Au zăngănit cătuşele în faţa Consiliului Judeţean Olt. Jandarmii au fost recompensaţi de ziua armei, copiii au făcut inventarul arsenalului
0
Zi de sărbătoare pentru jandarmii olteni, care cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române au luat parte la o serie de manifestări, de-a lungul întregii săptămâni care se încheie, înaintarea în grad înainte de termen fiind una dintre recompensele primi+te.
La o săptămână de la sărbătoarea colegilor lor poliţişti, jandarmii olteni au participat astăzi la festivitatea găzduită de sala Europa a Consiliului Judeţean Olt, organizată cu ocazia celebrării a 166 de ani de existenţă a Jandarmeriei Române, având alături zeci de colaboratori, şefi de instituţii şi nu numai.
Mai multe generaţii de jandarmi s-au întâlnit în sală, actualii şefi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt decernându-le diplome pentru întreaga activitate foştilor comandanţi ai IJJ, în timp ce tinerii jandarmi care s-au remarcat în ultimul an, pe plan profesional şi sportiv, au fost de asemenea recompensaţi cu diplome.
Cinci dintre subofiţerii IJJ Olt au fost înaintaţi în gradul următor (în gradul de plutonier adjutant) înaintea expirării perioadei minime - plutonier major - BĂLUŢOIU MARIAN, plutonier major - CHIRIŢĂ EUGEN, plutonier major - GOLEA CONSTANTIN-COSMIN, plutonier major - MILITARU GHEORGHE-CRISTIAN, plutonier major - UDREA OCTAVIAN-GHEORGHE, cinci ofiţeri şi subofiţeri au fost recompensaţi cu „Mulţumiri“, fiind de asemenea nominalizaţi - colonel STOICA VASILE, locotenent colonel MIHAI IULIAN, locotenent colonel CIOTEA NICOLAE, maior BURICATA FLORIN, plutonier adjutant şef NICOLAE FLORIN, tot „Mulţumiri“ primind alţi 24 de ofiţeri şi 41 de subofiţeri, iar „Felicitări“ – trei ofiţeri şi 28 de subofiţeri. Cinci ofiţeri şi 24 de subofiţeri au fost citaţi prin ordin pe unitate.
Cătuşele, câinii şi vestele antiglonţ, atracţia prezentării
Dacă în sala de şedinţe „oamenii mari“ s-au remarcat prin sobrietate, afară, în faţa Consiliului Judeţean, sute de copii din Slatina s-au perindat prin faţa standurilor, să facă inventarul arsenalului jandarmilor. Cătuşele, vestele antiglonţ, scuturile, chiar şi staţiile de emisie-recepţie şi, bineînţeles, câinii-jandarm s-au bucurat de mare atenţie. Autospecialele, trusa criminalistică, atelierul de arte marţiale, în cadrul căruia copiii interesaţi au putut primi sfaturi de la antrenori jandarmi, au stârnit de asemenea interes, timp de trei ore platoul din faţa celor două instituţii, Consiliul Judeţean şi Prefectura Olt, fiind foarte animat.
Deşi manifestarea care s-a bucurat de cel mai mare interes din partea publicului s-a petrecut astăzi, jandarmii olteni au organizat şi în timpul săptămânii diverse activităţi, în care i-au cooptat pe veteranii jandarmi şi pe rezervişti, luni şi marţi, pentru ca miercuri să organizeze Cupa Presei la tir, jurnaliştii lăsând condeiul şi tastatura pentru trasul la ţintă.
Ziua jandarmilor se sărbătoreşte, anual, la 3 aprilie, amintind de momentul în care domnitorul Alexandru Ghica, printr-un ofis domnesc, aproba în 1850 hotărârea Divanului Obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea corpului slujitorilor în jandarmi”.
„Prin această lege s-a dat statutul juridic armei jandarmeriei şi s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. La 23 iunie 1865, a fost redactat Regulamentul pentru serviciul jandarmeriei de oraş, prin care se stabilea locul şi rolul în noua formă de organizare, în urma căruia, deşi se aflau sub autoritatea Ministerului de Război, jandarmii au fost puşi sub autoritatea Ministerului de Interne“, menţionează reprezentanţii IJJ Olt.















