Scorţişoara, mai mult decât un condiment. Cum poţi echilibra glicemia şi reduce colesterolul cu ajutorul ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cunoaştem şi o utilizăm frecvent ca şi condiment, dar mai puţin pentru calităţile ei terapeutice. Pierdem din vedere faptul că scorţişoara ocupă un loc de top în clasamentul alimentelor cu cei mai mulţi antioxidanţi. Fitoterapeuţii o recomandă pentru stimularea memoriei, echilibrarea glicemiei, încetinirea îmbătrânirii, arderea kilogramele în plus şi nu numai.

„Scorţişoara este o sursă foarte bogată de antioxidanţi. Are calităţi antimicrobiene, având capacitatea de a stimula buna funcţionare a creierului, dar şi antiinflamatorii şi anticoagulante. Scorţişoara ajută la scăderea glucozei, trigliceridelor şi colesterolului LDL, chiar şi în cazul pacienţilor cu diabet zaharat de tip II, iar în cazul persoanelor care au o dietă bogată în fructoză, poate preveni rezistenţa la insulină”, explică fitoterapeutul Elena Badea.

Încă din Evul Mediu, scorţişoara era folosită pentru aromarea vinului, dar şi pentru prevenirea şi tratarea infecţiilor pe timpul iernii. Proprietăţile sale antimicrobiene au fost valorificate sute şi sute de ani. Bunicii noştri apelau cu încredere la scorţişoară pentru a se pune la adăpost de guturai şi gripă.

„Scorţişoara e recomandată în caz de răceală. Ca să ne ţină departe de răceli, mama ne dădea, în copilărie, în fiecare dimineaţă, câte o linguriţă de miere amestecată cu pudră de scorţişoară şi zeamă de lămâie. Nu prea îmi amintesc să fi fost bolnavă! Poate fi utilizată şi ca antidot pentru diverse tipuri de disconfort gastric, inclusiv în caz de diaree. Este, totodată, un bun remediu în cazul stărilor de greaţă. Nu e nevoie decât de un vârf de linguriţă de pudră de scortişoară pentru a scăpa de această senzaţie”, mai spune specialistul.

Potrivit unor studii efectuate la Universitatea Wheeling Jesuit din Statele Unite, scorţişoara stimulează memoria. Încă unul din multele motive pentru care este recomandată în diete, pentru un tonus bun. În plus, este bine s-o ai la îndemână pentru că te poate ajuta chiar şi în caz de agitaţie sau insomnie.

„Seara, în caz de tensiune nervoasă, înainte de culcare se ia un vârf de linguriţă de scorţişoară amestecată cu miere. În caz de insomnie, indicat este ceaiul din fructe de scorţişoară, bun, de asemenea, şi pentru regenerarea celulară. Pentru preparare, avem nevoie de câte o linguriţă de scorţişoară, nucşoară şi frunze de dafin uscate. Amestecul se pune într-o cană cu apă fierbinte. Preparatul rezultat se bea pe durata întregii zile”, explică Elena Badea.

Iar proprietăţile tămăduitoare ale scorţişoarei nu se opresc aici. „Şi gingivita poate fi tratată cu scortişoară: se fierbe o linguriţă de scorţişoară într-o cană cu apă, la foc mic, până scade la jumătate. Se strecoară, se adaugă miere, iar siropul astfel obţinut se bea cald sau se poate utiliza sub formă de gargară. Pentru durerile de dinţi, indicat este uleiul volatil din scorţişoară: sunt suficiente două picături de ulei de scorţişoară pe o bucăţică de vată care se aplică în jurul dintelui”, recomandă renumitul fitoterapeut.

Si nu în ultimul rând, trebuie amintit efectul său de „scădere a apetitului”, mai ales a poftei de dulce. Scorţişoara stimulează, de asemenea, lactaţia. „Mămicile care alăptează pot consumă zilnic câte o linguriţă de scorţişoară, ca atare, sau amestecată cu apă caldă ori cu lapte.

Atenţie! Utilizată sub formă de ulei esenţial sau ca atare, în doze mari, scorţişoara nu este indicată femeilor însărcinate şi copiilor.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite