Râmnicu Vâlcea: PORTRET - Andreea Popa a lăsat teologia pentru jurnalism
0A învăţat că pentru a ajuta oamenii trebuie să fii lângă ei şi să le prezinţi problemele exact aşa cum sunt în realitate, de aceea meseria de jurnalist i s-a potrivit ca o mănuşă.
A copilărit şi a crescut într-o familie cu principii serioase şi foarte stricte. Credinţa şi iubirea pentru oameni i-au fost insuflate încă de mică şi de aceea a ales să urmeze o facultate pentru suflet: Teologia. „Mama este o persoană credincioasă, care respectă foarte mult puterea religiei. A reuşit de-a lungul timpului să îmi transmită şi mie această senzaţie şi de aceea am ales să urmez facultatea de teologie”, povesteşte Andreea Popa. Tânăra a reuşit să intre printre primii la facultate într-o perioadă în care concurenţa era foarte mare, iar pregătirea candidaţilor era pe măsura aşteptărilor. „Au fost poate cei mai frumoşi ani din viaţa mea, aceia în care eram studentă şi tot atunci am descoperit că pot scrie, documenta, povesti şi face presă în adevăratul sens al cuvântului”, completează Andreea.
Presa, a doua familie
De la religie tânăra a avut curajul să treacă la un alt domeniu mass-media. S-a specializat, iar talentul său de a ajuta oamenii, de a comunica uşor, dar şi de a asculta, au făcut-o să pătrundă într-un domeniu în care nu ar fi visat vreodată că poate ajunge. „A fost o vreme în care presa devenise a doua mea familie. Mergeam foarte mult pe teren şi făceam acele reportaje bine documenate de la faţa locului. Am cunoscut foarte mulţi oameni valoroşi, foarte multe talente care din păcate s-au irosit uitate printre colburile satelor”, mai spune Andreea Popa. De-a lungul anilor, Adreea a scris la mai multe ziare locale din Râmnicu Vâlcea şi a colaborat cu una dintre televiziunile locale din oraş.
Campanie împotriva preoţilor
Cu toate acestea, nu s-a putut desprinde total de partea religioasă, de aceea a purtat o campanie de presă acerbă împotriva preoţilor care şi-au necinstit meseria. „Am scris foarte mult despre preoţii din judeţul Vâlcea pe care am reuşit să îi surprind pe pecior greşit. Au fost foarte multe cazuri pe care le-am supus atenţiei opiniei publice şi care nu au rămas fără ecou. Mulţi s-au supărat pe mine, dar eu am considerat că religia şi credinţa noastră sunt poate singurele lucruri care nu trebuie mânjite de noroiul unor vremuri în care nimic nu mai contează”, adaugă Adreea Popa. Din păcate, viaţa şi vremurile, oamenii şi patronii au făcut-o să renunţe pentru moment, la jurnalism . „Nu ştiu dacă voi renunţa pentru totdeauna la presă, pentru că ştiţi cum este, prima dragoste nu se uită, însă mi-ar plăcea ca pe viitor să văd o schimbare în tot ceea ce se face în mass media din România”, completează Andreea Popa.
Întrebări şi răspunsuri
De-a lungul carierei de jurnalist ai descoperit vreun caz pe care nu l-ai putut uita niciodată?
Da, au fost mai multe, însă cel mai mult m-a impresionat o fetiţă care nu avea mai mult de un şi jumătate pe care am găsit-o ţinută în lanţuri de către părinţii ei care motivau că o ţin aşa pentru a nu se răni. Erau o familie săracă, iar ceea ce am văzut în casa lor nu am mai put uita niciodată.
Care este cea mai mare bucurie a ta, după o zi de muncă?
Zâmbetul copiilor mei, atunci când mă întorc acasă, faptul că sunt sănătoşi şi nu le lipseşte nimic. Mă bucură tot ce este frumos, natura şi peisajele minunate care ne înconjoară. Mă linişteşte foarte mult mersul la mânăstiri, pentru că acolo este o altă lume.
Ce-i place
Adoră filmele bune şi romanele clasice pe care le citeşte atunci când are un timp liber. Îi place să gătească şi să îi răsfeţe pe cei mici cu prăjituri făcute în casă. Îi plac oamenii cu suflet nobil şi lucrurile bine făcute.
Ce nu-i place
Nu suportă mincinoşii, şi nici pe cei care una spun şi alta fac. De asemenea, nu îi plac iresponsabilii şi oamenii care nu respectă şi nu iubesc animalele.
Profil
NĂSCUTĂ. 3 octombrie 1975, Râmnicu Vâlcea
STUDII. Facultatea de Teologie din Piteşti.
FAMILIE. Căsătorită, are doi copii.