Propolisul, „penicilina rusească“ ce te scapă de boli. Efectele miraculoase pe care le are medicamentul cunoscut din antichitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propolisul, cunoscut şi sub denumirea de „penicilină rusească”, este unul din produsele apicole care poate ameliora şi trata zeci de afecţiuni. Cel mai des, propolisul este întrebuinţat pentru întărirea sistemului imunitar, tratarea afecţiunilor gastrointestinale şi a răcelii. Câteva picături de tinctură de propolis te scapă de ulcer şi gastrită, susţin cu tărie toţi apicultorii.

Proprietăţile terapeutice ale acestui produs apicol sunt cunoscute încă din Antichitate, când propolisul era folosit pentru tratarea afecţiunilor de piele. În prezent, medicamentul este cunoscut şi recomandat pentru efectele analgezice, antiinflamatoare, antioxidante, cicatrizante sau imunostimulatorii. De asemenea, propolisul este utilizat ca adjuvant în tratarea virozelor respiratorii, a enterocolitelor şi a sinuzitelor.

Tinctura este realizată după o reţetă tradiţională

Produsul apicol se găseşte în toate magazinele naturiste sub formă de bulgăraşi maronii sau de tinctură. Majoritatea consumatorilor spun că cel mai uşor de administrat este tinctura, dar apicultorii atrag atenţia că medicamentul naturist nu trebuie diluat în apă, deoarece câteva substanţe  din propolis devin insolubile la contactul cu apa. De asemenea, doza zilnică recomandată este de 30 picături de tinctura de 3 ori pe zi, timp de maxim trei săptămâni.

„Tinctura de propolis este realizată după o reţetă tradiţională pe care majoritatea apicultorilor o respectă.  Această reţetă are la bază alcool de 98 de grade şi propolis  în proporţie de 30 %. În funcţie de solicitarea fiecărui consumator putem creşte procentul de propolis la 50 sau 60 % sau îl putem scădea. În general, eu recomand tinctura pentru tratarea ulcerului şi a gastritei, pentru ameliorarea durerilor de stomac şi creşterea rezistenţei organismului la boli. Dacă ne lovim putem folosi foarte bine tinctura de propolis. Chiar dacă senzaţia nu e prea plăcută, pentru că ustură foarte tare, tincture de propolis grăbeşte vindecare”, explică apicultorul argeşean Adrian Ivaşcu. 

Apicultorii din judeţul Vâlcea sunt ceva mai expliciţi atunci când sunt întrebaţi despre prepararea tincturii de propolis. Potrivit vâlceanului Liviu Boldu, oricine poate prepara în casă acest medicament, căci reţeta nu este deloc una complicată.

Propolisul

La un litru de palincă de 50 sau 70 de grade, apicultorul foloseşte o lingură de propolis granulat. Propolisul trebuie lăsat la macerat circa 30 de zile, timp în care se amestecă de cel puţin două ori pe zi pentru dizolvarea granulelor. Cei care nu se încumetă să folosească palinca pentru a prepara tinctură de propolis pot să achiziţioneze din comerţ alcool dublu rafinat. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite