Studenţii Universităţii din Piteşti au realizat un stand experimental pentru studiul influenţei clădirilor asupra vitezei vântului
0
Universitatea din Piteşti participă cu trei proiecte la Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret 2013: un ATV 100% electric, un dispozitiv de colectare a datelor legate de componenţa deşeurilor menajere şi un stand experimental pentru studiul influenţei clădirilor asupra vitezei vântului în zonele urbane.
UPIT este reprezentată la Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret - desfăşurat în perioada 20-24 noiembrie 2013 la Romexpo Bucureşti - de un grup format din nouă studenţi şi două cadre didactice, toţi din cadrul Facultăţii de Ştiinţe, Departamentul de Ingineria Mediului. Este vorba despre trei echipe care au realizat pentru salon tot atâtea proiecte (creaţii ştiinţifice sau invenţii).
Vehicul 100% electric
Unul dintre proiecte aduse de UPIT este un ATV 100% electric.
"Este vehiculul ideal pentru patrularea în zonele ecologice protejate, pentru rangeri, pentru pădurari etc. Lipsa zgomotului şi a poluării îl recomandă din plin împreună cu autonomia care poate ajunge şi la câteva ore de funcţionare. Mai mult, motorul performant şi electronica de vârf permit adăugarea unei remorcuţe utile în muncă celor menţionaţi mai sus.”, spune Claudiu Şuţan, coordonatorul echipelor UPIT.
Un proiect inedit
Cea de-a două creaţie adusă de UPIT la Salon este un stand experimental pentru studiul influenţei clădirilor asupra vitezei vântului în zonele urbane.
"Proiectul scoate în evidenţă necesitatea studierii noilor amplasamente în corelanţă cu cele deja existente. Astfel, în SUA, înainte de acordarea autorizaţiei de construcţie, pe macheta la scară a zonei urbane este amplasată macheta noii clădiri şi apoi întregul ansamblu este introdus în tunelul aerodinamic.”, precizează Claudiu Şuţan care explică de ce studierea acestor machete permite estimarea influenţei clădirilor asupra vitezei vântului şi cum, cu ajutorul lor, se poate evita apariţia unor fenomene de amplificare nedorită.
“Clădirile reprezintă obstacole în calea vântului şi acest lucru duce la creşterea vitezei vântului printre aceste "obstacole". Studierea în tunelul aerodinamic poate evita fenomene nedorite prin care viteze relativ mici ale vântului, de 40 km/h de exemplu, să crească în preajma clădirilor până la 70-80 km/h.”, mai spune reprezentantul UPIT.
Creaţia studenţilor UPIT încearcă să asigure o baza informativă suficient de argumentată pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra acestei probleme.
Studenţii Universităţii din Piteşti, care au venit la salon şi cu un dispozitiv de colectare a datelor legate de componenta deşeurilor menajere speră să plece acasă cu cel puţin un premiu.