Află cum a înstrăinat fostul şef al Ocolului Voineasa 500 de hectare din pădurile statului unor afacerişti craioveni
0Pentru fiecare hectar reconstituit în favoarea unei societăţi craiovene, Gheorghe Deaconeasa, fostul „crai" al pădurilor urma să primească 100 de euro.
Fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, luare de mită şi fals intelectual, toate în formă continuată, fals material în înscrisuri şi uz de fals. În acelaşi dosar sunt trimişi în judecată şi Mircea Basarabă, administratorul S.C. Consult Turist Company, Mihai Dan Petrulian, asociat tot la societatea sus-amintită şi Constantin Păduraru, fostul director al Arhivelor Naţionale-Neamţ.
Moştenitorii „de mucava" ai munţilor
Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, mai bine de doi ani (septembrie 2005 - ianuarie 2008), cei doi craioveni, ajutaţi de „pădurarul şef" de la Voineasa, au dus cu „preşul " comisile locale şi judeţene de aplicare a legilor fondului funciar, dându-se drept reprezentanţi ai unor persoane fizice sau moştenitori ai unor proprietari ai Munţilor Puru, Galbenu sau Petrimanu. Prin folosirea de acte falsificate, craiovenii au intrat în posesia a 544 de hectare de teren forestier. „Prejudiciul cauzat statului român se ridică la suma de 17.668.111,58 lei (echivalentul a aproximativ 5.012.941 euro, calculat la un curs mediu anual de 3,52 lei/euro) reprezentând valoarea terenurilor şi a masei lemnoase" , se spune în comunicatul transmis de Biroul de presă al DNA., sumă cu care s-a constituit parte civilă Direcţia Generală a Finanţelor Publice. „Trio" Basarabă, Petrulian şi Deaconeasa au falsificat - potrivit procurorilor DNA - şi folosit copiile certificate ale mai multor înscrisuri aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale Gorj şi Vâlcea, iar la Arhivele Naţionale Neamţ au falsificat în întregime şi au introdus în fondul arhivistic înscrisul intitulat „Copie contract de vânzare", datat... 24 februarie 1907.
Pădurile ale statului, „ingineriile arhivistice"ale pădurarului
„Craiul" Deaconeasa a încheiat un contract cu Consult Turist Company, în baza căruia urma să primească câte 100 de euro pentru fiecare hectar reconstituit. Deaconeasa a semnat în numele Ocolului Silvic Voineasa o adresă în care a consemnat, în fals, că nu deţine documente cu privire la dreptul de proprietate al statului român asupra terenurilor vizate şi că îşi retrage dreptul de revendicare, deşi nu era abilitat să se pronunţe în acest sens. Directorul Arhivelor Nemţ, Constantin Păduraru, fără să facă verificări şi în mod nelegal, a dispus la 18 aprilie 2007, introducerea în fondul arhivistic a acestui document şi a eliberat copii certificate, utilizate apoi în procesul de retrocedare a unor suprafeţe de păduri către administratorul şi asociatul societăţii Consult Turist Company Craiova. „În această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se spune în Comunicatul de presă al DNA. Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Vâlcea.