Ploieşti: O tonă de gunoaie a fost adunată de pe spaţiul verde
0Acţiunea de ecologizare a fost a avut loc, la Ploieşti, cu ocazia “Zilei Mondiale a Curăţeniei”.
Ieri, de Ziua Mondială a Curăţeniei, timp de două ore, peste 40 de angajaţi cu funcţii administrative ai operatorului de salubritate SC Veolia şi ai Regiei Autonome de Servicii Publice au ieşit pentru a aduna gunoaiele din două cartiere ploieştene. Este vorba despre cartierele Enăchiţă Văcărescu şi Bariera Bucureşti. Angajaţii au strâns gunoaiele de pe staţiul verde, sarcină care, în mod normal, nu intră în prevederile contractuale ale operatorului, ci revine asociaţiilor de proprietari.
“Am vrut să dăm un exemplu şi să conştientizăm populaţia. Curăţirea acestor spaţii este în sarcina locatarilor şi ne-ar ajuta dacă măcar ar menţine această zonă aşa cum este acum”, a declarat Vasile Ionescu, director adjunct al Serviciului de Salubritate şi Protecţia Mediului din cadrul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti.
Angajaţii Veolia care au ieşit din birouri pentru a aduna gunoaie alături de colegii lor au fost miraţi de mizeria găsită printre blocuri. “Când am început să facem curat am văzut că e mult mai mult gunoi decât se vede atunci când mergem pe trotuar. În spaţiile interioare ale blocurilor, pe zonele verzi sunt multe hârtii şi PET-uri”, a precizat Mihaela Popescu.
Cei care au participat la acţiunea de ieri au avut la dispoziţie aproximativ 30 de saci de câte 30 kilograme pe care i-au umplut cu deşeuri constând în hârtii, PET-uri şi moloz.
Străzi spălate pentru prima dată
Tot cu ocazia Zilei Mondiale a Curăţeniei au fost spălate mecanizat, pentru prima dată, zece străzi din mai multe zone ale oraşului, şi anume Caşin, Libertăţii, Maramureş, Plăieşi, Săpunari, Sitarului, Cerceluş, Rahovei, Anul 1907 şi Ana Ipătescu.
“Aceste străzi, în mod normal sunt curăţate manual şi nu sunt spălate pentru că nu avem comandă de la Regie. Sunt fie străzi care nu sunt drepte, iar peria de la automăturătoare nu poate curăţa bine spaţiul, fie străzi aglomerate”, ne-a declarat Cornel Vicol, purtătorul de cuvânt al SC Veolia.
Ce prevede noul cotract
Contractul încheiat de Veolia cu Primăria expiră pe data de 15 octombrie, iar până atunci municipalitatea trebuie să organizeze o nouă licitaţie. Noul contract prevede interzicerea pe domeniul public a deşeurilor depozitate ilegal, aceasta constituind dovada nerespectării graficului de colectare a deşeurilor menajere sau lipsa contractelor cu toţi utilizatorii din zonă.