătoare penicilinei. Diferenţa este că nu apar şi contraindicaţii.

Mioara Lungu, medic nutriţionist în Slatina, precizează că usturoiul are în plus un puternic efect antiviral şi antiparazitar, fiind un antibiotic natural cu un rol important în prevenirea şi tratarea multor boli.

”Usturoiul face parte din acea rară categorie de plante despre care se ştie cu siguranţă acum că are calităţi foarte apreciate în medicină, cu rezultate dovedite de numeroase studii în domeniu. Multe dintre aceste proprietăţi foarte puternice ale sale sunt foarte cunoscute îndeosebi de către aceia dintre noi care au rude în mediul rural. În legătură cu usturoiul a fost demonstrat că, de exemplu, poate face ceea ce alte medicamente nu pot, fiind extrem de activ în cazuri unde antibioticele nu au avut niciun efect. Astfel, usturoiul conţine o substanţă ce are aceleaşi proprietăţi ca şi aspirina, substanţă ce împiedică coagularea sângelui şi protejează organismul de accidentele vasculare. Printre altele, usturoiul este tonifiant si antiseptic, un leac indicat împotriva răcelilor şi afecţiunilor respiratorii”, spune dr. Mioara Lungu, medic nutriţionist.

Administrat frecvent, dar nu în exces, usturoiul distruge celulele canceroase şi stopează evoluţia tumorilor maligne. De asemenea, consumul de usturoi s-a dovedit a fi de mare ajutor în cazuri de cancer de sân, de colon, de stomac, de gât şi cel de piele. Un grup de cercetători din California ar fi venit cu rezultate concrete chiar şi în privinţa unui tratament cu această plantă faţă de maladia SIDA, caz în care evoluţia mai multor ciuperci parazite ar fi fost încetinită şi ar transforma usturoiul într-unul dintre cele mai eficiente tratamente antivirale - după propolis şi algele albastre.

usturoi

Studii clinice efectuate în mai multe ţări au demonstrat că usturoiul este un fel de leac împotriva tuturor relelor, printre altele având capacitatea de a acţiona ca o frână contra cheagurilor de sânge ce obstrucţionează arterele şi împiedică formarea altor cheaguri. Practic, planta subţiază sângele şi reduce, astfel, riscul formării cheagurilor. Specialiştii sunt de părere că usturoiul are capacitatea de a reduce plăcile de aterom şi poate preveni instalarea unor noi leziuni la nivelul vaselor de sânge.

Totul este posibil datorită antioxidanţilor conţinuţi de plantă, care pot să neutralizeze agenţii responsabili de distrugerea arterelor. Tot în acest sens, femeile care obişnuiesc să mănânce usturoi şi ceapă mai des sunt ferite de artrită.

Studii recente japoneze au relevat că usturoiul poate stimula refacerea creierului şi a sistemului imunitar. De asemenea, organismul celor care obişnuiesc să consume usturoi (2-3 căţei/zi) produce mai mulţi anticorpi şi limfocite - globulele albe care luptă împotriva infecţiilor şi a cancerului. Tot usturoiul coboară şi nivelul zahărului din sânge, iar pe diabetici îi ajută să secrete insulina. Este indicat în cazuri de astm sau bronşită datorită proprietăţilor sale de antibiotic natural. Usturoiul este indicat şi pentru persoanele cu antecedente în atacuri de cord deoarece îndepărtează apariţia celui de-al treilea atac care, de cele mai multe ori, este şi cel fatal.  

usturoi

Modul cum este consumat usturoiul este foarte importat. Specialiştii spun că este recomandat ca usturoiul să fie consumat crud şi nu gătit în ulei sau prăjit. În principiu, usturoiul are efect în orice formă este consumat - crud, gătit, suplimente de orice tip. Trebuie reţinut însă că prepararea şi zdrobirea sa îi modifică proprietăţile. De exemplu, usturoiul crud zdrobit sau tăiat conţine multă alicină, substanţa-minune ce îi furnizează gustul caracteristic şi puternica sa acţiune antibacteriană. Usturoiul gătit sau cel din care a fost îndepărtat mirosul nu mai conţine o cantitate semnificativă de alicină, ceea ce face ca şi activitatea sa antibacteriană şi antivirală să fie una slabă sau absentă.

Care este consumul ideal de usturoi pentru a avea efect? Ei bine, o jumătate până la 2-3 căţei de usturoi proaspăt pe zi sunt suficiente pentru a avea o imunitate la cote înalte. Totodată, administrat sub formă de supliment, 600-900 de miligrame de pulbere activă de usturoi/zi au efecte dovedite de protejare a inimii.

Pe de altă parte, usturoiul crud consumat în doze mari poate fi toxic. Specialiştii spun că mai mult de 3 căţei/zi pot produce diverse probleme – febră, diaree, gaze, balonare; peste zece căţei pot duce chiar la sângerări gastrice.

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

Zece beneficii ale cepei. Ce boli combate ceapa, ce ştim şi ce nu ştim despre legume care ne face să plângem

De ce mănâncă oltenii praz? Zece beneficii ale faimoasei legume. Cât este de sănătos şi ce boli combate

Cum să ne umplem organismul de vitalitate primăvara. Energizantele naturale recomandate de specialişti

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite