„Bombele“ care împânzesc Slatina. Patru din cinci obiective controlate de pompieri funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru din cinci localuri controlate de pompieri s-a dovedit că funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. În contul patronilor s-au adunat amenzi de peste 450.000 lei.

Patronii de restaurante, baruri, pub-uri, cluburi şi săli de evenimente n-au nici urmă de teamă, sau cel puţin n-aveau, ignorând aproape total legislaţia în domeniul PSI. În 2015, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt a verificat până la această dată 55 de obiective cu funcţiuni de agrement (din cele 99 în evidenţe,  conform datelor furnizate de administraţiile publice locale şi Registrul Comerţului), constatându-se  că 44 funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, singurul document care conferă persoanelor fizice sau juridice, deţinătoare ale construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcţiune şi de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinţei esenţiale - securitate la incendiu.

Unul dintre cei 44 de proprietari şi-a permis să deschidă localul fără ca măcar să solicite autorizaţia PSI, ceilalţi au făcut-o doar pentru a putea dovedi ulterior că au avut intenţia să intre în legalitate, lăsând demersul fix în faza de început. În conturile patronilor s-au adunat amenzi de peste 450.000 lei, pompierii neavând, în schimb, posibilitatea să suspende activitatea.

„În legea nouă, 170/2014,  se vorbeşte despre posibilitatea de a se suspenda activitatea în cazul funcţionării fără autorizaţie, însă se menţionează că modalitatea de a pune în practică această măsură va face obiectul unui alt act normativ, un fel de norme de aplicare, care n-au mai apărut“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU, plutonierul major Alin Băsăşteanu.

„La fel sunt şi cluburile în care mergem noi“

Teribilişti, dornici să-ncerce locuri şi lucruri fel de fel, tinerii cu care tot stăm de vorbă de trei zile încoace par să se trezească dintr-un  coşmar. „Ce vreau să spun este că nu doar clubul din Bucureşti avea o problemă, toate sunt cam la fel. Ar trebui să tragem un semnal de alarmă!“, spunea chiar astăzi o tânără venită la centrul de transfuzii să doneze sânge pentru tinerii care se zbat între viaţă şi moarte pe paturile spitalelor, însă dornică să facă, alături de colegii ei, elevi în clasa a XII-a la unul dintre cele mai bune colegii din Slatina, mult mai mult. „Vom participa şi la un marş al tăcerii, care se va organiza sâmbătă, trebuie să atragem atenţia asupra a ceea ce se întâmplă, la fel sunt şi cluburile în care mergem noi!“, a spus Ioana Dima.

Cum ar trebui să fie organizate de fapt aceste cluburi spune legislaţia, multe dintre aspecte  ţinând de o logică simplă: este obligatorie prevederea a minimum două căi de evacuare; uşile dispuse pe căile de evacuare nu trebuie încuiate pe timpul funcţionării normale a clădirii; uşile de pe traseul evacuării publicului din sală trebuie să se deschidă în sensul evacuării; lăţimea ieşirilor de evacuare în exterior se stabileşte de proiectant în raport de numărul maxim de persoane din spaţiul respectiv.

Sălile aglomerate se echipează cu următoarele instalaţii de protecţie împotriva incendiilor: instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu; instalaţii pentru iluminat de siguranţă, cum ar fi cele de securitate pentru evacuare persoane şi împotriva panicii; instalaţii de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori; instalaţii de stingere a incendiilor cu hidranţi exteriori; coloane uscate, în cazul în care clădirea în care este dispusă sala aglomerată are mai mult de două niveluri; instalaţii de evacuare a fumului în caz de incendiu. De asemenea, elementele decorative interioare, finisajele, tratamentele termice şi acustice ale sălilor aglomerate nu trebuie să propage incendiul cu uşurinţă.
Pentru evacuarea utilizatorilor se planifică şi se execută, cel puţin trimestrial, exerciţii de evacuare şi utilizare a mijloacelor de primă intervenţie din dotare, mai spune legislaţia. Adică o „poezie“ de care aproape nimeni nu ţine seamă, dar care a costat până acum, într-un singur caz, 30 de vieţi. 

Controlaţi, controlaţi, controlaţi!

După tragedia petrecută în Bucureşti, instituţii care mai de care au pornit controale şi promit să facă ordine în domeniu. Chiar astăzi Prefectura a anunţat că „urmează a se desfăşura o campanie de informare privind modul de aplicare a prevederilor legale în domeniul apărării împotriva incendiilor, atât la nivelul agenţilor economici care desfăşoară activităţi ce presupun risc la incendiu (în special cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, centre şi cămine culturale etc.), cât şi la nivelul instituţiilor publice. Acţiunea se va adresa şi unităţilor spitaliceşti din judeţ, la nivelul unităţilor de învăţământ având deja loc o astfel la acţiune la sfârşitul săptămânii trecute. În acelaşi timp, s-a solicitat Inspectoratului de Stat pentru Controlul şi Transportul Rutier să efectueze o inspecţie a microbuzelor destinate transportului elevilor, din punct de vedere tehnic şi al dotării cu stingătoare de incendiu, truse medicale etc, dar şi cu privire la respectarea numărului de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare“.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite