Sibiu: Lucian Sămărtinean, ultimul acoperitor al Sibiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Face şi repară acoperişuri din ţiglă de când era un puşti. Acum, ca tânăr, preocuparea lui Lucian Sămărtinean este să ducă mai departe tradiţia acestei vechi meserii.

Când îl priveşti pe Lucian Sămărtinean vezi un tânăr mediu de statură, brunet, cu privire inteligentă. Pare să lucreze într-un centru comercial sau într-o instituţie publică, ştie să se facă plăcut prin vorbă şi este comunicativ. Poţi să încerci cât vrei să-i ghiceşti meseria, dar clar n-o să reuşeşti. Când am intrat în curtea casei al cărei perete anunţa că acolo este cineva care repară acoperişiri mă aşteptam să găsesc un meşter cu barbă albă şi lungă, puţin adus de spate şi cu mâinile crăpate de muncă. De aceea mi-a luat ceva timp să mă dumiresc când Lucian a spus că EL face şi repară acoperişuri. Că el este „acoperitor”.

Acoperişuri vechi de sute de ani şi multă adrenalină
Imediat m-am gândit dacă există oare această meserie în nomenclatorul de meserii din România. Da, există, este „acoperitor-învelitor ţiglă, azbociment, tablă”. Acoperitor, pe scurt. Lucian face şi repară acoperişuri de ţiglă de foarte mult timp. Ce-nseamnă foarte mult timp atunci când ai 27 de ani? Cam 13 ani. „A fost mereu o mare pasiune pentru mine să repar acoperişuri. Mergeam încă de la zece ani cu tatăl meu pe unde avea lucrări, îi mai dădeam câte o ţiglă. Încet-încet am început să-l ajut în adevăratul sens al cuvântului. Chiar dacă este multă muncă, mi-a plăcut şi am ajuns să aleg această meserie... E vorba de pericol, de adrenalină, de faptul că repari la acoperişuri care nu au mai fost atinse de sute de ani... Este un sentiment unic, de mare satisfacţie. Şi se câştigă destul de bine. Mai ales din reparaţii. Şi cum în centrul istoric sunt numai case foarte vechi, este practic mereu de muncă”, explică pe scurt tânărul acoperitor. În liceu se gândea şi nu prea la pasiunea lui de a-şi ajuta tatăl ca la o meserie pe care avea s-o îmbrăţişeze.

Este unul din ultimii acoperitori de case
Moartea tatălui său l-a pus oarecum pe Lucian în această direcţie. „Datorită tatălui meu am ajuns să aleg această meserie. După ce el a murit când aveam 19 ani, oamenii la care a lucrat au continuat să vină la el. Cum eu lucrasem cu tata la ei, mă cunoşteau şi m-au luat pe mine să le fac lucrarea. Practic am avut intrarea prin el şi foştii lui clienţi mi-au acordat încredere”, îşi aminteşte Lucian. Tatăl lui Lucian a fost unul din cei mai cunoscuţi meşteri în domeniu din Sibiu, Kadar Arpad, dar Lucian nu s-a simţit umbrit de geniul său. „Meseria asta este mai veche, nu se mai ştie de ea. S-a pierdut tradiţia. Acum toţi fac de toate, se bagă şi dulgherii şi zidarii la acoperişuri. Îmi pare rău că s-a dus, nu mai sunt meseriaşi. Am făcut sute de case cu tata dar singur n-am făcut atât de multe. Lucram mai bine cu el, tata ştia totul. Mă gândesc dese ori când sunt pe un acoperiş ce idee ar fi avut el, cum ar rezolva el o problemă”, povesteşte  cu un ton uşor trist Lucian.

Îi plac maşinile
Joacă fotbal o dată pe săptămână cu prietenii, ascultă muzică de bună calitate, iubeşte animalele de casă şi îi place să şofeze. „Maşinile sunt o mare pasiune de-a mea iar BMW-urile sunt preferatele mele”, declară Lucian.
Nu-i place mancarea picantă
„Nu-mi plac blocurile pentru că-mi aduc aminte de comunism şi nici KFC-urile ălea pişcăcioase. Îmi place mâncarea de acolo, dar nu şi cea picantă”, povesteşte Lucian Sămărtinean.
 
Îşi mai repară oamenii acoperişurile în criză?
L.S.:
Nu prea. De la începutul anului am avut doar câteva lucrări.
Dau oamenii bacşişuri în meseria ta?
L.S.:
Unii dau mai mult decât le cer. O bătrânică din centru mi-a dat 60 de lei peste cei 400 de lei cât costa lucrarea. Un colonel de pe Şoseaua Alba Iulia trebuie să-mi dea 1.500 de lei pentru acoperiş şi mi-a dat 1.650. Asta înseamnă că ei sunt mulţumiţi de lucrarea pe care le-am făcut-o.
Ce-ţi place şi ce nu la Sibiu?
L.S.:
Îmi place totul (cu mici excepţii) pentru că este un oraş vechi, istoric. Nu-mi plac însă drumurilor, că-ţi strici maşina în ele.

Profil
Născut:
15 mai 1982, Alba Iulia
Educaţie: Liceul Carol I, Sibiu
Ocupaţie: acoperitor
Familie: Logodit

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite