Mafia profesorilor şpăgari: cum devin ingineri studenţii care îşi cumpără examenele cu „mălai“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea Petrol Gaze din Ploieşti unde studenţii îşi cumpără examenele cu "mălai: Foto: Adevărul
Universitatea Petrol Gaze din Ploieşti unde studenţii îşi cumpără examenele cu "mălai: Foto: Adevărul

„Ai mălai, vii la băiatu’ şi se rezolvă! Trei te costă şi te-ai aranjat!“, această replică, rostită de un profesor de matematică din cadrul Universităţii Petrol şi Gaze din Ploieşti şi devenită celebră în rândul studenţilor care se specializează aici, a produs un adevărat cutremur în instituţie, după ce procurorii au aflat cum se promovează examenele.

„Ai mălai, vii la băiatu’ şi se rezolvă! Trei te costă şi te-ai aranjat!”, această replică, rostită de un profesor de matematică din cadrul Universităţii Petrol şi Gaze (UPG) din Ploieşti şi devenită celebră în rândul studenţilor care se specializează aici, a produs un adevărat cutremur în instituţie după ce procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au aflat cum se promovează examenele la unele dintre facultăţi.

Într-un singur an, trei lectori universitari au fost prinşi în timp ce primeau mită de la studenţii lor în schimbul unei note de trecere. Aproape o sută de studenţi, mulţi dintre ei străini, din cadrul UPG Ploieşti au ajuns şi ei să dea declaraţii la Parchet, în dosare de corupţie, acuzaţi fiind de dare de mită.

Fenomenul a continuat în Universitate chiar şi după ce procurorii au început ancheta. Mihai Pascu Coloja, rectorul UPG, spune că, deşi a avut indicii că unele dintre cadrele didactice solicită bani de la studenţi, nu a avut cum să porbeze acest lucru. Acum, cei care suferă sunt tot studenţii care au acceptat compromisul şi şi-au cumpărat nota cinci cu câteva sute de lei. Aceştia vor trebui să repete examenele la materiile unde există suspiciuni că nu au fost susţinute în mod corect, dar în prezenţa unei comisii speciale.

“Mălaiul şi te rezolvă băiatul”

Ancheta în UPG Ploieşti a început în toamna anului trecut, în timpul sesiunii de reexaminare. Ilie Ristea, profesor de matematică în cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică, a fost filmat chiar în biroul său când cerea “mălai” de la mai mulţi studenţi restanţieri pentru ca aceştia să poată promova examenul.

Pe aceste imagini se vede clar cum Ristea ia bani de la studenţi, pe care mai întâi îi ceartă că n-au prea trecut pe la cursuri, dar după care găseşte imediat o metodă de a depăşi momentul. “Mălaiul” mai întâi şi „băiatul” rezolvă totul. Studenţii săi spun că nici profesorul nu era prezent foarte des la cursuri, întâlnirile cu elevii aveau loc în special în cabinetul său, acolo unde se derulau şi tranzacţiile. 300 de lei era tariful pentru a scăpa de restanţa la matematică.

Demascat, Ilie Ristea şi-a depus dosarul de pensionare imediat după ce a început urmărirea penală pe numele său sub acuzaţiile de luare de mită. Între timp, el a şi fost condamnat de Tribunalul Prahova la doi ani cu suspendare şi la 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului din Bucureşti. Sentinţa a rămas definitivă prin neapelare.

Profesorul visa la un Range Rover cu volan încălzit

La nici un an de la pensionarea profesorului condamnat pentru corupţie, un alt cadru didactic din UPG este prins de ofiţerii DGA Prahova, în flagrant, când lua bani de la studenţii săi. Lectorul universitar dr. Alexe Călin Mureşan, cadru didactic la Departamentul de Informatică, Tehnologia informaţiei, Matematică şi Fizică, ştia că este interceptat, dar nu a putut renunţa la banii studenţilor pentru că îşi dorea o maşină de lux, un Range Rover cu volan încălzit, aşa cum chiar el le-a mărturisit acestora. A construit împreună cu elevii său un adevărat scenariu, doar ca să-i fenteze pe anchetatori, însă totul a fost inutil. Chiar studenţii săi au fost cei care l-au denunţat.

Din ziua în care au avut curajul să facă acest pas, studenţii au trecut printr-un coşmar. Au fost urmăriţi de fratele profesorului şpăgar, şi el cadru didactic în UPG, ba mai mult, s-au temut că acesta din urmă ar fi angajat bătăuşi special pentru a le face rău pentru că au demascat afacerea profesorului Mureşan.

„Din cercetările efectuate, rezultă că inculpatul...încearcă să-şi exercite influenţa asupra studenţilor care au colaborat cu organele de poliţie, dar şi asupra celor ce urmează a fi audiaţi în cauză, prin intermediul fratelui său, ....profesor în cadrul universtiăţii Petrol şi Gaze Ploieşti. Astfel, în data de 7.09.2016, în jurul orelor 14.50, organele judiciare au fost contactate telefonic de către suspecta...., care şi-a exprimat temerea că asupra sa să fie exercitate acte de violenţă întrucât, în cursul zilei meniţonate, în timp ce se afla împreună cu martorul ....în curtea Universităţii Petrol şi Gaze Ploieşti, în vederea susţinerii unui examen, l-au observat pe fratele inculpatului ...., numitul ..., în momentul când îi indica pe ei, printr-un semn discret, unor persoane de sex bărbătesc, cu o constituţie atletică şi tatuaţi pe braţe, ce nu păreau a fi studenţi. Totodată, suspecta ....a comunicat organelor de poliţe că martorul ....i-a relatat faptul că în seara de 5.09.2016, după ce a fost audiat la sediul Parchetului, a fost urmărit la ieşirea din sediu până în dreptul locuinţei sale în jurul orei 23.00 de către..., care l-a abordat din spate, întrebându-l ce s-a întâmplat în ziua respectivă cu fratele său şi ce a făcut la parchet, el spunându-I acestuia că a colaborat cu organele de poliţie“, se arată în referatul de arestare emis pe numele lui Alexe Mureşan de procurorul de caz.

În urma audierilor, studenţii au povestit că, după ce că le-a luat şi banii, câte 350 de lei de fiecare, Mureşan i-a şi umilit. Le-a dat mai întâi rezolvarea greşită la test, dar i-a lăsat să intre în sală, iar după câteva zeci de minute i-a anunţat că anulează examenul. I-a chemat însă din nou să susţină testul în aceeaşi zi spre seară, după orele 19.00.

Dacă n-aveau bani, mergeau la coasă

La începutul lunii noiembrie profesorul Alexe Mureşan a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Cercetările procurorilor au arătat că a cerut şi primit bani de la 80 de studenţi pentru a le acorda o notă de trecere în sesiunea de restanţe. Cei care nu aveau bani să plătească erau chemaţi la vila profesorului, unde erau puşi să cosească iarba sau să facă diverse alte munci în gospodărie.

În ziua în care a fost prins în flagrant chiar în sala de curs, profesorul avea în buzunar, într-un plic, suma de 17.000 de lei, bani adunaţi de la studenţii care susţineau examenul la matematică. Pe plic erau trecute numele fiecărei persoane care a cotizat cu sume cuprinse între 300 şi 700 de lei. Mureşan a fost trimis în judecată, dosarul său fiind pe rolul Tribunalului Prahova.

În timp ce un profesor era anchetat, un altul cerea mită

La nici o lună după ce Mureşan a fost deferit justiţiei, un alt cadru didactic cade în plasa aceloraşi procurori de la Parchetul Prahova. Dan Ioan Grigoraş, profesor în cadrul catedrei Geologie Petrolieră şi Inginerie de Zăcământ, este adus cu mandate la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova în urma unor percheziţii care au avut loc atât la domiciliul său, cât şi la sediul societăţii pe care o administrează. Odată cu el sunt citaţi la audieri, tot în calitate de suspecţi, 21 de studenţi, printre care şi cetăţeni străini, toţi acuzaţi de dare de mită.

Surse apropiate anchetei au precizat că Grigoraş nu cerea în mod direct bani de la studenţii săi, pentru că ştia că în universitatea unde preda se pornise un adevărat război împotriva corupţilor. Pentru a-şi rotunji veniturile, profesorul îi îndruma pe elevii săi să cumpere bonuri valorice de carburant cu valori cuprinse între 200 – 750 lei de la o anumită benzinărie din Ploieşti, cu angajaţii căreia avea o înţelegere. Bonurile erau emise pe numele unei societăţi comerciale la care Grigoraş era asociat şi administrator, aşa că acesta ar putea fi acuzat acum şi de spălare de bani. 

Doar în schimbul acestui serviciu, profesorul accepta să-şi promoveze studenţii chiar dacă mulţi dintre ei erau printre cei mai buni din facultate. Mai mult, au fost cazuri în care Grigoraş a acceptat să avizeze lucrările de dizertaţie ale studenţilor masteranzi doar dacă aceştia se prezentau cu vocuherul de benzină cumpărat pe numele societăţii sale. Dan Ioan Grigoraş a fost plasat sub control judiciar cu inderdicţia de a-şi mai exercita profesia pe perioada în care este anchetat.

Rectorul ştia, dar nu avea probe

În acest context, rectorul UPG Ploieşti a ţinut să precizeze că avea şi el informaţii în legătură cu felul în care anumiţi profesori îşi promovau studenţii la materiile de specialitate pe care le predau, dar că nu a putut proba acest lucur. Doar în cazul ultimului profesor anchetat de procurori au putut lua o măsură, în sensul că nu i-au mai permis acestuia să intre la examen, studenţii stusţinând proba în faţa unei comisii.

UPG Ploieşti este singura univeristate din Sud-Estul Europei care specializează studenţi în domeniul ingineriei petrolului. De-a lungul anilor la Ploieşti s-au specializat tineri din toată lumea, în special din ţări arabe, asiatice şi africane, dar şi din Germania, Rusia, Polonia sau din America de Sud.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite