Ziua Mondială a Sindromului Down, celebrată la Sibiu
0Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu, în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor în Medicină “Hipocrates”, celebrează în data de astăzi Ziua Mondială a Sindromului Down (WDSD) şi organizează în perioada 21 martie – 07 aprilie 2011 campania de informare şi educare dedicată acestei zile.
În această perioadă, organizaţii din întreaga lume, organizează şi participă la evenimente de sensibilizare a publicului în legătură cu sindromul Down.
Tema campaniei lansată cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down (WDSD) 2011, se referă la furnizarea de informaţii de înaltă calitate, ce trebuie acordate părinţilor după ce au primit un diagnostic prenatal sau postnatal al sindromului Down, sub sloganul: „Informează corect, porneşte corect”.
Se pune accentul pe conştientizarea importanţei unor informaţii corecte provenite de la specialişti, pentru ca părinţii să înţeleagă şi să acţioneze cu discernământ, atunci când sunt anunţaţi despre diagnosticul unui copil cu sindrom Down.
Sindromul Down (trisomia 21) reprezintă o afecţiune cromozomială (o afecţiune din naştere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii) cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. Cromozomii sunt structuri microscopice prezente în fiecare celulă din fiecare ţesut al organismului.
Ei poartă planul tuturor caracteristicilor pe care le moştenim (sub forma unui mesaj codat prezent într-o substanţă chimică denumită ADN). La om, sunt 23 de perechi de cromozomi în fiecare celulă (46 în total), sindromul Down fiind cauzat de prezenţa unui cromozom 21 în plus, rezultând astfel un număr total de 47 de cromozomi, în loc de 46.
Ziua Internaţională a Sindromului Down (WDSD), a fost aleasă oficial în data de 21 martie, tocmai pentru a sublinia particularitatea sindromului Down (trisomia cromozomului 21).
Apariţia Sindromului Down nu poate fi împiedicată, nici tratată, apărând în toată lumea, indiferent de rasă, cultură, religie, nivel social sau economic. Sindromul Down nu este o boală ereditară, ci o schimbare genetică definitivă.
Riscul global de naştere a unui copil cu sdr. Down este de 1 la 800 de naşteri (0,12%). Având în vedere acest fapt, se poate estima că în România sunt în jur de 30.000 de persoane cu trisomie 21. În anul 2009, au fost declaraţi de către medicul de familie un număr de 102 cazuri de copii cu vârste cuprinse între 0-1 an, diagnosticaţi cu sindrom Down (faţă de 74 în 2007 şi 106 în 2008).
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!
Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu: