Ploieşti: Se caută cumpărători pentru închisoarea Doftana
0Licitaţia va avea loc pe 6 iulie, la sediul primăriei din comuna prahoveană Telega. Decizia a fost luată de către autorităţile locale în speranţa că un investitor va restaura clădirea aflată într-o stare avansată de degradare.
Pentru a salva ce a mai rămas din fosta închisoare Doftana, Primăria s-a decis să scoată clădirea la vânzare. Primul pas a fost trecerea clădirii din domeniul public în domeniul privat al localităţii Telega. "Preţul de pornire al licitaţiei este 1.214.284 euro şi a fost stabilit de un evaluator recomandat de Direcţia de Cultură Prahova. În procesul de evaluare a contat gradul de uzură al clădirii, dar şi suprafaţa destul de mare de teren, închisoarea întinzându-se pe 11,5 hectare", ne-a declarat primarul localităţii Telega, Gheorghe Ilie.
Evaluarea închisorii a costat bugetul localităţii 30.000 de lei, însă jumătate din bani vor fi plătiţi după vânzarea clădirii. Pentru că fosta închisoare Doftana este monument istoric de clasa A, viitorul investitor va trebui să restaureze clădirea aflată într-o stare avansată de degradare şi să reconstruiască zidurile care s-au prăbuşit. Deşi spune că nu vrea să îşi facă planuri înainte, primarul şi-ar dori ca din banii care îi revin bugetului local din valorificarea fostei închisori să scape localitatea de un împrumut bancar contractat în 2007 şi al cărui termen scadent este în septembrie. "Sper că poate reuşim să achităm împrumul bancar de 1.200.000 de euro care a fost realizat pentru asfaltarea satului Buştenari şi pentru alunecările de teren din zonă. Din septembrie va trebui să achităm aproximativ 13.000 de euro lunar pentru acest împrumut, timp de zece ani", a mai precizat primarul Gheorghe Ilie.
Deţinuţi celebri
Clădirea închisorii a fost dată în folosinţă în anul 1895 şi până în 1960 a fost folosită pentru încarcerarea deţinuţilor politici. Printre cei care au stat în spatele gratiilor de la Doftana se numără fostul dictator Nicolae Ceauşescu, comuniştii Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Emil Bodnăraş, dar şi legionarii Corneliu Zelea Codreanu şi Horia Sima.
După 1990, clădirea a căzut pradă hoţilor de fier vechi, iar din 2007 accesul publicului a fost interzis pe motiv de siguranţă, zidurile clădirii fiind în pericol să se dărâme peste vizitatori. Cunoscută drept Bastilia românească, din închisoarea de la Doftana nu a reuşit să evadeze niciun deţinut.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!