Ploieşti: Ploieştenii au fost apreciaţi la Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Ploieştenii au fost apreciaţi la Istanbul
Ploieşti: Ploieştenii au fost apreciaţi la Istanbul

Dansatorii Ansamblului Chindia au participat recent la Festivalul de Folclor de la Istambul, Turcia, unde s-au bucurat de rezultate foarte bune.

Membrii Ansamblului Chindia al Casei de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti au participat la Festivalul de Folclor de la Istanbul, care a avut loc în perioada 10-17 iulie. La acest eveniment s-au prezentat ansambluri folclorice din întreaga lume, fiecare prezentând dansuri specifice ţării din care provin, în costumaţii tradiţionale.

Dansuri populare în costume tradiţionale
„Au participat 12 formaţii din Macedonia, Coreea, India, Malaezia, Italia, Spania, Turcia şi alte ţări. Organizarea a fost extraordinară, fiind organizate cinci spectacole diferite numai pentru ţara noastră”, explică coordonatorul ansamblului, instructorul Costică Dogaru.

Astfel, în cadrul celor cinci spectacole în care dansatorii ploieşteni au evoluat, au prezentat mai multe suite de dansuri populare din diferite zone ale ţării. La fiecare reprezentaţie, dansatorii au fost costumaţi cu portul tradiţional specific zonei pe care au prezentat-o.

„Am fost foarte apreciaţi atât de primarul Istambulului, cât şi de ministru culturii turc. După a doua seară am fost felicitaţi şi am fost apreciaţi drept cei mai buni dansatori din concurs. De asemenea, organizatorii ne-a spus că oricând vor fi bineveniţi la festivalul lor”, completează Dogaru. Tinerii au fost recompensaţi cu o diplomă şi un trofeu pentru frumuseţea tehnicii dansurilor interpretate dar şi pentru originalitatea şi măiestria acestora.

Folosesc instrumente vechi
Ansamblul Chindia nu este însă la primul succes de acest fel. În urmă cu doi ani de zile, dansatorii ploieşteni au participat la un festival în Ungaria, iar în urmă cu trei ani de zile ei au fost invitaţi la un alt eveniment similar organizat în Grecia, în insulele Rhodos.

Potrivit instructorului Costigă Dogaru, un mare secret al succesului înregistrat de ansamblul ploieştean  este folosirea, în cadrul competiţiilor a instrumentelor vechi, originale, tipice zonelor din care provin dansurile interpretate de tinerii dansatori.

La festivalul din Istanbul, dansatorii au fost însoţiţi de un taraf care a interpretat toate piesele puse în scenă. Membrii acestei formaţii de dans pot fi văzuţi în zilele de 16 şi 17 august la Breaza, urmând ca în luna octombrie dansatorii să se prezinte la aniversarea a 40 de ani de existenţă a Casei de Cultură Bistriţa.

Dansatori de toate vârstele
Ansamblul Chindia al Casei de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti este format din zece perechi de dansatori şi patru tineri începători. Membrii acestei formaţii folclorice au vârstele cuprinse între 14 şi 53 de ani. Deşi toţi sunt dansatori amatori, membrii formaţiei reuşesc să impresioneze prin tehnică, costume dar şi piesele inedite pe care le aleg pentru a le pune în scenă.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite