Un ospătar pasionat de trenuri reproduce locomotive şi vagoane în miniatură. Hobby-ul este scump: costă mii de euro şi mii de ore de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia de trenuleţe electrice îi aparţine lui Vicenţiu Nicolae, care a lucrat timp de doi ani la  realizarea celor două diorame Foto facebook Pitesti Mall
Expoziţia de trenuleţe electrice îi aparţine lui Vicenţiu Nicolae, care a lucrat timp de doi ani la  realizarea celor două diorame Foto facebook Pitesti Mall

Cinci garnituri de tren, zeci de metri de cale ferată, sute de copăcei, gări, depouri, fabrici, mine, toate realizate în miniatură de un ospătar pasionat de modelism, au cucerit piteştenii mari şi mici. „Adevărul“ vă spune povestea trenurilor în miniatură expuse în Piteşti.

Un oraş reprodus în miniatură până la cel mai mic detaliu îi încântă, timp de cinci zile, la Piteşti Mall, pe curioşii interesaţi de modelism feroviar. O impresionantă expoziţie de trenuleţe electrice redă fidel căteva aspecte urbane, rurale şi de peisagistică prin machete reprezentând gări, depouri, zeci de metri de cale ferată, cinci garnituri de tren, vreo 500 de copăcei, instituţii, fabrici, mine de cărbuni şi multe alte elemente arhitecturale, dar şi personaje şi animale. 

În spatele expoziţiei stau doi ani de muncă
 

Cele două diorame care compun peisajul sunt opera lui Vicenţiu Nicolae, un argeşean de 39 de ani pasionat de modelism, de profesie ospătar. “N-am avut nicio treabă, niciodată, nici cu fizica, nici cu mecanica. Am fost croitor, pompier, fochist, iar acum sunt ospătar în armată. Munca mea n-a avut legătură cu pasiunea asta pe care o am de când eram copil. La 14 ani, când locuiam în Bucureşti, am văzut la Muzeul de Istorie o grămadă de elemente uimitoare de modelism feroviar. De acolo m-am inspirat. Aveau ei, pe atunci, şi un magazin de desfacere. Am cumpărat câteva piese de acolo. Apoi, după Revoluţie, am vazut un anunţ în ziar. Cineva vindea trenuleţe electrice. Am făcut şi atunci nişte achiziţii, şi, încet, încet, am creat diverse diorame, mai mici ca acestea”, a declarat, pentru Adevărul.

La cele două diorame expuse la Mall Piteşti, Vicenţiu a lucrat timp de doi ani. L-a mai ajutat şi fratele său, din când în când. Împreună cu acesta şi cu un prieten, pasionatul argeşean intenţionează să-şi deschidă o mică afacere pe linie de modelism feroviar.

“Deocamdată testez piaţa, să văd dacă oamenii sunt interesaţi, dacă se cere, fiindcă elementele astea funcţionale nu sunt chiar ieftine. Ce se vede expus aici face cam 10.000 de euro şi înseamnă mii de ore de muncă”, mai spune Vicenţiu.

Trenuleţele sale electrice parcurg munti, păduri şi câmpii, trec prin tuneluri şi depouri şi opresc în gări aproape adevărate, una dintre ele fiind copia fidelă a edificiului din oraşul Bonn. Cea mai mare atracţie a expoziţiei este locomotiva cu aburi care fluieră şi pufăie exact ca una adevărată. Expoziţia, deschisă vineri, poate fi vizitată până pe 8 aprilie. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite