Sibiu: Zborul, luxul accesibil doar celor bogaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru brevetul de pilot particular e nevoie de peste 20 de ore de zbor, adică aproximativ 2.800 euro. Din cauza costurilor ridicate pentru persoanele cu vârste mai mari de 23 de ani, doar tinerii vor să înveţe să zboare.

Mitul zborului a fost prezent mereu în literatură. Dorinţa de a ajunge sus şi de a pluti au manifestat-o oamenii înainte de a exista aparatele de zbor. Din fericire pentru noi, acum posibilitatea zborului se află la îndemâna oricui. Sau aproape oricui. În Sibiu, Aeroclubul "Heman Oberth" organizează anual cursuri de zbor la fiecare început de an. "Pregătim sportivi în aviaţie ultra uşoară, paraşutism şi zbor cu motor, pentru obţinerea brevetului de pilot particular", precizează Gabriel Scurtu, comandantul Aeroclubului "Herman Oberth" Sibiu.

Pregătirea teoretică durează trei luni
Înscrierile încep în ianuarie şi ţin până la sfârşitul lunii, viitorii cursanţi fiind nevoiţi să-şi facă şi un set de analize medicale care să-i declare apţi. În februarie aceştia încep pregătirea teoretică şi învaţă noţiuni de meteorologie aeronautică, performanţe şi limite umane ori legislaţie aeronautică. După trei luni de cursuri urmează un examen scris tip grilă, la paraşutism testul fiind precedat de examen fizic reprezentat de mai multe probe de viteză şi rezistenţă. Cei care trec de examen încep din luna mai pregătirea practică. După zece zboruri de control, cu instructorul pe locul din dreapta al avionului, elevul este lăsat la liber.

40 de zboruri pentru obţinerea brevetului
Pentru obţinerea brevetului de pilot particular e nevoie de 40 de zboruri pentru aviaţie ultra uşoară iar la zbor cu motor, 45 de zboruri, zboruri care se realizează, cel mai probabil, în minim doi ani. Mai este totuşi o ultimă punte a suspinelor, examenul de brevet, care se dă cu reprezentanţi ai Autorităţii Aeronautice Civile. După obţinerea brevetului, sportivii talentaţi au şansa de a intra în lotul judeţean. "Locurile sunt limitate de fondurile alocate de minister. Banii pentru benzină sunt puţini şi avem doar două avioane. Ori, câte zboruri poţi face pe zi cu două avioane? La Sibiu este totuşi un caz fericit că avem instructori, sunt alte aerocluburi în ţară care duc lipsă de instructori", precizează Gabriel Scurtu. 

Gratis până la 23 de ani
Vârsta minimă pentru înscrierea la cursurile de zbor este 16 ani, tinerii de până în 23 de ani având avantajul că fac atât cursurile cât şi zborurile respectiv salturile (la paraşutism) gratuit, pregătirea lor fiind pe cheltuiala statului. Cât pentru cei mai mari de 23 de ani, costurile sunt în jur de 140 de euro/ora de zbor pentru zbor cu motor şi aproximativ 95 de euro/ora de zbor pentru aviaţa ultra uşoară. Avioanele pe care se face pregătirea sunt IAR 46 şi Ikarus C42, avion nou, achiziţionat de Aeroclubul României cu 50.000 de euro şi intrat de anul acesta în dotarea Aeroclubului din Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite