Cele mai bune cosmetice pregătite acasă. Secrete pentru un ten impecabil, mâini catifelate şi un păr superb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
argila shutterstock

Preparatele cosmetice naturale sunt uşor de pregătit acasă şi a eficienţă dovedită pentru ten, mâini sau podoaba cailară. Iată âteva reţete de frumuseţe extrem de uşor de făcut acasă de fiecare dintre noi.

Recomandările se găsesc în volumul „ABC-ul gospodinei” scrisă de Natalia Tăutu Stănescu şi Georgeta Stoian şi publicată al Editura Tehnică din Bucureşti. 

Măşti pentru diferite tipuri de ten

Tenul gras se curăţă foarte bine cu suc de castraveţi. Din castraveţi proaspeţi şi bine copţi se pot tăia felii cu care se masează obrazul până se îmbibă cu sucul respectiv. După 40-50 de minute se spală cu apă. Pentru prepararea sucului se aleg castraveţi mai mari şi bine copţi, se curăţă de coajă, se îndepărtează seminţele şi se trec prin maşina de tocat. Lichidul obţinut se strecoară şi se adaugă câte 200-300 de mililitri de alcool la un litru de zeamă. Se toarnă în sticle, se astupă ermetic şi se păstrează la loc uscat. Tenul gras se curăţă de asemenea cu o roşie bine coaptă care se taie pe jumătate şi se trece pe obraz. Când s-a urcat se spală faţa cu multă apă. Căpşunile, frăguţele, caisele, piersicile sunt de asemenea foarte bune şi se întrebuinţează la fel ca şi roşiile, ştergând obrazul cu ele.

O altă variantă este să bateţi bine albuşul unui ou la care se adaugă o linguriţă de zeamă de lămâie bătând în continuare până când se obţine o pastă. Masca astfel obţinută este astringentă şi nutritivă. O altă mască se poate prepara din sucul de la o roşie bine coaptă amestecat cu amidon sau talc. O altă variantă este cea a măştii cu gutui. O gutuie curăţată de coajă se dă prin răzătoarea mică şi se amestecă cu puţină pudră de talc pentru se obţine o pastă consistentă care se aplică pe faţă. Se îndepărtează cu apă caldă.    

Pentru tenul foarte uscat, la un pahar de suc de castraveţi se adaugă o lingură de ulei. Se unge faţa cu acest amestec şi după 30 de minute se spală cu o infuzie caldă de muşeţel. Tot din suc de castraveţi, o loţiune tonică se obţine amestecând foarte bine 500 de mililitri de suc de castraveţi cu 100 de mililitri de alcool, 2,5 mililitri de zeamă de lămâie şi 3-4 linguri de miere de albine. Din petale de trandafiri se poate prepara o loţiune tonică. Pentru acesta se pun într-un vas la soare, timp de 15 zile, 50 de grame de petale de trandafir (cele roşii, din caare se face dulceaţă) şi 500 de mililitri de oţet de vin. La sfârşit se adaugă 500 de grame de apă distilată. O mască de sezon se poate prepara din căpşuni, fragi, zmeură, caise, piersici, struguri. Se amestecă o lingură de piure din fruct cu smântână proaspătă şi talc până se obţine o pastă consistentă. Pentru tenurile grase smântâna se înlocuieşte cu o linguriţă de zeamă de lămâie. Foarte eficientă pentru tenul uscat este şi masca de banane. Miezul unei banane se zdrobeşte şi se amestecă cu o jumătate de linguriţă de miere de albine şi 7-8 picături de zeamă de lămâie.    

Tenul deshidratat se poate trata cu suc de portocale, care este mai puţin astringent decât lămâia. Când sucul s-a uscat pe faţă, se spală bine cu apă rece sau cu apă de ploaie. Aceleaşi calităţi le are şi pepenele galben. Prospeţimea şi strălucirea tenului se recapătă dacă se aplică pe faţă următorul produs: 100 de grame de frunze de salată fierte în jumătate de litru de apă de ploaie la care se adaugă miere de albine în cantitate egală cu lichidul rămas şi strecurat după fierbere.    

Tenul foarte sensibil se va curăţa cu un gălbenuş de ou frecat cu puţin ulei de porumb sau ulei de măsline. Pentru hidratatrea tenului se folosesc comprese din infuzii de nalbă, muşeţel, sunătoare, mentă, flori de tei. Pentru prevenirea ridurilor se tamponează uşor pielea de pe faţă şi de pe gât cu o bucată de tifon îmbibată în lapte nefiert, în care s-au adăugat câteva picături de zeamă de lămâie.    

Pentru tenul sensibil un morcov dat pe răzătoare se amestecă cu o linguriţă de caimac. Sucul de morcovi ca fi folosit drept loţiune pentru faţă. Zilnic, se bea un pahar de suc de morcovi care are acţiune pozitivă asupra pielii, ochilor şi părului.   

Trucuri pentru un păr de revistă

Pentru spălat se recomandă apa de ploaie sau de zăpadă cel puţin pentru limpezit sau apa minerală. Primăvara se limpezeşte cu apă în care au fiert urzicile (întăreşte firul de păr). Părul uscat se spală mai rar decât cel gras. Acest păr se poate spăla şi cu un gălbenuş de ou preparat în felul următor: la un pahar de apă călduţă se adaugă un gălbenuş de ou şi se bate foarte bine. Pentru a se separa de toate pieliţele se strecoară. Cu acest preparat se frecţionează bine pielea capului şi se lasă câteva minute. Se spală apoi cu apă călduţă şi se limpezeşte cu mai multe ape. 

Pentru părul gras se prepară următoarea loţiune: un pumn de mărar cu 5-6 foi de salată se fierb timp de 15 minute într-un pahar cu apă. După spălatul părului se aplică decoctul obţinut şi după 10 minute se limpezeşte bine.  

Pentru întărirea rădăcinii părului se foloseşte un decoct din rădăcină de brusture, singur sau în amestec cu rădăcini de urzică. Se frecţionează bine pielea capului cu această loţiune la care se adaugă o lingură de oţet. Firul de păr se fortifică, de asemenea, dacă se tratează cu decoct de rozmarin sau pelin. Pentru a opri căderea părului este recomandat să se frecţioneze bine capul timp de 10-15 minute cu un amestec din untdelemn şi zeamă de lămâie. Părul blond, dacă s-a decolorat de la soare şi şi-a pierdut din luciu, se spală cu apă în care au fiert coji de ceapă uscată. Acelaşi rezultat se obţine dacă se spală cu muşeţel. Părul castaniu, culori mai închise, se spală cu decoct de coji de nuci verzi. 

Cum să ai mâini catifelate

Săpunul şi apa folosite la spălatul mâinilor se pot înlocui, din când în când, cu zeamă de lămâie amestecată cu sare. Zeama de lămâie curăţă de asemenea unghiile şi împiedică creşterea pielitei din jurul lor. Săptămânal, o baie călduţă din fiertură de grâu curăţă şi înmoaie pielea mâinilor. La fel, baia de ulei cald, timp de 20 de minute, făcută săptămânal, păstrează suplă pielea mâinilor. Pentru a menţine pielea mâinilor catifelată, se prepară o pastă din tărâţe de grâu cernute, amestecate cu o linguriţă de ulei, una de miere şi un gălbenuş de ou. Cu această pastă se ung mâinile zilnic, după ce au fost curăţate.

Pentru albirea şi catifelarea pielii mâinilor se prepară o pastă dintr-un cartof fiert amestecat cu zeama de la o jumătate de lămâie şi o linguriţă de glicerină. Pasta se poate păstra câteva zile. Se masează mâinile zilnic. Petele de fructe de pe degete se curăţă cu oţet, iar cele de zarzavat de pe degete se îndepărtează folosind un amestec de pudră de amidon cu glicerină. Mirosul neplăcut de peşte şi alte alimente de pe mâini dispare dacă se masează cu un cartof crud, tăiat proaspăt. Pentru înlăturarea mirosului de ceapă sau usturoi se fricţionează cu zaţ de cafea. Frecţiile zilnice cu infuzie de cimbru sunt eficace împotriva transpiraţiei mâinilor.    

Vă mai recomandăm: 

Dragoste ca-n filme într-un colţ de rai. Doi tineri au lăsat oraşul pentru a trăi sănătos alături de băieţelul lor într-un sat de poveste din judeţul Sibiu

Ildi şi Dan Pocan au renunţat la viaţa la oraş pentru a trăi într-un sat de poveste, într-o casă veche de 80 de ani. Fiul lor, David, trăieşte aici o copilărie autentică, alături de micuţii din sat.

Amintirile cutremurătoare ale unui fost pilot de război: „Era cu faţa neagră, îi arseseră sprâncenele, nasul, făcea cu mâna către mine. Cu ce să-l ajut?“

Iosif Drâmbărean are 94 de ani şi a fost comandor de aviaţie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Astăzi, după 70 de ani de la încheierea războiului, veteranul încă mai visează că zboară şi că luptă, fără frică de moarte, „numai să batem inamicul“.

Paradisul ecvestru dintr-un sat uitat de lume: cum a ajuns dragostea pentru cai să atragă mii de turişti străini

Mihnea Vîrgolici (41 de ani) a renunţat la viaţa în Bucureşti pentru a-şi urma visul şi a transformat un fost IAS dintr-un sat uitat de lume din Transilvania într-un paradis al iubitorilor de echitaţie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite