Râmnicu Vâlcea: Au apărut pepenii de Dăbuleni în Piaţa Centrală
0Preţul unui kilogram este de 3 lei. Deocamdată, vâlcenii nu prea se înghesuie să cumpere, motivând că preţul este prea mare pentru această perioada de criză.
Agricultorii care se ocupă de culturile de pepeni şi-au făcut apariţia pe piaţă mai devreme în acest an, decât de obicei. Oamenii povestesc cu tristeţe că pentru a reuşi să-şi vândă marfa trebuie să suporte condiţii inumane de trai. „Vindem kilogramul cu numai trei lei. Practic nu avem altă opţiune decât să dormim lângă grămezile de lubeniţă, pentru că nu ne permitem să plătim chirie de 40 de lei pe noapte. Preferăm să dormim aici, în piaţă, lângă pepeni”, a povestit Mioara Răţoi, comerciantă de pepeni din Dăbuleni, judeţul Dolj.
Dorm pe ciment şi mănâncă pe apucate
Agricultorii spun că nu au altă şansă, iar pentru a câştiga un ban sunt nevoiţi să doarmă pe saltele murdare puse pe ciment şi să mănânce pe fugă câte un sandvici. „Ne-am obişnuit cu viaţa asta amărâtă pentru că nu avem ce să facem. Riscăm să ne îmbolnăvim dormind pe ciment şi mâncând numai pe apucate, dar astea sunt condiţiile. De frig ne-a intrat reumatismul în oase şi sunt bolnavi... cobză!”, a povestit Mioara Răţoi. Pepenarii spun că se plimbă cu marfa toată vara, numai să poată face cât mai mulţi bani. „Terminăm marfa aici, ne întoarcem acasă, încărcăm camionetele şi plecăm în alt oraş. Ce să facem? Trebuie să ne câştigăm cumva existenţa, pentru că altă sursă de venit nu avem”, spune şi Ion Rădulea, un comerciant de cireşe.
Muncă multă, câştiguri mici
Pepenari se plâng că după atâta trudă şi muncă nu se aleg cu nişte câştiguri fabuloase. „Câştigăm atât cât să ne permitem să le oferim copiilor noştri strictul necesar şi un trai cât de cât decent, nu mai mult. Sunt foarte multe taxe pe care trebuie să le achităm anual, iar munca la câmp pentru îngrijirea culturilor cu pepeni, necesită mulţi bani. În fiecare dimineaţă, eu mă trezesc la ora patru şi merg pe tarlaua cu lubeniţă pentru a o uda”, povesteşte Mioara Răţoi. Vâlcenii care au venit astăzi în piaţă, au preferat să mai aştepte puţin până să cumpere pepeni. „ Deocamdată mi se pare cam mult să dau trei lei pe kilogramul de lubeniţă. Aştept să se mai ieftinească şi după aceea o să cumpăr”, a spus Nicolae Mihail.
Casetă declaraţie
„În fiecare dimineaţă, eu mă trezesc la ora patru şi merg pe tarla, pentru a o uda lubeniţele”, Mioara Răţoi.
Spune ce părere ai despre condiţiile în care trăiesc pepenarii pe ramnicu-valcea.adevarul.ro
Foto. Mioara Răţoi, primul pepenar din Dăbuleni care a venit la Piaţa Centrală din Râmnicu Vâlcea
Comercianţii de cireşe se plâng că trebuie să alerge dintr-o piaţă într-alta ca să-şi câştige existenţa