„Turiştii străini sunt mult mai civilizaţi ca românii“
0Marius Florin Streza lucrează de 7 ani ca muzeograf la Muzeul din Dumbrava Sibiului, cel mai mare în aer liber din Europa. De mic copil mergea în muzeu, atras de cadrul natural. Crescând a început să iubească etnologia.
CITEŞTE ŞI:
Harry Schochterus: „Saşii şi românii convieţuiesc acum, la Sibiu, mai bine ca-ntodeauna“
Sibiu: „În trei ani CSU Voinţa va fi în în liga I“
Profil: Născut: 9 octombrie 1980, Sibiu,
Educaţie: Facultatea de Ştiinţe din cadrul ULB Sibiu, specializarea Sociologie şi Etnologie
Familie: necăsătorit,
Marius Florin Streza are aproape 30 de ani şi se declară un fan înrăit al naturii. A visat mult timp să devină reporter sportiv, dar a renunţat la idee, mulţumindu-se să fie doar pasionat de sport şi să nu transforme pasiunea în muncă. Îi place enorm de mult să meargă la pescuit şi la munte. De mic copil mergea în muzeul în aer liber unde se juca alături de prieteni. Era fascinat de zona împădurită, de cadrul natural.. „Prima mea întrare în muzeu, şi multe care au mai urmat, a fost frauduloasă. Intram prin anumite găuri făcute în gard şi mergeam să culegem cireşe amare şi soc. Mereu aveam emoţii să nu fiu văzut şi luat la fugă“, povesteşte amuzat Marius. Ajungând la vârsta la care trebuia să îşi facă un rost în viaţă, a ales să studieze Sociologie şi Etnologie, iar de 7 ani e muzeograf la cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. „E o muncă extraordinară, o muncă în care trebuie să pui mult suflet. Altfel nu ai rezista“, spune muzeograful. De fiecare dată când observă o stricăciune sau o „gaură în gard“ atrage atenţia celor vinovaţi, dar îşi şi aminteşte de năzdrăvăniile din copilărie. „Din păcate turiştii trebuie educaţi. Nu se gândesc niciodată unde să arunce gunoiul“, spune Streza. Adoră partea de muncă de teren, atunci când trebuie să identifice de exemplu o casă, să stabilească fiecare detaliu pentru a o aduce în muzeu, pentru ca turiştii care vin aici să poată avea o imagine cât mai clară legată de arhitectura zonei din care provine. „Cea mai mare satisfacţie ca muzeograf o ai atunci când este vernisajul unei case, când vine public, foştii proprietari ai casei pe care o vernisezi şi oamenii spun că fiecare detaliu este la locul lui şi sunt mulţumiţi“, susţine Marius Streza.
Întrebări şi răspunsuri:
Ce îi lipseşte Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului?
Publicul educat îi lipseşte cel mai mult, dar şi statornicia personalului. Sunt lipsuri mari de personal acum şi mulţi pleacă să muncească altceva. Lipsa statorniciei personalului este în detrimentul muzeului.
Străinii sau românii sunt turişti mai educaţi?
Turiştii străini sunt mult mai civilizaţi ca românii. Spre exemplu suedezii, elveţienii, olandezii sau asiaticii sunt extraordinari. Vin cu carneţele, îşi notează toate informaţiile, parcă sunt la muncă nu în timpul liber.
Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu: